Tot mai mulţi medici din Arad refuză să facă avorturi

0 470

Mai mult de jumătate din medicii de la Maternitatea Spitalului Judeţean Arad nu vor să facă întreruperi de sarcină la cerere, „din motive de conştiinţă”.

1.336 de întreruperi de sarcină la cerere s-au efectuat, anul trecut, la Cabinetul avorturi din cadrul Maternităţii Spitalului Judeţean Arad. Sunt mai multe decât în 2010 (când s-au înregistrat 1.013), dar mai puţine decât în 2005 (când au fost 1.425) sau 2000 (când s-au făcut 1.866 avorturi). „Este o evoluţie relativă. Cred că numărul de avorturi se menţine constant dacă ţinem cont că şi spitalele private şi cabinetele efectuează avorturi” – opinează conf. univ. dr. Gheorghe Furău, şeful Secţiei Obstetrică a spitalului. Din păcate, nu există o statistică exactă privind numărul avorturilor efectuate în privat.

În privinţa vârstei femeilor care se adresează Maternităţii Spitalului Judeţean pentru întrerupere de sarcină, sunt destul de multe tinere sub 18 ani, dar cele mai multe paciente au între 20 şi 25 de ani. Majoritatea sunt la al doilea sau al treilea avort, poate au făcut chiar mai multe. Care e numărul maxim de avorturi la cerere făcute de o arădeancă? „17, de care ştiu eu. Când am cunoscut-o, avea 35 de ani, doi copii şi era deja după 10 avorturi!” – spune dr. Gheorghe Furău.

Cereri pentru întrerupere de sarcină sunt, din păcate, destule. Problema cu care se confruntă acum spitalul arădean este că mai mult de jumătate din medici refuză să facă avorturi „din motive de conştiinţă”.

Conf.univ.dr. Gheorghe Furău, şeful Secţiei Obstetrică, subliniază: „E o problemă acum la noi: majoritatea colegilor refuză să facă avorturi. Din cei opt medici de pe secţie, mai sunt doar trei care fac avorturi. Mai mult de jumătate refuză, nu mai fac avorturi, din motive de conştiinţă. Dacă privim din punct de vedere religios, avortul este o problemă. Şi majoritatea colegilor aşa privesc, chiar dacă nu sunt foarte credincioşi. Pur şi simplu, nu doresc să facă avorturi, din convingeri umane. Fiind spital de stat, însă, suntem obligaţi să le facem şi atunci… asta este, nu avem încotro! Dar…”

Timp de (răz)gândire

Chiar dacă 99% din femeile care vin la Matern pentru avort sunt foarte hotărâte, medicii încearcă să le facă să se răzgândească. „Femeile vin la spital şi sunt consultate în ambulatoriul de specialitate, dar avortul nu se efectuează în aceeaşi zi. Le dăm timp de gândire, asta e politica noastră. Le oferim consiliere în cadrul cabinetului de planning familial care se află chiar vizavi de cabinetul unde se fac avorturile. Într-un viitor apropiat dorim să le oferim acestor femei şi consiliere psihologică, având un psiholog angajat al spitalului” – precizează dr. Gheorghe Furău.

Femeile nehotărâte sunt „simţite” imediat de medici. Şi atunci… „Cu ecografele pe care le avem, la o sarcină de 4-5 săptămâni le putem pune deja să audă cordul viitorului bebeluş şi atunci multe se răzgândesc. Avem şi paciente pe care am reuşit să le convingem să nu facă avortul în ultimul moment, când erau pe masă. Dar sunt puţine” – recunoaşte dr. Furău.

De ce avortul?

Ce le face pe femei să solicite întreruperea sarcinii? „Cele mai multe motivează că au deja doi-trei copii şi le este suficient sau că au un copil şi nu mai doresc altul. Sunt invocate, în unele cazuri, şi motivele financiare, dar nu se confirmă. De regulă, aici vin oameni cu o situaţie materială medie. Condiţiile sociale nu sunt cele care cresc numărul avorturilor. Rromii nu prea mai apelează la avorturi, pentru ei copiii înseamnă viitorul. În momentul în care au dat de bine, familiile de etnie rromă se limitează la doi copii. Este un semn de bunăstare la ei” – explică dr. Furău.

Majoritatea celor care solicită întreruperea de sarcină sunt femei care au născut şi care au mai multe avorturi. Pentru ele, avortul a devenit un mijloc de contracepţie. „Dacă am făcut atâtea, mai merge unul!” – replică ele. „Fetele tinere, în schimb, după o experienţă din aceasta… învaţă şi nici nu mai vin a doua oară. E o dramă destul de mare pentru ele” – susţine dr. Gheorghe Furău.

Diferenţă de preţ

Preţul face diferenţa între avortul efectuat la spitalul de stat şi avortul făcut în privat. Dacă la Matern întreruperea de sarcină se taxează cu 100 de lei sau 150 de lei cu anestezie generală, în privat preţul unor operaţiuni similare poate atinge chiar 700 de lei!

Efecte

Care sunt, pentru femeie, urmările unui avort? Din punct de vedere medical există complicaţii imediate (hemoragii, infecţii), iar pe termen lung complicaţia cea mai de temut este sterilitatea, care apare frecvent. Din punct de vedere psihologic, efectele avortului variază de la o persoană la alta şi sunt greu de cuantificat.

Sursa: Frontpress via Buzău News

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php