Citești ORWELL, Huxley sau SHAKESPEARE? – Ești suspect de TERORISM!

0 819

Mai multe cărți de literatură clasică, filme de cinematecă și emisiuni de televiziune sunt considerate indicii de extremism de dreapta, potrivit unui program britanic antitero.

Un document din 2019, care face parte din controversatul program anti-terorism Prevent al Marii Britanii, și care a ajuns în presă, susține că o persoană care citește 1984 de George Orwell sau Minunata Lume Nouă a lui Aldous Huxley trebuie să fie privită ca un potențial terorist.

Documentul guvernamental britanic, dezvăluit de Douglas Murray în The Spectator, prezintă o listă lungă de filme, emisiuni de televiziune, romane și texte de non-ficțiune, a căror vizionare/citire poate constitui un indiciu de radicalizare.

Multe dintre textele citate fac parte din literatura britanică clasică, așa cum sunt Minunata Lume Nouă a lui Aldous Huxley sau 1984 al lui George Orwell, dar și Paradisul Pierdut al lui John Milton sau Operele Complete ale lui William Shakespeare.

Pe lista neagră sunt incluse și lucrări fundamentale de filosofie, precum Leviathan al lui Thomas Hobbes sau Reflecții asupra Revoluției din Franța de Edmund Burke.

Dat fiind că Burke este considerat fondatorul conservatorismului britanic, înseamnă că întreaga mișcare conservatoare este pusă la zid.

Nu trebuie să ne lăsăm înțelați: potrivit autorilor Prevent, potențialii teroriști nu sunt toți niște filosofi sau intelectuali cu ștaif.

Semn de extremism este considerată și urmărirea unor sitcomuri clasice ale BBC, precum Yes, Minister sau comedia modernă The Thick of It.

Un documentar BBC în serial, intitulat Great British Railways Journeys, în care un fost ministru conservator, Michael Portillo, călătorește cu trenul prin Marea Britanie și povestește lucruri legate de istoria căilor ferate, este considerat și el un indiciu de extremism.

În fine, cinefilii amatori de filme clasice, precum Podul de pe Râul KwayDistrugătorii de Baraje sau Marea Evadare, ar trebui să fie priviți cu multă circumspecție: în spatele lor s-ar putea ascunde sângeroase impulsuri teroriste. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php