Replică la reportajul „Neo-partizanii”. Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei respinge insinuările jurnaliștilor de la „Să fie lumină”.

0 624

Referitor la reportajul “Neo-partizanii” aparut in publicatia Să fie lumină, Asociatia “Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei” face urmatoarele precizari:

1. Biserica Ortodoxa Romana nu are niciun fel de implicare, nici directa, nici indirecta, asa cum se poate intelege din afirmatia lansata de catre autorul reportajului, Octavian Coman. Desi domnul Octavian Coman a participat la toate cursurile organizate pe parcursul taberei, acesta a ales, in mod neintemeiat, sa imprime un caracter exclusiv religios taberelor noastre. Faptul ca, la inceputul zilei participantii care DORESC acest lucru rostesc rugaciunea “Tatal nostru”, nu poate incadra stagiile pe care le organizam in randul taberelor religioase. Participantii au fost, pana in prezent, romani crestin-ortodocsi, fiecare avand dreptul de a practica sau nu propria credinta. Mentionam de asemenea ca un potential participant nu este selectat sau exclus de la un stagiu in functie de religia sa, avand in vedere, astfel, cum aminteam mai sus ca, religia nu da esenta taberei de haiducie.

2. Desi, in prima parte a textului articolului, autorul descrie taberele organizate de Asociatia noastra ca fiind: „menite să-i învețe pe participanți tehnici de autoapărare și de supraviețuire în natură, elemente de prim ajutor, topografie și orientare.”, acesta alege nefondat sa insiste, atat in continuarea articolului, cat, mai ales, in cuprinsul reportajului video atasat articolului, exclusiv pe un singur curs prezentat in tabara. Astfel, unul dintre cursurile predate in timpul taberei si singurul la care se face referire in reportajul sus-mentionat, este cel de autoaparare, desi acesta reprezinta o mica parte (aprox. 20%) din ansamblul de tehnici si cunostinte predate pe parcursul unei tabere de haiducie. Autorul reportajului video nu face nicio referire la cursurile de prim-ajutor, carora le sunt dedicate cel putin 4 ore, nicio referire la cursurile de matelotaj/scoala de noduri, carora le sunt dedicate aproximativ 3 ore, nicio referire la cursurile de orientare si topografie, care, impreuna cu aplicatia practica de orientare, insumeaza un total de 8 ore, nicio referire la cursul de construirea capcanelor, care, la randul lui, ocupa aproximativ 2 ore. La un simplu calcul, descoperim ca 17 ore din totalul de aproximativ 22 de ore dedicate efectiv cursurilor, au ca obiect cu totul alte activitati decat cele ce vizeaza conditia fizica si autoapararea, acestea reprezentand, in principal, deprinderea de abilitati practice, de instruire a memoriei, a indemanarii, a orientarii in spatiu, toate necesare formarii atat a mentalului cat si a insusirii tehnicilor de supravietuire in natura.

3. In plus, titlu articolului insotit de reportajul video reprezinta, cel putin, o alegere nefericita, daca nu chiar una eronata sau rauvoitoare. Cuvantul „partizan” are sensul de persoana care lupta intr-un conflict existent sau care ia partea cuiva care este angajat intr-o situatie cu o componenta beligeranta. NU este cazul participantilor la stagiile organizate de Asociatia noastra. Toti stagiarii doresc sa obtina niste cunostinte si niste abilitati practice pe care decid cand, cum sau daca sa le foloseasca sau nu. Participantii la stagii nu iau partea nimanui, pot fi credinciosi sau nu, pot avea opinii personale pe teme politice sau istorice, fara ca acest lucru sa fie de interes pentru organizatorii taberelor.

4. In concluzie, nu putem sa nu remarcam, astfel, lipsa totala de obiectivitate a articolului si mai ales a reportajului care il completeaza. Chiar mai mult de atat, este vadita intentia de a prezenta nerealist si de a transforma taberele organizate de Asociatie in ceva ce nu corespunde nici intentiei organizatorilor, nici a participantilor si, cu atat mai putin, faptelor concrete care au loc in taberele organizate de Asociatie.

Mentionam expres, ca autorul articolului si al reportajului video mai sus amintite, nu a avut acordul reprezentantilor Asociatiei si ai organizatorilor taberelor, nici scris, nici verbal de a prezenta scopul si continutul taberei in felul in care acesta a facut-o. Astfel, pentru motivele mai sus detaliate, Asociatia se delimiteaza total de mesajul articolul si al reportajului video denumit “Neo-partizanii” si aparut in publicatia online Sa fie Lumina!

Domnul Octavian Coman a realizat acest articol insotit de reportajul video intr-o maniera trunchiata, rauvoitoare, nerealista si scoasa din contextul concret.

Elena Sechila

Președinte al Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php