Burduja sare în apărarea magazinelor care și-au transformat clienții în casieri neremunerați: „Lumea merge în direcția automatizării”

0 1.054

Lumea merge în direcția automatizării, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, despre înlocuirea casierilor cu tehnologie în magazine, anunță Agerpres, potrivit ȘtiriPeSurse. 

„Faptul că există un proiect legislativ sau altul nu va schimba mersul lumii (…). Nu cred că este necesară o abordare punctuală cu un retailer sau altul, ci și o abordare integrată la nivelul economiei și societății privitoare la modul în care arată deja prezentul și va arăta tot mai mult și viitorul (…) Vorbim despre o tendință la nivel global de a automatiza locuri de muncă și anumite procese repetitive. Nu înseamnă că avem doar costuri, pot fi și beneficii. Să nu uităm că una dintre cele mai mari companii globale care au automatizat procese repetitive este o companie românească (…) Noi trebuie să ne pregătim pentru economia viitorului”, a afirmat Sebastian Burduja, luni, în cadrul unei emisiuni televizate.

El a spus că, dacă un furnizor de produse are soluții automatizate și calitatea serviciilor este proastă, cetățenii sunt liberi să aleagă un altul.

„Din perspectiva mea, ca liberal, nu o taxă în plus este soluția. Foarte rar a taxa în plus mediul privat poate fi o soluție. Mai mult decât atât, calitatea serviciilor, poate rapiditatea cu care un cetățean își cumpără anumite produse crește în momentul în care apelezi la o soluție automatizată (…) De asemenea, vorbim despre o piață liberă. Dacă un anumit furnizor de produse are soluții automatizate și calitatea servicii este proastă, cetățenii sunt liberi să aleagă un alt furnizor. Nu cred că trebuie statul să intervină”, a punctat ministrul Burduja.

El a menționat un studiu de anul trecut, care arată că ponderea implementării soluțiilor de automatizare pe piața forței de muncă a fost de 34% în 2021, în creștere față de 23% în 2020: „Pe termen mediu și lung, automatizarea acestui tip de forță de muncă este o realitate”.

Un alt studiu semnalat de el, relevă că șase din zece ocupații au o componentă mai mare de 30% care poate fi automatizată. Forumul Economic Mondial pomenit și el, estimează o pierdere de 85 de milioane de locuri de muncă în urma automatizării, dar semnalează că se vor crea alte 96 de milioane locuri de muncă în alte domenii – analiză de date, inteligență artificială, programare, creare de conținut.

„Pe termen mediu și lung, automatizarea acestui tip de forță de muncă este o realitate. Noi trebuie să ne pregătim sistemul de educație pentru a gândi lumea viitorului și a ne pregăti tinerii pentru locuri de muncă care poate nici nu au fost inventate încă”, a adăugat Sebastian Burduja.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php