Scrisoare Deschisă a marelui regizor Nicolae MĂRGINEANU către A.Solomon

3 1.561

Reputatul regizor Nicolae Mărgineanu, fiu de deținut politic și autorul a numeroase opere artistice despre jertfa românilor în perioada comunistă, inclusiv a unui film dedpre viața Sfântului Ardealului – Părintele Arsenie Boca, a adresat următoarea Scrisoare Deschisă figurantului solomon: 

„Am lucrat împreună, în 1993, la filmul «Privește înainte cu mânie», la care ai semnat imaginea. În 2001, ca producător, te-am ajutat să realizezi docu-drama «Omul cu o mie de ochi», despre reputatul fotograf Iosif Berman. Ți-am urmărit apoi filmele și te-am felicitat pentru «Război pe calea undelor», despre Radio Europa Liberă.

Am văzut de curând filmul «Arsenie. Viața de apoi» și am fost profund decepționat. Nu vorbesc despre calitățile tale ca regizor, ci de atitudinea ta blasfematoare față de Părintele Arsenie Boca, față de credincioșii lui și față de Biserica Ortodoxă Română.

Am pe birou fotografia Părintelui Arsenie, o am în mașină și o port în suflet. Fac parte dintre cei mulți pe care tu, în filmul tău, îi consideri neevoluați. Mă simt adânc jignit de acest film. Părintele Arsenie Boca este una din cele mai luminoase personalități ale românilor și nu trebuie să fie tratat astfel. Niciun om nu trebuie tratat astfel.

De unde vine aversiunea ta, dorința ta de batjocură față de un sfânt respectat și iubit de o mulțime mare de credincioși și față de Biserica Ortodoxă Română? 

Ai fost nedreptățit în România? Nu ai avut condiții să studiezi, să lucrezi ceea ce ai vrut? Ți-au făcut românii vreun rău?

Am aflat că ai mers timp de trei ani în pelerinaje pe urmele Părintelui. Numai cu Fundația «Părintele Arsenie Boca» ai mers în 6 pelerinaje cu pelerini adevarați. Ai încercat să-i provoci, dar nu ai reușit decât să le strici dispoziția evlavioasă. Ai dorit să descoperi ceva compromițător sau provocator la adresa Părintelui Arsenie și nu ai reușit să găsești nimic care să folosească intenției tale.

Și atunci ce ai făcut? Ai apelat la câteva agenții de casting ca să alegi figuranți care să interpreteze grupul tău de «pelerini», cu care să faci propriul tău «pelerinaj». Ce ușor e să manipulezi figuranții plătiți de tine, care fac ceea ce le ceri tu! E ușor să le iei interviuri și să-i lași să spună ce le trece prin minte despre Părintele Arsenie, pentru ca apoi să alegi cu grijă ce vei selecta în film.

Însoțit de mașina cu costume, i-ai costumat în călugări, în maici, le-ai pus măști de lupi sau de oi, ca să pară din comuna primitivă, ba chiar pe unul dintre ei l-ai costumat în Părintele Arsenie Boca, pentru a-l ridiculiza pe sfânt. Alegerea citatelor din dosarele Securității despre Părinte și punerea lor în discuție cu acești bieți figuranți, nepregătiți pentru un asemenea dialog, fragmentele din emisiuni TV amatoare de senzațional, interviurile cu figuranții, în care le oferi șansa să-l defăimeze pe Părintele Arsenie – toate acestea construiesc o minciună prezentată cu nerușinare ca adevăr.

Prezinți acești figuranți ca și cum ar fi pelerini adevărați și îi excluzi din film pe adevarații pelerini! Prezența acestor falși credincioși este o minciună și o blasfemie la adresa românilor.

S-au scris în ultimii ani câteva cărți memorabile despre Părintele Arsenie Boca, despre darurile sale duhovnicești, despre caracterul lui neclintit și rezistența sa exemplară în perioada prigoanei comuniste, despre prezența sa în dosarele Securității, cărți foarte bine documentate, care au făcut lumină asupra vieții Parintelui.

Oare nu ar fi trebuit să te documentezi înainte de a te apuca de un astfel de film? Le desconsideri pe toate și arunci cu gunoi în semenii tăi fără să ai un motiv întemeiat. Întregul film este o blasfemie pentru orice creștin. Un sfânt rămâne însă un sfânt, oricâte lături ar arunca vreun răuvoitor.

Să împroști cu noroi e ușor. Mai greu e SĂ FII OM!

Nicolae Mărgineanu, regizor”

3 Comments
 1. Moraru+Ionut says

  CRESTINESTE, O MARE PLACUȚA SUEDEZA LUI SOLOMON SI COSANGENILOR SAI.

 2. Injecția finală says

  Solomoane, bolovane
  Te’ai pornit, nebun, la vale
  Să provoci lacrimi și jale
  Împins de loji criminale
  Ce folosesc drept pumnale
  Inși ca tine, haimanale
  Hrăniți cu muci și cu bale
  Cu stricate portocale
  Cu puroi din n pocale

  Rezultatul dumitale?
  Salve lungi de apărare
  De aici până în zare
  Pentru Sfântul nostru mare
  Martirizat pe Cărare

  Tot Românul, tot creștinul
  Ți’a descoperit veninul
  Necinstea, ticăloșia
  Țicneala și mișelia

  C’ai îndrăznit, ciob de sticlă
  Și fără un pic de frică
  Să minți și să terfelești
  Ca frații tăi la Pitești

  Solemn Boule, plăvane
  Vrei să jignești milioane
  Cu’un filmuleț de ocară
  Uitând de eterna scară
  De pe care vei cădea
  Bicisnică haimana
  Iadul întreg va urla
  Și nu te va accepta

  Ești mult prea jegos
  Lacom, puturos,
  Tot cauți un os
  Să îl sugi, slinos

  Nu stârnești decât dispreț
  Pt creierul tău creț
  Bun de închis în coteț
  Că ești tare natafleț

  La primul mare îngheț
  Nu te va salva nici Gheiț
  Vei fi prins într-o calotă
  Nimeni n’o schimba vreo iotă
  La sentința infernală

  Mort pe drept și fără fală!

 3. Injecția finală says

  „caracterul lui neclintit și rezistența sa exemplară în perioada prigoanei comuniste, despre prezența sa în dosarele Securității,”…

  În realitate, Sfântul Ardealului, Sfântul României a fost torturat iîn mod sălbatic de către securitate și ucis.

  Acum e prezent în inimile Românilor ortodocși și ale celor care cred că viața trebuie trăită vertical, cu ochii pururea ațintiți la Cer

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php