Surpriză la Belgrad: Un naţionalist preia frâiele Serbiei

0 607

O victorie fragilă, însă repede recunoscută la Belgrad: naționalistul Tomislav Nikolic devine președintele Serbiei, după ce a obținut 50,2% din totalul voturilor exprimate. Boris Tadic, democratul care a condus țara vecină în ultimii opt ani, a acceptat înfrângerea înaintea anunțării rezultatelor finale și i-a urat succes fostului său contracandidat.

De la bun început, Nikolic a dat asigurări că obiectivul integrării europene va fi păstrat în timpul mandatului său. În vârstă de 60 de ani, noul președinte sârb a devenit cunoscut ca naționalist radical, însă și-a schimbat perspectivele în ultimii ani. Victoria sa – neașteptată pentru mulți analiști – vine pe fondul unei prezențe slabe la vot, mai ales în rândul tinerilor, cât și al nemulțumirilor legate de situația economică a țării și de nivelul corupției. Tomislav Nikolic s-a bazat pe un nucleu electoral puternic, „mutat” dinspre zona radicală a eșichierului către centru.
Figura „paternă” a lui Nikolic, descries de bbc.co.uk drept un personaj mereu zâmbitor, căruia îi place să facă țuică de prune și să se plimbe prin pădurile patriei. Va fi, cu siguranță, o schimbare de stil la vârful politicii sârbești.

Odată tranșată lupta pentru președinție, rămâne de văzut cine va forma viitorul guvern. Un cuvânt important vor avea socialiștii, plasați pe locul al treilea, după progresiștii lui Nikolic și democrații lui Tadic. Ieri seară, liderul socialist Ivica Dacic a spus că înțelegerea cu democrații conduși de Tadic – stabilită înainte de prezidențiale – rămâne valabilă și sub noul președinte.

Sursa: Yahoo! Ştiri

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php