Gheorghe Grecu, comandant legionar, ne-a părăsit în această dimineaţă.

19 3.229

A N U N Ţ

Cei ce doresc să aducă un ultim omagiu comandantului legionar Gheorghe Grecu, pot să o facă începînd de duminică 22 ianuarie, începînd cu ora 15,oo, la biserica Sf Ilie Gorgani, Bucureşti.

Slujba de înmormântare va avea loc luni 23 ianuarie, ora 11,oo, la aceeaşi biserică.

PARTIDUL „PENTRU PATRIE” – „TOTUL PENTRU ŢARĂ”

tel. 0722.749.249 // e-mail: ppp1993@gmail.com

_________________________________________________

Cu necuprinsă durere anunţăm că vineri 2o.o1.2o12 a trecut la cele veşnice, la venerabila vârstă de 98 de ani, comandantul legionar Gheorghe Grecu, suflet de o valoare deosebită, caracter desăvârşit, exemplu de trăire şi dăruire creştină şi naţională.

Născut la 27 mai 1913 la Cudalbi, judeţul Tecuci (azi  Galaţi), Gheorghe Grecu a intrat în Mişcarea Legionară în 1928, la vârsta de 15 ani, activînd în cadrul “Frăţiilor de Cruce”, organizaţie destinată exclusiv educaţiei în spirit creştin şi naţional a elevilor.

De-a lungul anilor s-a distins prin participarea la majoritatea acţiunilor Legiunii, iar în 1932 devine şef al Frăţiilor de Cruce din judeţul Galaţi.

A participat activ la episoade de referinţă ale istoriei Legiunii, printre care tabăra de muncă de la Vişani.

În 1934, la solicitarea expresă a lui Corneliu Zelea Codreanu, a făcut parte din comitetul de onoare prezidat de generalul Zizi Cantacuzino, care a judecat abaterile lui Mihai Stelescu, găsit vinovat de „trădare” şi eliminat din Mişcare.

Face parte din corpul Moţa-Marin de la înfiinţarea acestuia în 1937. Tot acum ia parte activă la şantierul ridicării noului sediu al Mişcării, în str. Gutenberg 3, din Bucureşti.

În această perioadă este avansat de Corneliu Codreanu la gradul de instructor-legionar.

În 1938, face parte din reţeaua clandestină de distribuţie a coletelor cu cartea “Adevărul în procesul lui Corneliu Zelea Codreanu”.

În 1939, în condiţiile represiunii fără precedent coordonate de regimul Carol II şi în situaţia abandonării conducerii Frăţiilor de către cei abilitaţi, preia din proprie iniţiativă comandamentul pe ţară al FDC, pe care le reactivează în mod admirabil.

Participant activ la evenimentele din 3-6 septembrie 194o, Gheorghe Grecu a acţionat în Bucureşti, unde, în condiţiile reculului înregistrat de manifestaţiile stradale, care erau pe punctul de a nu-şi fi atins scopul declanşării unei mişcări populare, Gheorghe Grecu, în fruntea efectivelor FDC, preia în mod spontan conducerea manifestaţiilor, care duc la abdicarea regelui criminal Carol II.

Pe tot parcursul războiului participă la ambele campanii, din răsărit şi din apus.

După august 1944 activează în cadrul reorganizării Frăţiilor de Cruce.

Arestat în 1948, este condamnat pentru uneltire împotriva regimului comunist şi condamnat până în 1954, când este eliberat la termen.

Între 1954 şi 1958 face parte din structurile de reorganizare a Mişcării Legionare, sub coordonarea comandamentului legionar clandestin condus de comandantul-ajutor Puiu Athanasiu, Radu Gyr, Grigore Zamfiroiu, Constantin Iulian. Cade împreună cu mii de legionari din ţară şi este condamnat din nou în 1958.

Este supus atrocităţilor reeducării prin tortură la închisoarea Ocnele Mari, unde, alături de Virgil Mateiaş şi alţii, rezistă cu demnitate.

În timpul reeducării de la închisoarea Aiud, între 1962-64, Gheorghe Grecu se situează pe poziţia celor ce nu acceptă această acţiune, rezistînd, în condiţii de exterminare, în Zarka Aiudului, până la amnistierea ultimilor deţinuţi din închisoare.

Urmează o grea perioadă de viaţă “în libertate”, ani în care, conform dosarelor de la CNSAS, era urmărit zilnic de un aparat de cca 20 de persoane, agenţi şi informatori ai Securităţii.

În ciuda repetatelor demersuri de obţinere a emigrării în SUA, abia în 1988 reuşeşte să plece din ţară, devenind cetăţean american.

În exil face parte din Senatul Legiunii, reînfiinţat de Horia Sima şi condus de Nae Roşca. O anumită perioadă îndeplineşte atribuţia coordonării exilului legionar de pe continentul nord-american.

În anii 1990 revine în ţară, cu sarcini deosebit de importante în procesul de reorganizare a Mişcării Legionare.

Participă la regruparea vechilor luptători, în cadrul organizaţiilor foştilor deţinuţi politici, Fundaţiei “George Manu” şi Fundaţiei “Ion Gavrilă Ogoranu”. Participă la reînfiinţarea Partidului „Totul pentru Ţară”, căruia nu i se admite însă de autorităţile neocomuniste decât înregistrarea sub numele „Pentru Patrie”.

Până la moarte, la vârsta de 98 de ani, se menţine într-o stare fizică şi psihică debordantă, uluindu-şi apropiaţii şi interlocutorii prin spiritul său tineresc, prin energia ieşită din comun şi activitatea neîntreruptă de educaţie în rândul tineretului legionar, până în ultimile zile de viaţă.

A fost iubit de un mare număr de tineri care polarizau în jurul său. De altfel, cine nu-l putea iubi pe Gheorghe Grecu?

Calităţile sale morale deosebite, eleganţa sufletească, demnitatea, dăruirea şi dragostea care nu l-au părăsit până în ultima clipă, ne fac să afirmăm că, plecarea comandantului legionar Gheorghe Grecu încheie în mod simbolic o pagină din Istoria Legiunii, pe care a înnobilat-o cu prezenţa sa permanentă.

Dumenzeu să-l odihnească în rând cu sfinţii săi.

Gheorghe Grecu – Prezent!

Partidul „Pentru Patrie” – „Totul pentru Ţară”

Preşedinte executiv

Florin Dobrescu

Cu Nae Roşca şi Virgil Totoescu, la Aiud. Septembrie 2009.

Congresul Partidului „Pentru Patrie”. Septembrie 2009.

La Ţigăneşti, alături de dr. Ionel Panaitescu şi Dumitru Comşa. Iunie 2010.

Tâncăbeşti, comemorarea Căpitanului. Noiembrie 2o10.

Majadahonda, Spania, ianuarie 2o09, împreună cu Jenică Popescu, părintele Bejenariu,

părintele Marius Vişovan şi Nae Roşca.

Aiud, 14 septembrie 2009, alături de tinerii săi ucenici.

August 2oo9, la sediul Partidului „Pentru Patrie” -„Totul pentru Ţară!”, cu preşedintele acestuia, Virgil Totoescu.

19 Comments
 1. Puscasu Vlad Irimie says

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Foarte interesanta descrierea si un trecut admirabil legionar,nepatat! Precizez la cele ce le-ai scris,faptul ca perioada dintre 1948-1955 a fost cea mai cumplita din toti anii,deoarece Romania nu era membra in ONU,si toate atrocitatiile si reeducariile s-au facut atunci in modul cel mai bestial,ma refer in special la Pitesti.Nu stiu daca Comandantul Grecu a fost la Pitesti,poate scrii si despre asta,insa cert e ca atunci a fost cea mai grea perioada,si dupa.

  Nu stiam ca a fost cetatean american,foarte interesant.Tot ce stiam este din video-interviuri de pe internet ,foarte interesante postate de voi.

  Cand e inmormantarea sa ne anuntati sa pastram zece minute de tacere pentru acest adevarat erou al neamului crestin-romanesc.

  Vesnica pomenire!

  1. admin says

   Vlad, dl Grecu nu a fost la Pitesti, dar a fost bagat in reeducari la Ocnele Mari, unde a fost batut in ultimul hal, inclusiv cu parii. Era si comandantul leg. Virgil Mateias acolo. I-au facut carne vie. Nici Grecu nici Mateias nu au cedat, nu au retractat nimic, nu s-au dezis, desi au fost facuti zob.
   Apoi la Aiud, cum s-a aratat. Nu a cedat nici o secunda. A stat numai la Zarca pana in august 1964.

 2. Naționalist Autonom says

  Dumnezeu să îl odihnească în pace.
  Gheorghe Grecu, Prezent!

 3. Alexandru says

  Ne vom intoarce intr-o zi, ne vom intoarce neaparat….
  Dumnezeu sa-l ierte!

 4. Horatiu Serb says

  Dumnezeeu sa-l odihneasca!
  Gheorghe Grecu. Prezent!

 5. Sorin ANDREI says

  Dumnezeu sa-l ierte.

 6. cipslim says

  Dumnezeu sa-l ierte.

 7. Silvian says

  Dumnezeu sa-l ierte!

 8. Dan Petre says

  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca alaturi de cei drepti!

 9. Massimo says

  din Romania a la Italia e pentru toate Europa

  GHEORGE GRECU …PRESENTE !

 10. Massimo says

  legionario GHEORGHE GRECU :::PRESENTE

  la legione serra i ranghi e marcia unita in spirito… A NOI!

 11. Malos Ioan Florin says

  Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.Recunostinta vesnica celor care s-au opus regimului comunist adus in Romania de bolsevici cu acordul americanilor si englezilor.
  GHEORGHE GRECU-PREZENT!!!

  TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL!!!

 12. doina veronica says

  GHeorghe Grecu Prezent, azi la 100 de ani de la nasterea celui care a fost fidel Neamului Romanesc (slujit de legionari), neingenuchiat de prigoana antonesciana, de reeducarea gen Pitesti de la Ocnele Mari, de reeducarea de la Aiud. Din zarca a iesit din puscarie in 1964 pentru ca puterea lui venea de la credinta neclintita ca Neamul lui Romanesc si Crestin se va mintui. Asta insemna pentru el izbinda legionara. M- a- ndeman sa fiu ca el statornic, drept si credincios/ Si facator de bine.

 13. […] partidului a unor vechi fruntaşi legionari, fiind exemplificat în acest sens comandantul legionar Gheorghe Grecu, fost deţinut politic şi cetăţean SUA, decedat în ianuarie […]

 14. […] a unor vechi fruntaşi legionari, fiind exemplificat în acest sens comandantul legionar Gheorghe Grecu, fost deţinut politic şi cetăţean SUA, decedat în ianuarie […]

 15. Sanda Alexandru says

  Domnul Grecu-Dumnezeu sa-lodihnasca- a lasat tarii, copii crescuti cu adevarat in iubire de Dumnezeu,Neam si TARA.
  DE acolo de Sus,impreuna cu Capitanul,Nicadorii,Decemvirii si toti martirii camarazi sa se roage pentru noi.Haita de jidovi este haina cei de azi ca si cei de ieri,cu aceias cruzime ne acuza pe noi romanii de holocaust,cind ei au facut unul planetar.
  treziti-va romani si la lupta cu jidovi si cozile noastre de topor,ce ne-au vindut

 16. Stefan says

  Salut,are cineva mai multe informatii despre rudele acestui om,inaintasii lui?vreau sa probez relatia de rudenie intre el si strabunicul:Grecu Constantin nascut in jud.Galati,a luptat in amandoua razboaiele,nu gasesc nimic,si nimeni din familie nu vorbeste.Multumesc!

  1. sanda alexandru says

   Astept mesaj pe adresa de maisus(granicerul67@yahoo.com).
   Nu pe Fb
   Multumesc .TLC

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php