PROTEST EXPLOZIV la Varșovia. MII de FERMIERI au ieșit în stradă ÎMPOTRIVA Pactului Verde al UE

0 657

Mii de agricultori polonezi au ieșit miercuri din nou în stradă în capitala Varșovia la un protest care a degenerat în violențe și care crește presiunea asupra guvernului condus de Donald Tusk, pe care-l acuză că nu le apără interesele în fața Bruxellesului și în fața importurilor ucrainene, scrie Cotidianul.

Adunați în fața biroului premierului Tusk, agricultorii au incendiat cauciucuri, au lansat petarde și fumigene. Ei au adus la protest și un sicriu pe care au scris:

„Fermier, am trăit 20 de ani, am fost ucis de Pactul Verde” al UE.

Protestatarii au incendiat apoi sicriul și au încercat să-l arunce spre sediul guvernului, moment în care forțele de ordine au intervenit și au avut loc confruntări. Potrivit presei poloneze, unii manifestanți au ars și drapelul UE.

Agricultorii furioși au încercat de asemenea să pătrundă pe terenul ce înconjoară sediul parlamentului și au lansat bucăți din pavaj către forțele de ordine. Mai mulți protestatari au fost reținuți și câțiva polițiști sunt răniți.

În același timp, alți agricultori protestatari au blocat cu tractoarele autostrăzi pe tot cuprinsul Poloniei, inclusiv unele care duc spre Varșovia.

„Eu vreau să produc mâncare sănătoasă, dar importăm produse de calitate mai slabă cu care nu putem concura la preț”, explică pentru AFP proprietara unei exploatații agricole, referindu-se la importurile din Ucraina.

Prețurile produselor importate din Ucraina sunt sub pragul de rentabilitate al producătorilor polonezi, subliniază de asemenea unul dintre aceștia, care în plus denunță „absurditatea” Pactului Verde european, care conține o serie de reglementări de mediu ce le impun restricții agricultorilor.

Agricultorii polonezi au trei revendicări, și anume ca Polonia să respingă măsurile energetice și de mediu cuprinse în Pactul Verde al UE, să interzică importurile agricole din Ucraina care le fac concurență neloială și de asemenea să interzică importurilor agricole din Rusia și Belarus.

Premierul Donald Tusk s-a declarat ferm de acord cu cererea care privește importurile din Rusia și Belarus, iar pentru celelalte guvernul său discută cu Bruxellesul și cu Kievul, fără să fi obținut vreo înțelegere până în prezent.

Șeful guvernului se va întâlni sâmbătă cu reprezentanți ai fermierilor. În acest timp, agricultorii polonezi mențin blocada la mai multe puncte de frontieră în protestele lor contra importurilor agricole ucrainene, pe care blocul comunitar le-a scutit de taxe vamale și de obligația respectării standardelor europene – pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia – și astfel sunt comercializate pe piața europeană la prețuri de dumping, prețuri sub costurile producătorilor locali. Protestatarii împiedică la aceste puncte de frontieră intrarea camioanelor ucrainene și au vandalizat mai multe încărcături ale acestora.

via ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php