PREMIERĂ: O școală din SUDUL BASARABIEI renunță la așa-zisa limbă moldovenească și o înlocuiește cu LIMBA ROMÂNĂ

0 1.606

Liceul din Borisăuca, regiunea Odesa, va preda cursuri în limba română, în mod oficial, după ce consiliul pedagogic a adoptat în unanimitate planul de învățământ pentru anul școlar 2023-2024 care prevede acest lucru, informează Info Prut.

„Inimoși dascăli și buni români, care în cele din urmă au reușit să convingă părinții elevilor de necesitatea revenirii la fundamentul identității naționale românești, la numele științitific, recunoscut la nivel planetar, al limbii noastre materne – limba ROMÂNĂ”, a anunțat pe pagina de Facebook, Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Potrivit planului de învățământ, liceul trece la predare bilingvă, limba română și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina.

La îndemnul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, începând cu decembrie 2019, majoritatea școlilor în care mai activează clase cu predare în limba „moldovenească” din Sudul Basarabiei au înaintat Ministerului Educației de la Kiev cereri colective pentru revenirea la predarea în limba română.

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, se revine la formula de limbă română care a funcționat pînă în 1998, la scurt timp după ce a fost semnat și tratatul de prietenie și bună vecinătate cu România.

Reamintim că România cere, de ani de zile, părții ucrainene să renunțe la așa-zisa „limbă moldovenească”, fără rezultat. Ultima tentativă, palidă, a fost făcută de  Ciolacu la întâlnirea de la București cu omologul de la Kiev.

Românii din Ucraina au protestat, de nenumărate ori, împotriva deznaționalizării practicate de Kiev împotriva lor(foto).

sursa: R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php