Guvernul ilegal

1 1.118

Florin DOBRESCU, Buciumul.ro

La ora când scriu acest articol, sunt încă sub impresia consternării pricinuite de desfăşurarea incredibilelor evenimente din ultimile 48 de ore. Şi mă întreb, firesc, dacă R0mânia mai este la această oră un stat de drept. După cum mă întreb în ce moară a dracilor suntem aruncaţi şi cum vom ieşi, fiecare, din ea.

De două zile, preşedintele României a introdus statul român pe o traiectorie a ilegalităţii şi ilegitimităţii. Şi nu e vorba doar de imaginea precară pe care şi aşa o are, în ochii lumii, o ţară în care şeful unui serviciu secret este luat cu penseta şi pus în fruntea Guvernului.

E vorba de o situaţie de incompatibilitate flagrantă a actualului premier desemnat, situaţie dată de însăşi Legea Siguranţei naţionale! 

Astăzi, la prezentarea viitorilor miniştri, premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a fost întrebat de jurnalişti dacă noua sa poziţie politică nu este incompatibilă cu funcţia sa de şef al SIE. Senin ca un primar de ţară, dl Ungureanu a dat un răspuns de Gâgă: el a făcut o comparaţie cu situaţia de acum 2 ani a lui Emil Boc, care era încă primar la Cluj când fusese desemnat prim-ministru.

La acea oră, presa semnalase deja că Legea siguranţei naţionale prevede clar că: salariaţii organelor de informaţii şi ai celor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale nu pot face parte din partide sau alte organizaţii cu caracter politic ori secret şi nu pot fi folosiţi în scopuri politice„.

Ca şef al serviciului secret care asigură spionajul extern al României, dl Ungureanu ar fi trebuit să cunoască pe de rost Legea care asigură cadrul funcţionării instituţiei în cauză. Să fie vorba de o incompetenţă crasă, ori noul premier i-a crezut proşti pe reporteri?

Faptul că, după doar 2 ore, dl Ungureanu anunţa public demisia sa din funcţia de şef al SIE, mă face să cred că d-sa nu cunoştea bine legea.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Reprezentanţii puterii au lansat o fumigenă, crezînd că vor acoperi astfel pălălaia aprinsă pe toate canalele media prin descoperirea incompatibilităţii noului prim ministru. Ei au comparat cazul lui Ungureanu nici mai mult nici mai puţin decât cu acela al lui… George Bush senior!…

Mă gândesc cum se vor fi tăvălit de râs americanii de prostia oficialilor români. Să compari pe un Ungureanu paraşutat din vârful spionajului direct în creştetul guvernului, cu George Bush, fost sef al CIA, care însă după demisia din servicii a desfăşurat o carieră politică, candidînd la funcţia supremă în stat şi obţinînd, în urma unui scrutin electoral, o majoritate confortabilă de voturi, este încă un gest de diletantism politic din partea administraţiei Băsescu, care arată degringolada reală în care se află sistemul, câtă vreme a ajuns să comită încurcături de asemenea amploare.

Nu ştiu cum va putea explica dl Ungureanu cele 48 de ore de ilegalitate, timp în care, avînd calitatea de şef SIE, a fost „folosit în scopuri politice”, participînd la negocieri şi contacte în scopul alcătuirii unui guvern. Ori poate că va susţine că, în acel răstimp, d-sa nu a desfăşurat activităţi politice, situaţie în care am putea deduce că, în cadrul întâlnirilor de la Palatul Victoria, d-sa va fi încercat poate să racoleze spioni dintre candidaţii propuşi de partidele coaliţiei guvernamentale!

Dincolo însă absurdul acestei situaţii, se ridică însăşi problema legitimităţii acţiunilor noului premier, şi a credibilităţii României în lume. Chiar dacă Legea 5o/1991 nu prevede explicit sancţiuni pentru încălcarea articolului cu pricina, principiile elementare ale Dreptului ne învaţă că o consecinţă directă a unei astfel de incompatibilităţi este nulitatea ce loveşte toate actele iniţiate de dl Ungureanu începînd de la momentul desemnării sale ca premier. Şi în cadrul SIE, şi în cadrul Guvernului României. Dintr-o singură lovitură, legitimitatea politică şi juridică a puterii executive şi a Serviciului de Informaţii Externe a fost anulată. Două instituţii decapitate!

Dl Ungureanu, sau poate dl Băsescu, ne va spune mâine că, gata, starea de incompatibilitate a încetat. Doar şi-a dat demisia din SIE, nu?

Ei bine, nu! Ilegalitatea, începută acum două zile şi încheiată azi pe seară, a fost comisă şi există. Un hoţ nu poate spune că a furat ieri, dar că de-acum nu mai fură, şi gata! Ilegalitatea s-a comis, ea trebuie sancţionată de organele în drept, iar noua poziţie de „ilegalist” a dlui Ungureanu poate constitui o incompatibilitate mai gravă decât cea de până acum 3 ore.

Am făcut toate aceste consideraţii pentru a arăta gravitatea fără precedent a modului în care actuala putere – putere coagulată în jurul unui singur om, Traian Băsescu – înţelege să treacă cu cizmele peste tot ceea ce în această ţară înseamnă lege, Constituţie şi ordine de drept. Pentru că, iată, atât preşedintele cât şi dl Ungureanu continuă să îngroaşe obrazul, făcând pe niznaii, exact aşa cum fac Putin şi Medvedev atunci când urinează, hohotind, pe democraţia moscovită.

Închei, rememorînd cuvintele lui Beria către ofiţerii KGB. El proorocea o vreme când, îmbătrânit, organismul Partidului Comunist şi al statului creat de acesta va sucomba, sclerozat, sub propria anchiloză politică, în timp ce structurile KGB-ului primenit, întinerit, îi vor supravieţui. Fapt confirmat de Istorie.

Pentru că, singurul mod în care îmi pot explica abuzul indiferent şi cinic comis în aceste zile asupra statului de drept de la noi, este înclinînd a da crezare tezei conform căreia acest Traian Băsescu va fi fost, dintru început, exponentul acoperit al acelui sistem încarnat pe coloana vertebrală a inepuizabilei Securităţi, ce a supravieţuit aparatului fosilizat al PCR, prin SRI, SIE şi tot ce înseamnă azi structură de stat în România.

Să fie oare Băsescu odrasla relaţiilor incestuoase dintre structura fostei Securităţi şi sistemului „democrat” conceput în ultimă instanţă tot de ea, în durerile facerii ale acelui sângeros decembrie 1989?

Evoluţiile din zilele următoare ar putea să ne ofere un răspuns.

1 Comment
  1. Adrian Silviu Mironescu says

    Si daca totusi in spatele ilegalitatilor de care vorbeati se afla masoneria, care prin bratul ei „armat” eficient- finantele, controleaza tot ce misca spre noua ordine mondiala? Daca intr-adevar va izbucni razboiul dintre americani si Iran care in cele din urma va antrena toata lumea araba opunandu-li-se occidentul din care „cu voia d-stra ultimii pe lista” suntem si mult prea probabil ca teritoriul tarii va fi teatrul de razboi? Iar in cazul asta malaimarele SIE pregatit dinainte de masonerie isi va lua rolul in primire. Democratia in lume e prea in grea suferinta pe zi ce trece pentru ca sa ne imaginam ca n-ar fi premeditat totul urmandu-li-se planul de dominatie globala!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php