Jens Stoltenberg se declară absolut convins că Donald Trump va continua rolul de lider al SUA în NATO

0 318

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este „absolut convins” că, în timpul mandatului lui Donald Trump de președinte, Statele Unite ale Americii își vor menține rolul de lider în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și și-a exprimat speranța că va putea vorbi în curând cu președintele ales al SUA, relatează Reuters.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul Statelor Unite privitor la protejarea statelor aliate cu contribuții financiare reduse, provocând temeri că ar putea să retragă finanțarea SUA pentru alianță într-un moment de tensiuni crescute cu Rusia.

Statele Unite sunt cel mai mare contributor la bugetul NATO, cu o cotă de peste 22%. În plus, fiecare stat membru se obligă să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Dar, în afară de SUA, doar alte patru țări fac acest lucru în prezent — Polonia, Grecia, Marea Britanie și Estonia.

„Sunt absolut convins că președintele Trump va continua rolul de lider a SUA în NATO”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, declarând că echipa sa urmează să stabilească o convorbire telefonică cu președintele ales al SUA.

Jens Stoltenberg a menționat că îi va transmite lui Donald Trump că o creștere a cheltuielilor statelor europene pentru apărare reprezintă una dintre principalele sale priorități și că a dezbătut această problemă cu fiecare membru al NATO, obținând sprijinul miniștrilor apărării. El a subliniat că principalul obstacol a fost să-i convingă pe miniștrii de finanțe ai statelor membre.

„Trebuie să creștem cheltuielile de apărare atunci când tensiunile se intensifică”, a mai spus Stoltenberg, referindu-se la conflictele din Africa de Nord, amenințarea reprezentată de militanții grupării Statul Islamic și anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia.

„Opriți reducerile și creșteți treptat (cheltuielile de apărare) până la 2% din PIB, acesta este un mesaj ferm!”, a mai spus el.

„Am început să facem progrese, cu toate că există o cale foarte lungă pe care trebuie să o parcurgem. Sunt sigur că Donald Trump va face din acest obiectiv principala prioritate (pentru NATO)”, a subliniat Stoltenberg.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruștei)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php