3 ianuarie 1948. Ziua plecării Regelui Mihai I, în exil. Minciunile comuniștilor, colportate până astăzi.

0 563

În urmă cu 74 de ani, Majestatea Sa Regele Mihai și Regina Mamă Elena luau calea exilului, după ce comuniștii îl obligaseră pe Rege să abdice. În seara zilei de 3 ianuarie, Regele Mihai și Regina Mamă plecau spre Elveția de pe peronul gării din Sinaia. Despre acel moment, Regele își amintea:“Peronul era gol, cu excepţia a două rânduri de ofiţeri care străjuiau calea până la vagonul regal. Dar ei nu se aflau acolo pentru a ne da onorul. Stăteau cu spatele la noi, astfel că nu ne puteau vedea. Totuşi, în momentul în care ne-am urcat în vagon, unul dintre ei a întors capul spre mine. I-am văzut chipul, timp de câteva secunde. Plângea ca un copil.

(…) Acel soldat cu chip înlăcrimat a fost, pentru mine, semnul că populaţia rămânea credincioasă Coroanei. Profund ataşaţi persoanei mele, românii erau totodată înmărmuriţi, neputincioşi în faţa întorsăturii evenimentelor”.“Mă gândesc câteodată la acel soldat care plângea, în ziua plecării mele din România, în gara de la Sinaia. Mă întreb cine era el, ce s-a întâmplat cu el. Mi–am pus deseori această întrebare. Căci nu i-am uitat nici chipul, nici lacrimile: ele simbolizau durerea tuturor românilor care mă vedeau plecând în exil.”Minciunile comuniste spuneau că Regele a plecat cu vagoane întregi de aur și alte bunuri de valoare.

ADEVĂRUL (pentru care există și dovezi) este că Regele și mama sa au plecat doar cu lucrurile personale care au încăput în câteva valize. De-asta a fost cel mai sărac rege aflat în exil și de-asta a trebuit să muncească din greu pentru a-și întreține familia.Istoricul Georgeta Filitti povesteşte că, la plecare, Regele avea o servietă în mână. Când a fost întrebat ce conţine, Regele a deschis-o: avea o pungă cu pământ românesc, înfăşurată în tricolorul ţării. Despre momentul plecării în exil Regele Mihai spunea: “Am plecat din țară cu moartea în suflet.”

Diana TOCITU Magazin Critic

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php