Dreapta credinţă

2 1.103

Argumentele ca ortodoxia este dreapta credinta si despre ratacirile vremurilor de pe urma, adica din zilele noastre

 

În cele ce urmează vă vom prezenta câteva elemente pe care noi creştinii trebuie să le cunoaştem despre dreaptă credinţă ortodoxă şi dovezile clare pe care bunul Dumnezeu le lasă în sprijinul acestei afirmaţii şi anume că ortodoxia este dreapta credinţă. Însăşi numele de ortodoxie reliefează acest lucru, orthos însemnând drept, dreaptă în limba greacă, iar doxia însemnând slăvire, credinţă, deci dreapta credinţă prin traducere din limba greacă. Prima dintre minunile contemporane pe care bunul Dumnezeu le face, an de an, spre credinţa noastră, este aceea a primirii de către creştinii ortodocşi , din cer, a sfintei Lumini de Paşte, minune ce se petrece în noaptea de Înviere, în biserica Sf. Mormânt din Ierusalim. Bătrânul patriarh al Ierusalimului intră îmbrăcat numai într-o cămaşă albă, ca aceea pe care o poartă catehumenii, neofiţii ce urmează a se boteza ortodocşi, cu smerenie în Sf. Mormânt al Domnului Iisus Hristos, după ce peceţile cu care a fost pecetluită intrarea în grota sf. Mormânt au fost desfăcute  în prealabil (cu foarte puţin timp în urmă). Îngenunchează aici şi se roagă, având în mână o lumânare de ceară. Apoi, după ceva timp, se pogoară foc din cer şi aprinde lumânarea patriarhului, lumină pe care acesta o împarte ulterior credincioşilor aflaţi în Biserică. Ca să spulberăm eventualele îndoieli, vă spunem că, la început, această flacără nu arde, nu este foc materialnic. Drept dovadă, mulţi călugări, preoţi şi mireni care au văzut minunea, spun că şi-au dat cu ea pe faţă şi pe mâini şi nu i-a ars deloc. Această flacără este deci dumnezeiască, cerească şi de aceeaşi natură cu flacăra ce a apărut în rugul din fata lui Moise, flacăra care ardea dar nu mistuia. Apoi încet, încet, această flacără se transformă în foc materialnic, care arde. Mare minune, care se întâmplă an de an de Paşti, la Ierusalim, spre convingerea noastră a tuturor că ortodoxia este credinţa cea adevărată. Această lumină sfântă este primită numai de creştinii ortodocşi, cu toate că în Biserica Sf. Mormânt slujesc şi armenii şi catolicii. Este o dovadă clară a dreptei credinţe căci bunul Dumnezeu lasă harul numai acolo unde este adevărul.

O altă dovadă, cea mai la îndemână , am putea spune, că ortodoxia este dreapta credinţă este aghiasma mare, care niciodată nu se strică. Această apă sfinţită se sfinţeşte în ziua de Bobotează a fiecărui an, printr-o slujbă de sfinţire a apei mari, aşa cum mai este denumită în popor. Preotul rosteşte o rugăciune de pogorâre a Duhului Sfânt în apă şi face semnul crucii de trei ori cu mâna deasupra apei şi aceasta se sfinţeşte. Pentru cei care nu cred acest lucru să facă următorul experiment. Să pună sticla cu apă sfinţită lângă o sticlă cu apă normal, vara, pe căldurile cele mari, şi va observa că apa sfinţită, apa mare îşi păstrează prospeţimea, pe când cealaltă se strică şi miroase greu. Unii oameni, cu puţină credinţă, au creat unele speculaţii şi anume că aghiasma mare nu se strică datorită busuiocului, introdus în sticle sau datorită introducerii în apă a unei cruci de argint sau alt metal, care, chipurile, ar împiedica alterarea ei. Fals! Dragii mei, încercaţi să luaţi apă fără pic de busuioc sau cereţi preotului să nu mai bage nici o cruce în apă, ci să se rezume doar la introducerea mâinii în apă în semnul Sfintei Cruci şi o să vă convingeţi singuri de adevăr. Să nu plecaţi la drum cu prejudecăţi şi idei preconcepute, ci căutările frăţiilor voastre să fie sincere, spre credinţa puternică. Faceţi acestea şi veţi ajunge la adevăr. Căci bunul Dumnezeu va rândui pentru fiecare să vedem aceste lucruri, numai să căutăm cu toată inima noastră adevărul. Şi ca să închei acest capitol, amintim aici caracterul tămăduitor, haric al agheasmei mari asupra celor ce o consumă în perioadele rânduite de sfânta biserică sau izgonirea demonilor din casele bântuite şi din cei demonizaţi prin stropirea cu aceasta apă sfinţită, purtătoare de mare putere harică.

O altă dovadă că ortodoxia este dreapta credinţă este minunea ce se petrece la râul Iordan, an de an, în ziua Bobotezei sau Botezului Domnului. Această minune constă în curgerea râului, la un moment dat , din amonte către aval, adică de la vale la deal. Cutremurător , nu? Cum să curgă un râu invers, împotriva firii? Da, dragii mei, este posibil, fiindca la Dumnezeu toate sunt cu putinţă. Doar el a creat toate, şi apele, si muntii, si toate cele din jurul nostru. Oare este cu neputinţă la Dumnezeu creatorul cerului şi al Pămîntului să facă o asemenea minune? Nu, categoric nu. Să ne amintim cum Dumnezeu a despărţit Marea Roşie în două, în timpul lui Moise şi poporul ales a putut să treaca, exact ca şi cum ar fi trecut pe pămînt. Şi a facut multe alte minuni mari, ca noi să credem şi să ne mîntuim. Cei ce nu cred, să mearga şi să se convingă de aceste lucruri.

Apoi, o altă minune, ce vine în sprijinul dreptei credinţe este aceea a sfintelor moaşte ale sfinţilor ortodocşi. Ce sunt de fapt sfintele moaşte? Sunt trupuri întregi sau părţi din aceste trupuri, ce au aparţinut unor oameni sfinţi, cu viaţa sfîntă, în care bunul Dumnezeu a lăsat harul Duhului Sfint. Prin prezenţa harului în sfintele moaşte, acestea nu mai putrezesc, devin nestricăcioase. Este de fapt promisiunea Mîntuitorului Hristos, că la a doua venire, dupa înfricoşata judecată, vom primi trupuri noi, induhovnicite, spiritualizate. Deci moaştele sfinţilor sunt de  fapt mărturii că învierea este un fapt real, aşa cum afirma şi proorocul David în psalmi: „căci şi trupul meu se va sălăşlui întru nădejde”. Nestricăciunea, incoruptibilitatea, nu este singura caracteristică a lor , ci ele izvorăsc mir şi miresme dumnezeieşti şi de asemenea fac minuni, tămăduiri. Aceasta este o dovadă că sfântul respectiv este viu, ajuns în veşnicie, de unde ne ajută cu darurile sale primite de la Domnul. Sfintele moaşte vin în antiteză cu trupurile muritorilor de rînd, care sunt coruptibile şi am vazut cu toţii, ce ajung aceste trupuri dupa moarte, nefiind nevoie să intrăm în detalii. Am încercat, în cîteva cuvinte, să enumar cîteva dovezi, ce vin în sprijinul dreptei credinţe ortodoxe, practic, cele mai la îndemînă dovezi. Rămîne ca dumneavoastră, cei neîntăriti în credintă să vă convingeţi de acestea şi să cereţi la bunul Dumnezeu să va descopere aceste lucruri, deosebit de importante pentru viaţa noastră pămîntească şi aceasta, conform promisiunilor biblice: „Cere şi ţi se va da, bate şi ţi se va deschide”. Totul este, ca ale noastre căutări să fie sincere şi neminate de vreo idee preconceputa.

De-a lungul istoriei, credinţa ortodoxa a rămas nealterată, adică aşa cum ne-au transmis-o Mîntuitorul Hristos şi Sfinţii Apostoli. A rămas neschimbată şi a fost apărată cu preţul vieţii de miile de martiri din diversele epoci ale istoriei. Practic, nu s-a adaugat nimic nou, nici o cirta , asa cum s-a petrecut cu Biserica catolica, care a inceput prin adaugarea in crez a adaosului filioque, si apoi cu dogme gresite ca infailibilitatea papala si imaculata conceptie.

In Protestantism, lucrurile au mers mult mai departe, astfel ca acestia sustin faptul ca Mintuitorul Iisus Hristos nu este prezent in Euharistie (Sfinta Impartasanie) si ca pîinea si vinul din potir au doar caracter anamnetic ( de aducere aminte). Totodata acestia au desfiintat preotia sacramentala si Sfintele Taine si nu recunosc Sfinta Traditie sub nici o forma. Deci  unitatea bisericii, unitatea crestina se va putea face numai prin intoarcerea acestora de unde s-au rupt, adica din ortodoxie.

Dragii mei, timpurile pe care le traim, o spun cu mihnire dar cu nadejde, sunt timpuri in care se manifesta  marile  inselari si falsii profeti, proorocii mincinosi de care vorbeste Scriptura. Este vorba de vremurile de pe urma, pe care le traim. Se implinesc semnele vremurilor de pe urma, asa cum afirma multi sfinti contemporani.  Sfintul Apostol Pavel ne sfatuieste sa tinem predania apostolica nealterata, iar insusi Mintuitorul Iisus Hristos ne spune ca daca un inger al lui ar propovadui o alta evanghelie sa fie anatema.

Observam ca majoritatea canalelor de televiziune promoveaza, mai nou, tot felul de credinte eretice, venite de dincolo de ocean sau mai stiu eu de unde. Alte canale induc in eroare  oamenii, explicind intr-un mod pur rationalist, stiintific, dovezile credintei. Si acestea sunt straine de duhul nostru ortodox si de credinta noastra stramoseasca. Sunt invataturi straine de ceea ce am mostenit noi ca neam de la inaintasii nostri. Sectele ne-au invadat pur si simplu. Credinte sectare ne sufoca, prin prozelitismul lor. Si toate aceste secte , luate fiecare in parte, nu au o vechime mai mare de 300 de ani.

Dragii mei, sa nu uitam ca suntem crestini de 2000 de ani pe aceste meleaguri si ca, noi romanii, nu am fost crestinati nici de vreun preot sau de vreun calugar, ci de insusi apostolul lui Hristos, Sf. Apostol Andrei.

Este timpul inselarilor celor mari, cind diavolul va face false minuni, care vor rataci pe multi de la adevar. Este timpul cind diavolul va pogori foc din cer, asa cum spune Scriptura, pentru a rataci pe multi.  Chiar si pe cei alesi, adica pe clerici, va incerca sa-i rataceasca. Si toate acestea se intimpla ca suntem caldicei si nu fierbinti in dragostea pentru Hristos si in pazirea poruncilor. Nu avem o traire autentica, in duhul Sfintilor Parinti si al inaintasilor nostri. Inselarea vine printr-o serie de documentare nefondate teologic de pe canale TV ca Discovery Channel, Explorer si altele de genul, History, etc. Apoi, semnalam o gramada de carti eretice, de la pliantele si publicatiile sectare, date cu titlu gratuit pina la romane de genul “Codul lui Da Vinci”, al lui Dan Brown sau toate cartile cu iz esoteric, teosofic si spiritist, care au invadat librariile  si magazinele in domeniu. Librariile sunt pline de carti ce promoveaza credinte straine de adevar, chiar de crestinism, cum ar fi carti budiste sau despre credintele vedice (hinduse). Apoi, vrajitoria este promovata ca fiind ceva bun, pozitiv. Filme ca Harry Potter, Charmed, Buffy The Vampire Slayer sau Messages from other side prezinta vrajitoria ca apartinind binelui, iar vampirismul ca fiind ceva real. O multitudine de filme promoveaza parapsihologia, OZN-urile, extraterestrii, iar stiinta moderna promoveaza bioenergiile si bioenergeticienii. Toate acestea sunt lucrari diavolesti atit de subtile si inselari atit de viclene, ca numai oamenii cu adevarat induhovniciti vad aceste lucrari nevazute ale ingerilor cazuti. De exemplu, cuviosul parinte Serafim Rose, canonizat ca sfint in biserica rusa ne spune ca fenomenul OZN este o mare lucrare demonica. Apoi cuviosul Paisie Aghioritul ne spune ca vindecarile cu bioenergii si  refacerea aurei sunt, la fel, lucrari demonice cu energii dracesti. Nu numai acesti doi parinti sustin aceste lucruri ci toti parintii mari contemporani, ca  Arsenie Papacioc, Iustin Pirvu , etc.

Suntem apoi bombardati de credinte si metode orientale de meditatie precum yoga, de toate felurile. Sa luam aminte la scrierile cuviosului Paisie Aghioritul referitor la practicile yoga si la inaltul grad de periculozitate al acestora, practici care duc la posedare demonica. Ma adresez in special tinerilor, carora, cu dragoste si purtare de grija, le adresez acest mesaj: sa lase deoparte credintele de import si sa mearga la adevaratul Dumnezeu si sa imbratiseze credinta noastra dreapta atit de adinca si de minunata. Sa ia in calcul ca yoga nu presupune numai simple exercitii fizice si mentale, ci imprumuta  treptat din spiritualitatea hindusa, ducind la nebunie si in ultima faza la demonizarea practicantului. „Idolii neamurilor sunt demoni” spune psalmistul David. Asadar,  luati aminte, dragii mei, cu astfel de practici , ca nu este de glumit. Consultati scrieri de teologie care va lumineaza cu privire la astfel de lucruri. Sa luam, de exemplu, o zeitate hindusa foarte cunoscuta pentru energiile sale “benefice”, si anume zeita Kali. Ea este prezentata in literatiura vedica si yogina ca purtind in lurul gitului sau un colier de capete taiate omenesti, iar privirea ei este infiorator de violenta si plina de cruzime. Cum putem oare sa veneram asemenea demoni? Cum putem oare sa ne inchinam lor?

Asadar, dragii mei, sa cautam adevarul acolo unde trebuie cautat. Sa ne uitam in ograda noastra ortodoxa, fiindca acest neam a fost 100% ortodox si este si in actualitate in proportie de 92%. Sa lasam credintele orientale si sa ne indreptam pasii catre Dumnezeul cel viu si adevarat si catre dreapta credinta ortodoxa si nu spre credinte orientale sau occidentale care nu au o vechime mai mare de 300 de ani. Pentru dreapta credinta s-au jertfit mii  si mii de martiri pe acest pamint, de la Constantin Brincoveanu pina la cei din temnitele Aiudului, Pitestiului, Gherlei, etc.

Avem o istorie atat de bogata, atat de ziditoare pentru noi, prin bogatia de exemple de moralitate si de sfintenie a acelora care cu sange au scris-o. Avem eroii trecutului care nu au murit, ci s-au mutat de la noi in imparatia lui Dumnezeu si care de acolo ne privesc si iau aminte. La marea Judecata a lui Hristos vom sta cu ei fata catre fata si ne vom rusina multi dintre noi, prin faptele noastre. Ne vom rusina pentru lipsa noastra de patriotism, pentru lipsa de dragoste pentru Sfanta Biserica, pentru ignoranta noastra in care ne complacem ca neam in momentul de fata si nu vrem sa recladim ceea ce a fost odinioara, prin exemplul vietii noastre personale. Ce vor spune oare atunci Stefan cel Mare si Sfant  si martirii brancoveni? Ce vor spune atunci cuviosii si dreptii acestui pamant, voievozii care s-au jertfit pentru credinta cea dreapta si pentru neam? Ce vor spune mucenicii si mucenitele? Dar mai ales, ce vom spune noi, care am dat crezare proorocilor mincinosi si lupilor in piele de oaie, de care vorbeste Mintuitorul Hristos? Cred ca nu vom avea raspuns atunci. Deci , frati romani, in fiecare dintre noi este un potential de jertfa si sfintenie. Fiecare dintre noi poate ajunge la sfintenie, prin viata lui. Nu este tirziu sa reinviem acest neam cazut in adormire. Asadar, frati crestini, sa purcedem la a lucra in via lui Hristos, caci mare ne va fi plata. Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu.

Cu aceeasi dragoste si purtare de grija, dar si cu lacrimi pentru neam si credinta, parintele Andrei

 

 

2 Comments
  1. Sorin ANDREI says

    Arsenie Boca:

    ”Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Căderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxă, fie ei arhierei, preoţi de mir, călugări sau mireni. Înapoi la Sfânta Tradiţie, la Dogmele şi la Canoanele Sfinţilor Părinţi, ale celor şapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Ferească Dumnezeu!”

  2. Adrian Silviu Mironescu says

    Suntem in plina Apocalipsa iar singura arma pe care o avem la indemana e Ortodoxia! Dumnezeu sa ne ajute si sa ne dea putere sa rezistam si sa invingem raul de care s-a umplut aceasta lume.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php