Cronica unei revoluții furate (Ep. 7). 20 Decembrie 1989. Primul oraș liber al României. „Tatăl nostru” din 100.000 de piepturi. La TVR, Ceaușescu apare și insultă manifestanții timișoreni

5 3.337

În zorii zilei de 20 decembrie 1989, Timișoara arată asemenea unui oraș aflat sub ocupație. Peste tot trupe ale Armatei și Ministerului de Interne, vehicule blindate, arme. Forțele de represiune stăpânesc orașul. Și totuși, în acea dimineață lucrătorii din fabricile timișorene refuză să mai intre în schimburi și, în ciuda intervenției cadrelor de partid, se vor aduna în curţile unităţilor pentru a protesta.

ora 10 – Muncitorii ies din unităţile economice şi se îndreaptă în coloană spre centrul oraşului. Armata nu va mai îndrpăzni să tragă în zecile de mii de muncitori.

ora 13 – Manifestanții spulberă dispozitivul militar din faţa Operei ocupă piața, iar un grup de protestatari, în frunte cu Lorin Fortuna, pătrunde în Operă. În fața acestei ridicări a muncitorimii timișorene, la ordinul generalului Milea, Armata se retrage în cazărmi. Liderii Revoluţiei se instalează balconul Operei, de unde vor vorbi mulţimii care se adună cu zecile de mii. Se constituie prima structură politică a Revoluției Române, Frontul Democratic Român, care proclamă Timişoara drept „primul oraş liber din România”. Mass-media din străinătate transmite știri despre declararea Timișoarei ca oraș liber. Mulţimea din Timişoara desemnează un comitet cetăţenesc care să prezinte revendicările sale autorităţilor comuniste.

ora 15 – Nicolae Ceauşescu se întoarce din Iran şi organizează o nouă teleconferinţă în care expune din nou propria sa viziune asupra evenimentelor de la Timișoara, pe care leconsideră exclusiv opera intervenției unor forțe străine, respectiv SUA, URSS şi Ungaria.

Soseşte la Timişoara prim-ministrul Constantin Dăscălescu, care intră în negocieri cu reprezentanţii protestatarilor
aflaţi în faţa Comitetului Judeţean de Partid. Printre revendicările acestora se numără: demisia lui Nicolae Ceauşescu şi a guvernului, organizarea alegerilor libere, reformarea învăţământului şi libertatea absolută a presei, Radioului şi Televiziunii, anchetarea şi condamnarea tuturor celor răspunzători pentru represiunea armată din zilele de 17, 18 şi 19 decembrie, eliberarea deţinuţilor politici, înapoierea morţilor pentru a fi îngropaţi creştineşte. fără a se ajunge la nici o înțelegere din cauza inflexibilității lui Dăscălescu.
Apar germenii unor manifestări revoluționare și în alte orașe din Banat, la Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Deta. La Lugoj se înregistrează chiar victime ale represiunii.
Spre seară, începe operaţiunea de eliberare a primelor persoane reţinute în timpul evenimentelor de sâmbătă şi duminică.
La Operă, devenită centrul Revoluției în Timișoara, este elaborată Proclamaţia Frontului Democratic Român, primul document politic al Revoluției din 1989.
Radio Europa Liberă transmite un apel la solidaritate pentru cauza Revoluţiei, cerând tuturor românilor să aprindă a doua zi, la ora 19, o lumânare la fereastra fiecărie case, pentru morţii Timişoarei.

ora 19 – La Televiziunea Română este difuzată o cuvântare a lui Nicolae Ceauşescu. Având alături pe Elena Ceaușescu și alți fruntași ai CPEx, Ceaușescu condamnă acțiunile protestatare de la Timişoara, pe care le consideră opera agenturilor străine de spionaj, menite să doboare regimul comunist și să dezmembreze România. El anunță măsuri și mai drastice de represiune.

Ceaușescu ordonă gărzilor patriotice din judeţele Olteniei să intervină în forţă la Timişoara.

Este proclamată starea de necesitate pe tot cuprinsul judeţului Timiş. Se hotărăște organizarea de mitinguri pentru condamnarea Revoluţiei din Timişoara.

ora 24 – Nicolae Ceauşescu convoacă la sediul CC al PCR din Bucureşti pe reprezentanţii ambasadei URSS pentru a le cere retragerea agenţilor sovietici din Timişoara. Decrepit, rupt de realitate, era incapabil să accepte că la Timișoara se ridicase poporul român, nu agenții sovietici.

Noaptea de 20 spre 21 decem­brie 1989, la ordinul lui Ceaușescu, mii de muncitori din Craiova, Calafat, Băileşti şi Caracal sunt îmbrăcaţi în uniforme de gărzi patriotice, înarmaţi cu bâte şi trimişi cu trenuri speciale spre Timişoara.

Și a fost seară, și a fost dimineață. Ziua a cincea…

5 Comments
 1. IO...gerules says

  Ce sarpe esti dobrescule.Din toata logoreea ta iese un abur perfid de javra obraznica.Imi este sila sa-ti corectez minciunile.Latrii impins de nimicnicia ta stupida,adica esti un latrau.

  1. Pui de Dac says

   Ai făcut spume la gura securistule? Exorcism îți trebuie…nu ai niciun argument și jignesti lumea aiurea. O tii langa cu „martirii” criminali ceașca și dej. Ești penibil…

 2. Pui de Dac says

  Aloo, românii se săturasera de cultul desantat al personalitatii lui ceașca și a analfabetei, se săturasera să stea în frig și să facă foamea. Orice conducãtor care a luat parte la experimentul blestemat numit comunism nu are cum să fie albit cum incerci la infinit să -i scoti eroi pe analfabetii Dej și ceașca. Și eu, copil fiind, eram sătul de atâtea poezii cu tovarasul și tovarasa savant academician „de renume mondial”, doctor inginer, eram sătul de cantarea României care de fapt era cantarea lui ceașca și a partidului, eram sătul de creveti vietnamezi și dormit cu sticle incalzite pe aragaz sub plapuma. Poporul român s-a ridicat sunt atâtea mărturii ale timisorenilor, bucureștenilor, unii chiar camarazi de-ai nostri etc. Ca revolutia a fost apoi confiscata de grupul care a manipulat ulterior grosolan lumea la tv și a provocat diversiunile criminale care au dus atâtia oameni nevinovati la moarte dupa 22 decembrie acuzati într-un proces taraganat la infinit ilici, brukker, voican etc asta-i altă poveste…
  P.s. Așa s-a ridicat poporul și dupa sfasierea României Mari în ’40 sub conducerea legionarilor, determinand abdicarea satrapului priapic carol 2…

 3. IO...gerules says

  „Dej si ceasca”au publicat poeziile de care te saturase-si?Cei doi patrioti romani au probat patriotismul pana in ultimile lor clipe de viata.Invatati istorie adevarata copiilor nu propaganda proasta pentru prosti?”ilici,brukker ,voican etc „de care cu stupizenie amintesti nu reprezinta alta poveste ci este chiar povestea loviturii de stat,care a fost pregatita cu cca 15 ani mai devreme.Sobolanii maraiau prin Romania si prosteau prostii cu tot felul de bancuri si informatii ridicole despre Romania si conducatorii ei.Romanii au iesit in strada”fara pusti,fara pistoale,numai cu palmele goale”sa-l inlature pe Ceausescu nu sa-l omoare.Asta este esenta romanismului din revolta din „89,revolta care nu a fost revolutie.Revolutiile sant organizate si gandite de banditii din fruntea acestora.In fruntea revoltei romanesti din dec,’89 nu a fost nici un roman,dar in fruntea loviturii de stat de-atunci au fost lighioanele pe care le amintesti,ca alta poveste.

 4. IO...gerules says

  Neinformatii si naravasii patrioti sa puna mana pe istoria adevarata si sa vada ce-a facut armata Romana in jurul lui dec.’89.Acum tara este la pamant,numai cresterea sentimentului patriotic adevarat si nu cel de fatada din cadrul poporului roman mai poate salva tara.Invinuirea Armatei de atunci si a conducatorilor ei reprezinta un act politic dusmanos natiuniii romane.Ca securitatea a intrat pe mana strainilor cu o parte din efectivivul de tradatori de tara si de neam este adevarat,dar azi se cere din partea intregului popor o trezire la realitate si actiune constienta ca ultima speranta de existenta a unui neam domnilor.Tara a fost atacata total si aproape distrusa;Armata desfiintata,scolile si invatamantul distruse,Economia distrusa(agicultura,industria,cercetarea stiintifica.)Privind nostalgic la trecut,ne vom trezii ca bocancii care calga grumajii poporului roman ne vor strivii.E nevoe de unire si obiectivitate in prezentarea istorieisi a realitatii.Azi,acum nu se mai poate proslavii doar rugaciunile si moastele sfintilor,acestea nu vor salva Romania ci numai forta dorintei de libertate si ruperea lanturilor invizibile din jurul gatului poporului roman mai poate salva Romania.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php