Gazele de sist lasa fara apa tocmai zonele care au mai multa nevoie

0 426

 

 

 

Cel mai nou boom energetic din SUA are loc in cele mai aride zone ale tarii, cu efecte devastatoare pentru resursele de apa si-asa saracite.
Fracturarea hidraulica, tehnologia din spatele exploatarii gazelor de sist, utilizeaza milioane de litri de apa ce sunt pompati cu putere, impreuna cu substante chimice, pentru a fractura rocile aflate in subteran si a elibera gazele naturale. Operatiunea are loc insa in zonele unde agricultura este deja afectata de lipsa apei, scrie Huffington Post.
Pe masura ce companiile energetice se lupta sa exploateze vastele rezerve aflate la vest de Mississippi, in Arkansas, Colorado, New Mexico, Oklahoma, Texas, Utah si Wyoming, reiese ca noua frontiera a fracturarii se extinde in aceleasi terenuri unde culturile s-au uscat si stratul acvifer a secat un urma secetei.
Practic, majoritatea locurilor unde se exploateaza gazele de sist in aceasta regiune sufera de pe urma secetei. Cu toate ca fracturarea presupune mai putina apa decat agricultura sau consumul rezidential, aceasta metoda de explorare creste competitia pentru o resursa deja rara, ceea ce creste pretul apei si impovareaza sursele de apa.
Unii fermieri si lideri locali se declara ingrijorati ca boom-ul exploatarii gazelor de sist consuma prea mult dintr-o resursa si-asa rara, in vreme ce altii considera ca acesta este o oportunitate nesperata de a face bani vanzand apa.
Fermierul Kent Peppler nu-si mai cultiva unele din campurile de porumb anul acesta intrucat nu-si mai permite sa le irige. „E un nou jucator pe piata de apa, companiile de petrol si gaze, care au mai multe posibilitati sa plateasca mult mai mult decat noi”, spune acesta.
Anul acesta, companiile energetice au ridicat pretul de 10-20 de ori la licitatiile de apa organizate de orasele care un exces de resurse.
In alte zone, precum sudul Texasului, nivelul apei in sol scade de la an la an mai mult, pe masura ce companiile extrag apa din sursele acvifere pentru a continua sa fractureze rocile din Eagle Ford Shale, unul din campurile de petrol si gaze mari si profitabile ale Americii.
In functie de legile statului unde foreaza, companiile pot avea acces neingradit la sursele de apa sau cumpara aceasta resursa. Unele companii, cele mai mari din domeniu, incep insa sa investeasca in sisteme de ultima generatie de reciclare a apei, pentru a fractura rocile cu apa gri sau apa salina.

Sursa: www.bzi.ro

 
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php