Crucea în cinstea luptătorilor anticomunişti din Basarabia a fost sfinţită la Orhei

0 391

Pe parcursul istoriei, neamul nostru românesc a trecut prin multă suferință și nedreptate. Mulți năvălitori au venit pe acest multpătimitor pământ, mulți au încercat să ne distrugă ca neam și să ne contropească, însă unele din cele mai tragice evenimente au fost și rămân legate de scumpa noastră Basarabia. Pe data de 28 iunie, se împlinesc 72 de ani de la ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și Ținutului Herța de către slujitorii satanei – bolșevicii. Din cauza urei, aceste triburi sălbatice distrugeau și omorau totul în calea sa. Doar în timp de un an (1940 – 1941), în Basarabia și Bucovina au fost represați peste 150 000 de oameni, din care peste 10 000 omorâți cu cruzime. Iar în anii următori, au fost represați aproape un milion de oameni. Însă și în zilele acestea, neamul nostru nu a cedat, nu s-a lăsat și nu a acceptat sclavia.

Prima rezistență anti-comunistă din Basarabia, dar și din întreaga Românie Mare, este depusă la Orhei, imediat după întrarea trupelor comuniste pe pământul Țării, de către Frăția de Cruce «MAJADAHONDA», tineri leceeni și studenți, care nu au acceptat stăpânirea păgânilor și s-au ridicat la luptă pentru apărarea Patriei și Altarelor Sfinte ale Bisericilor noastre. Acești tineri Legionari, la fel ca și camarazii săi Ion Moța și Vasile Marin căzuți în luptă cu ciuma comunistă în Spania la Majadahonda pe 13 ianuarie 1937, în cinstea cărora a fost numită Frăția de Cruce din Orhei, au sacrificat viața sa pentru numele Domnului și Neamul Românesc.

Însă în tot timpul guvernării comuniste, acești eroi au fost dați uitării, iar propaganda bolșevică i-au numit româno-fasciști. Din păcate și astăzi marea majoritate a societății nu cunoaște despre faptele eroice a acestor tineri, care au plătit pentru curajul și dragostea sa pentru Patria Română cu propria viață, unii din ei fiind chiar îngropați de vii.

Urmărind scopul de a cinsti eroii neamului și de a păstra memoria și faptele lor pentru generațiile următoare de români, liderul Mișcării Național-Creștine, Sergiu Lașcu, și Pr. Sergiu Aga de la Parohia Ortodoxă Română «Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului» din or. Orhei au venit cu o inițiativă de a ridica un monument-Cruce, sculptată și adusă din Maramureș, în cinstea luptătorilor anticomuniști. După apelul făcut către toți românii de bunăcredință, frații de pe ambele maluri ale Prutului au răspuns la apel, implicându-se fiecare în măsura posibilităților. Printre cei ce au adus cel mai mare aport la realizarea acestui scop nobil se numără: Pr. Sergiu Aga, Aurelia și Sergiu Lașcu, Valeriu Ciubotaru, Ion Codreanu, Alexandru Stan, Pavel Rusu, Iurie Lupacescu, Vitalie Grițan, Sergiu Miron, Nicolaie Roșca (Secretarul Mișcării Legionare), Gelu Gheorghiu (România), Tudor Ionescu (România), Daniel Bran (România), Denis și Camelia Boierescu-Titulan (România), Mihail Dumitrache (România), Serafim Marius (România), Sorin Olaru (România) etc. dar și mai multe organizații patriotice: Mișcarea Național-Creștină (Basarabia), Asociaţia de Spiritualitate şi Cultură Românescă “UNITATE” (Basarabia), Partidul Național Român (Basarabia), Noua Dreaptă (România), Fundația George Manu (România), Fundația “Găvrilă Ogoranu” (România).

Cu ajutorul lui Dumnezeu, în data de 28 iunie, sute de orheeni s-au adunat în fața Troiței pentru a comemora tragicul eveniment din 28 iunie 1940. Un sobor de zece preoți, în frunte cu ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, au sfințit Crucea în cinstea Eroilor Români din rezistența anti-comunistă. În special pentru acest eveniment, pentru a fi alături de frații săi din Basarabia, la Orhei a ajuns Prof. Gheorghe Badea de la Iași, la fel, la manifestare a fost prezent Consilierul Diplomatic al Ambasadei Române din Chișinău, Ion Dumitru, și Consilierul pentru relații al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Ștefan Gherman.

Veșnica pomenire Eroilor căzuți în luptă anticomunistă!

Sursa: MNC Basarabia

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php