Protestul „Salvaţi Roşia Montană”, bilanţul celei de-a opta zile: Circa 15.000 de persoane au participat la marşul de duminică

1 594

Cu cât se apropie momentul în care Proiectul de la Roşia Montană ar putea fi dezbătut în Parlament, protestele faţă de exploatarea minieră se intensifică. În cea de-a opta zi de manifestaţii, opozanţii proiectului au făcut un marş de amploare în Capitală: circa 10.000 de persoane. Ei au fost sprijiniţi şi de alţi români care s-au strâns să protesteze în mai multe oraşe din ţară.


ACTUALIZARE ora 2:00
 Reporterul Digi24 aflat la faţa locului transmite că protestul s-a încheiat. Potrivit unor surse, în jur de 10.000 de persoane au ieşit duminică pe străzile Capitalei.

ACTUALIZARE ora 1:29
 În Piaţa Universităţii se mai află câteva sute de persoane. Traficul a fost parţial deblocat: se circulă pe sensul dinspre Bdul Regina Elisabeta către Piaţa Unirii şi Piaţa Rosetti, şi dinspre Piaţa Rosetti către Intercontinental – Piaţa Romană.

ACTUALIZARE ora 0:00 
La această oră mai sunt la Universitate circa 3000 de persoane, transmite corespondentul Digi24. Nucleul central al protestului continuă să blocheze circulaţia, însă poliţiştii estimează că reluarea traficului s-ar putea produce în scurt timp.

ACTUALIZARE ora 23:40
Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, spune la Digi24 că sunt detaşaţi la manifestaţie circa 300 de jandarmi. El precizează că, deşi nici unul dintre protestele ultimelor opt zile nu a fost autorizat, nu au avut loc incidente, iar comunicarea dintre forţele de ordine şi manifestanţi a fost continuă şi eficientă. Purtătorul de cuvânt nu a dorit să ofere o estimare privind numărul de participanţi la marşul de duminică seară.

ACTUALIZARE ora 23:16 Potrivit reporterului Digi24 aflat la faţa locului, la manifestaţia de duminică iau parte şi grupuri venite din Sibiu şi Braşov. Numărul celor prezenţi acum în Piaţa Universităţii a scăzut uşor.

ACTUALIZARE ora 23:00 Centrul Capitalei este complet blocat la Universitate. Rondul a fost ocupat în urmă cu puţin timp, după ce manifestanţii au forţat cordonul jandarmilor. Se scandează şi se cere demisia Guvernului.

ACTUALIZARE ora 22:37 Coloana de circa 7-8000 de persoane, potrivit unor surse din Jandarmerie, ajunge în Piața Universității. Marșul a fost pașnic.

ACTUALIZARE ora 22:04 Protestatarii se află pe Calea Moşilor şi se îndreaptă către Universitate, unde intenţionează să continue acţiunea.

Aproximativ 300–350 de jandarmi îi însoţesc pe cei peste 6000 de oameni.

Poliţiştii de la Rutieră opresc circulaţia în zonele pe unde este aşteptată să treacă coloana.

 

ACTUALIZARE ora 21:00 Protestatarii au intrat deja pe Șoseaua Ștefan cel Mare, spre Piața Universității.

ACTUALIZARE ora 20:30 Peste 5.000 de persoane protestează în Bucureşti. Oamenii au ajuns în Piaţa Victoriei, după ce au plecat în marş de la Universitate.

ACTUALIZARE ora 19.05 Aproximativ 2.000 de oameni sunt la această oră în centrul Capitalei. Protestatarii au ieşit din perimetrul în care se aflau în Piaţa Universităţii, pentru a pleca în marş spre Piaţa Victoriei.

Potrivit anunţului de mobilizare pentru protest, marşul se va desfăşura pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu – Bulevardul Magheru – Bulevardul Lascăr Catargiu – Bulevardul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan Cel Mare – Calea Moşilor – Bulevardul Carol I – Piaţa Universităţii.

Centrul Capitalei este blocat, traficul desfăşurându-se cu dificultate.

Protestatarii scandează „Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi afişează bannere şi pancarte cu mesaje printre care „Sănătate – da, cianură – nu”, „Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM! şi „Implicarea resuscitează ţara”.

În Piaţa Universităţii din Bucureşti s-au adunat peste 1000 de persoane. Protestatarii şi-au propus să meargă în marş pe mai multe artere din centrul Bucureştiului.

Oamenii vor să ajungă şi în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de clasa politică pe care o consideră nedemnă pentru decizia privind proiectul de exploatare minieră.

Peste 150 de jandarmi îi vor însoţi în timpul marşului.

 

La Timişoara, oamenii au venit cu măşti pe faţă pentru a atrage atenţia cu privire la efectul ireversibil al proiectului asupra mediului.

Protestarii intenţionează să pornească într-un marş prin Timişoara.

Astfel de acţiuni vor avea loc în fiecare zi, spun organizatorii.

Mii de oamenii din alte nouă oraşe au ieşit în stradă pentru a-şi declara
nemulţumirea faţă de începerea exploatării de la Roşia Montană:

 

Şi la Iaşi, aproximativ 500 de persoane au protestat faţăd e proiectul minier. O acţiunea mai amplă este anunţată pentru 15 septembrie, când va fi organizat şi un marş.

Duminica trecută, câteva sute de persoane au manifestat faţă de proiectul Roşia Montană.

Soarta proiectului de lege va fi decisă în cadrul unei comisii parlamentare speciale. Aceasta ar urma să fie înfiinţată săptămâna viitoare. Coliţia de guvernare care deţine majoritatea parlamentară nu a decis deocamdată dacă este pro sau contra exploatării miniere de la Roşia Montană.

Românii din Paris, Berlin, Praga, dar și din New York și Shanghai au ieșit astăzi în fața reprezentanțelor diplomatice din țările adoptive pentru a-și exprima solidaritatea cu cei care protestează duminică, pentru a opta oară consecutiv, în țară, față de proiectul minier de la Roșia Montană.

| de pe Digi24
1 Comment
  1. Nicolae Ciobanu says

    Dar cretini aia de jandarmi, Romania nu e tara lor?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php