MAPN neagă că o rachetă rusească ar fi survolat teritoriul României. Afirmă că racheta a trecut la 35 de km de graniță

1 1.036

Două rachete lansate de Rusia din Marea Neagră ar fi traversat vineri dimineață spațiul aerian al României și R. Moldova, conform generalului ucrainean Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Reuters.

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au trecut în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean, în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări”, a scris generalul ucrainean, pe canalul său de Telegram.

Traiectoria rachetei Kalibr, publicată de un analist open source, arată că o rachetă ar fi traversat nordul României și teritoriul Republicii Moldova. Ținta ar fi fost orașul Liov, din vestul țării, fiind ulterior raportate mai multe explozii în zonă.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat pentru Ukrainska Pravda că rachetele rusești puteau fi doborâte de forțele ucrainene, dar au înțeles riscurile și amenințările la adresa populației unui stat vecin și din acest motiv nu au intervenit.

MApN a precizat, într-un comunicat de presă, că „cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță”.

Ministerul mai spune că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat racheta lansată de Rusia din apropierea Peninsulei Crimeea, aceasta a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, dar „a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”.

MApN subliniază că au fost aplicate toate procedurile standard, iar două avioane MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române, aflate într-un zbor de exercițiu, au fost au fost „redirecționate pentru a suplimenta opțiunile de reacție”.

„După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială”, precizează Ministerul Apărării.

via R3Media

1 Comment
  1. Constantin says

    Ba au dreptate ucrainienii, rachetele au survolat teritoriul românesc: Nordul Bucovinei, Ținutul Herța și Hotin, Basarabia!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php