Transnistria a cerut oficial ajutorul Rusiei pentru a fi protejată de ”presiunile sporite„ ale R. Moldova

1 488

Deputații separatiști pro-ruși din Transnistria reuniți în congres extraordinar au cerut oficial ajutorul Rusiei pentru a-i proteja în fața presupusei presiuni din partea R. Moldova.

Întrunit miercuri la Tiraspol, la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski,conducerea regiunii secesioniste transnistrene a adoptat o rezoluţie oficială prin care cere “protecţia” Rusiei în faţa a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei sale din partea guvernului moldovean, relatează AFP, Reuters, EFE, NewsMaker şi Ziarul Naţional din Chişinău, citate de Agerpres.

“Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus – n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea R. Moldova”, se arată într-o rezoluţie adoptată de deputaţii locali, citată de agenţiile de presă ruse.

Cei 600 de “deputaţi de toate nivelurile” din stânga Nistrului cer Rusiei să “apere Transnistria” şi pe cei peste 220.000 de cetăţeni ruşi din această regiune secesionistă.

În rezoluţia lor, separatiştii transnistreni subliniază, de asemenea, “experienţa unică şi pozitivă a contingentului rus de menţinere a păcii” în această regiune, precum şi statutul Moscovei de “garant şi mediator în procesul de negociere” cu R. Moldova.

Deputaţii din Transnistria au făcut cerut de asemenea OSCE, CSI, Parlamentului European, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Secretarului General al ONU “să influenţeze conducerea R. Moldova să revină la un dialog adecvat şi să stopeze încălcarea drepturilor şi libertăţile locuitorilor din Transnistria”.

Ei acuză Chişinăul că ar fi declanşat un “război economic” împotriva regiunii transnistrene şi că ar fi blocat în mod deliberat negocierile cu Tiraspolul. Nemulţumirea Tiraspolului survine după ce autorităţile de la Chişinău au obligat de la 1 ianuarie firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul R. Moldova.

Acesta este al şaptelea “congres al deputaţilor de toate nivelurile” desfăşurat în regiune. Ultimul a avut loc în 2006. Atunci aşa-numiţii deputaţi locali au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia. Plebiscitul a avut loc în acelaşi an. Peste 90% dintre participanţi au votat pentru aderarea regiunii transnistrene la Rusia. Comunitatea internaţională şi Chişinăul nu au recunoscut rezultatele referendumului.

Transnistria, un teritoriu de abia o jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi (ruşi şi ucraineni), a rupt legăturile cu R. Moldova după un conflict armat în 1992, în care a primit asistenţă din partea Rusiei.

De la sfârşitul războiului, care a costat viaţa a sute de persoane, R. Moldova a pledat pentru integrarea celor două teritorii, divizate de Nistru, ceea ce separatiştii, cu sprijinul Moscovei, au refuzat întotdeauna.

1 Comment
  1. Moraru+Ionut says

    O mananca in k..si pe sorosista Maia Sandu. Daca ceri Transnistriei sa iti achite taxe vamale inseamna ca ai recunoscut oficial existenta Transnistriei ca republica.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php