Majoritatea PSD-PNL-UDMR a RESPINS legea prin care părintele Aurel Munteanu ar fi devenit erou al națiunii române. Preotul a fost martirizat de invadatorii hortiști în 1940

0 1.304

Proiectul de lege inițiat de AUR, prin care protopopul Aurel Munteanu era declarat „erou al națiunii române”, a primit raport de respingere din partea Comisiei de Raport. Majoritatea PSD-PNL-UDMR l-a respins, fără prea multe emoții.

Senatorul Claudiu Târziu a condamnat votul coaliției de guvernare. „Fără niciun fel de motivație, doar pentru că așa vrea majoritatea. Motivația ar fi fost și greu de articulat, pentru că vorbim aici de un erou și un martir al neamului românesc care se cuvine să fie onorat ca atare. Inițiativa noastră și-a propus să păstreze memoria vie a părintelui protopop Aurel Munteanu, care a fost martirizat pe 10 septembrie 1940, de către hoardele de hortiști”, a spus Claudiu Târziu.

Ministerul Afacerilor Străine, actualul MAE, descria astfel moartea părintelui Munteanu: „A fost bătut în plină stradă cu pumnii și ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul și barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieșit prin ceafă.”

„Dacă nici dvs nu veți înțelege să îndreptați o nedreptate prin votul plenului, mă simt rușinat să fac parte din tagma senatorilor de azi”, a conchis senatorul Claudiu Târziu.

Părintele Aurel Muntean(u) a făcut parte și din delegația Huedinului la Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918. Primul protopop al Huedinului a fost ctitorul Catedralei Moților din Huedin.

Moartea sa a fost deplânsă în ședința Academiei Române din 20 septembrie 1940.

„Când s-a răspândit, zilele trecute, vestea despre înfiorătoarea sălbăticie a ungurilor din Huedin, cari la 10 Septemvrie au ucis, în chinuri oribile, pe protopopul Aurel Munteanu și pe gardianul Gheorghe Nicula, în văzul mulțimii adunate la târgul de săptămână al Huedinului, ni se părea cu neputință de crezut un asemenea măcel monstruos. Și, totuși, s-a consumat îngrozitorul act tiranic, de o brutalitate mai sângeroasă decât cel din zilele lui Ginghis Han, secerând, printre cele dintâi victime, viața credinciosului și neînfricatului luptător naționalist care era în toate împrejurările, vrednicul protopop al Huedinului Aurel Munteanu, o personalitate cunoscută și apreciată în largi cercuri românești, nu numai printre preoții și țăranii din satele păstorite de dânsul cu înflăcărata râvnă duhovnicească și cu nestinsa jertfelnicie. Iubirea lui de carte și setea de progres îl îndemnase a cerceta nu numai satele din cuprinsul protopopiatului său, ci și altele, de la distanțe mai mari, propovăduind cuvântul adevărului, sfătuind și luminând poporul prin numeroase predici și conferințe religioase, culturale și economice. Adeseori putea fi văzut prin librăriile din Cluj, din Sibiu și din București cu câte o carte proaspătă în mână”, scria Mircea Abrudan pentru Radio Renașterea.

via R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php