Fost oficial de rang înalt de la Casa Albă: „Curtea Penală Internațională este fundamental ilegitimă. Nu este ceva cu care Statele Unite ar trebui să coopereze” 

1 734

Fostul consilier pe probleme de securitate națională, John Bolton, a calificat luni decizia Curții Penale Internaționale(CPI) drept „fundamental ilegitimă” și a declarat că Statele Unite nu ar trebui să „coopereze” cu mandatul de arestare emis de CPI pe numele președintelui rus Putin, conform Newsweek.

Bolton a făcut aceste comentarii în timpul unui interviu acordat la Sky News, în care a discutat despre anunțul de vineri al CPI că a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război.

„Cred și cred de mulți ani că Curtea Penală Internațională este fundamental ilegitimă. Nu este ceva cu care Statele Unite ar trebui să coopereze”, a declarat Bolton pentru Sky News.

„Acest lucru nu scuză în niciun fel comportamentul lui Putin în timpul războiului, dar există jurisdicții care îl pot judeca – Ucraina, în special, și, în cele din urmă, o Rusie liberă care să îl judece.”

El a continuat: „Curtea Penală Internațională este ilegitimă, deoarece este un exercițiu al puterii guvernamentale într-un vid, fără niciun cadru constituțional care să o limiteze. Și este o instituție foarte periculoasă”.

El a adăugat că, deși consideră că Ucraina are dreptul de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin, a pus sub semnul întrebării utilitatea trimiterii lui Putin în judecată în absență.

Bolton a calificat o astfel de mișcare drept o „lovitură de cuțit în spate” care ar putea avea consecințele neintenționate de a spori poziția lui Putin în rândul rușilor.

Bolton a spus că „un nou guvern rus la un moment dat” ar trebui să cântărească în privința acuzațiilor de crime de război împotriva lui Putin. Apoi, decizia privind soarta liderului ar fi luată de poporul rus, similar cu modul în care „Irakul a luat hotărârea de a-l condamna și executa pe Saddam Hussein”.

Bolton, care a fost ambasador al Națiunilor Unite la ONU între 2005 și 2006, înainte de a lucra ca consilier pentru securitate națională sub conducerea fostului președinte Donald Trump, a mai declarat pentru Sky News că, în opinia sa, mandatul de arestare al CPI ar putea, de asemenea, să împiedice negocierile de pace din Ucraina. „Cred că, în acest moment, comportamentul Curții Penale Internaționale este potențial amenințător pentru o soluție diplomatică în Ucraina. Dacă vreți ca negocierile să aibă loc, credeți că un mandat de arestare pentru Putin face mai probabil sau mai puțin probabil ca el să negocieze?”. a declarat Bolton.

1 Comment
  1. ion gerulea says

    Curtea Penala Internationala de astazi reprezinta un manunchi din Tribunalul dela Niuranberg impotriva asa zisei Germanii naziste din anii 50-60 si din asa zisul Tribunal al Poporului instituit in Romania dupa razboi de catre jidanii ajunsi la putere in tara noastra pentru a „justifica”crimele la care se vor deda acestia impotriva intelectualitatii romane.Aceasta Curte este un suprastat peste statele lumii,o institutie ilegala si periculoasa din toate punctele de vedere.Ucraina de astazi isi dovedeste inca odata caracterul criminal al activitatii sale.Toata mass media lumii e cumparata de cei care conduc aceasta Curte Penala Internationala.Rusii peste tot sant criminali iar ucrainenii eroi.Un fals distribuit pe mass media lumii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php