România va putea fi vândută bucată cu bucată. Şansele de a bloca vânzarea terenurilor sunt aproape zero

0 624

Şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt extrem de reduse, pentru că este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare a României la UE, care conţine această clauză, a declarat miercuri la un seminar ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

“Ca să închidem un subiect care a fost de ceva timp în dezbatere – vânzarea terenurilor către străini. S-a făcut multă vorbire de către multe persoane în ultimul timp ce trebuie să facem noi ca să blocăm vânzarea terenurilor către străini din 2013 încolo”, a spus Fuia. El a adăugat că cei care au “făcut vorbire” au uitat să citească textul tratatului de aderare.

“Noi am acceptat prin tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole. Şi cine vorbeşte astăzi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşală. Ar trebui să ne uităm ce tratat de aderare al unei ţări care a aderat după 2004 a fost modificat vreodată, până la ora actuală. Deci şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri”, a spus el.

Printre cei care au vorbit public despre o eventuală prelungire a clauzei pentru vânzarea terenurilor agricule s-a numărat chiar ministrul Stelian Fuia. El spunea la 22 februarie, într-o conferinţă de presă, că vrea ca străinii să nu poată cumpăra terenuri agricole în România nici după sfârşitul anului 2013, când expiră interdicţia inclusă în tratatul de aderare.

“Străinii, până pe 31 decembrie 2013, nu pot cumpăra terenuri în România, iar intenţia noastră este, dacă putem, să ducem acest moratoriu şi după 2013. (…) Noi ne-am luat obligaţia ca la 1 ianuarie 2014 să deschidem piaţa. Dar intenţia mea este de a obţine o prelungire, prin modificarea tratatului de aderare”, a spus atunci Fuia.

Cetăţenii străini pot cumpăra terenuri doar prin intermediul firmelor înregistrate în România.

NOTA MDN.md:

România se află în acest moment pe primul loc între ţările din Europa şi pe locul zece în lume în funcţie de procentul de teren agricol controlat de companiile cu capital străin, potrivit unui raport al GRAIN. Doar la 5 ani de la aderare la UE, cu o clauză în Tratatul de Aderare care blochează pînă în 2014 vînzarea pămîntului nerezidenţilor, investitorii străini deţin deja 7% (700.000 hectare) din terenul agricol (în comparaţie Cehia nonrezidenţii au în posesie 4% din total).

Situaţia din România deocamdată este însă mai puţin gravă decât cea din ţările africane. Spre exemplu, în Liberia străinii controlează două treimi din terenul agricol, iar în Sierra Leone investitorii au 15% din terenul arabil. Adică, mai este loc de reforme “naţionale”.

Achiziţiile făcute de străini în România au fost făcute prin intermediul companiilor înregistrate local, aceasta fiind singura “barieră” impusă de guvernul român în faţa valului de preluări.

Din discursul unui conducător al Fondului Naţional Evreiesc:

“(1) Pămîntul nostru şi sufletele noastre sînt de nedespărţit.
(2) Pămîntul ne oferă sentimentul de libertate şi independenţă.
(3) El se află în mîinile noastre.
(4) Şi acesta este dreptul nostru, misiunea noastră şi responsabilitatea noastră istorică”.

Quo Vadis, Republic of Moldova?! Nădăjduim că NU spre UE!

Sursa: Apologeticum 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php