Parlamentul European a aprobat euro digital. Cristian Terheș este singurul europarlamentar român care a votat împotrivă

0 1.265

Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European (LIBE) a votat joi, 15 februarie, în favoarea instituirii monedei digitale euro – moneda digitală a băncii centrale a UE (CBDC). În timp ce proiectul de lege promite că banii lichizi vor rămâne disponibili, unii legislatori conservatori au avertizat că această mișcare ar putea fi o „poartă periculoasă către o mai mare coerciție din partea statului”, relatează The European Conservative.

Scopul principal al legislației este de a stabili cadrul juridic care să permită o eventuală lansare a euro digital, dar textul notează, de asemenea, că va fi la latitudinea Băncii Centrale Europene (BCE) „să decidă dacă și când să emită euro digital”.

În practică, propunerea ar acorda statutul de mijloc legal de plată viitoarei criptomonede emise de BCE și acceptarea obligatorie a acesteia de către întreprinderi – cu excepția microîntreprinderilor și a persoanelor fizice care ar schimba bani din motive „pur personale”. 

Legislația a fost adoptată de o majoritate covârșitoare a aproape tuturor partidelor de stânga și a PPE de centru-dreapta, în timp ce ECR, partidul național-conservator, a votat împotrivă, iar majoritatea grupului populist ID s-a abținut. Astfel, propunerea de instituire a monedei euro digitale a trecut cu 48 de voturi pentru, doar 6 împotrivă și 7 abțineri.

Acest sprijin larg „dovedește că majoritatea membrilor Parlamentului European nu se preocupă de drepturile oamenilor”, a declarat eurodeputatul conservator Cristian Terheș într-o declarație trimisă către The European Conservative la scurt timp după ce a votat împotrivă.

Potrivit lui Terheș, euro digital și alte CBDC-uri „vor transforma fundamental modul în care facem afaceri și interacționăm unii cu alții și cu guvernul”, deoarece permit emitentului să urmărească fiecare tranzacție în parte sau să o programeze pentru a interzice complet cumpărarea anumitor bunuri sau servicii.

„Cu euro digital, guvernul va controla sistemul de tranzacții, ceea ce reprezintă o amenințare majoră la adresa libertății noastre personale și sociale”, a declarat Terheș.

„Ultimul lucru de care Europa are nevoie este elaborarea unei arhitecturi care să copieze sistemul de credit social chinezesc”, a adăugat el, făcând referire la programul pilot al Partidului Comunist Chinez privind yuanul digital, de care se abuzează deja pentru a pedepsi dizidenții politici și a controla viața financiară a cetățenilor.

În luna noiembrie a anului trecut, Bruxelles-ul a dat undă verde înființării primului ID digital al UE sau „eID”, un sistem central de identificare despre care peste 500 de experți în securitate cibernetică au avertizat că ar putea transforma Europa într-un „stat de supraveghere digitală”. Acesta avansează crearea unui „portofel digital” care ar conține toate informațiile personale, de la cărți de identitate și permise de conducere la diplome și fișe medicale – precum și contul de criptomonede pentru euro digital și alte CBDC.

Nu există un calendar oficial stabilit pentru lansarea euro digital, dar, în ritmul actual de dezvoltare, se așteaptă ca acesta să fie lansat pentru publicul larg în ianuarie 2027.

via ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php