Cetățenii României solicită CCR să își respecte rolul de garant al supremației Constituției României! Petiție

0 1.251

Avocatul Elena Radu a inițiat o petiție, prin care semnatarii solicită Curții Constituționale să își respecte „rolul de garant al supremației Constituției României”, având în vedere noile legi ale justiției, adoptate pe 17 octombrie.

Textul petiției amintește CCR că prin adoptarea noilor legi „s-au încălcat toate normele constituționale cu ocazia adoptării acestor legi, atât în ceea ce privește procedura de legiferare, drepturile și libertățile cetățenilor, cât și supremația Constituției. Curtea Constituțională a fost investită cu neconstituționalitatea acestor legi adoptate de Parlamentul României”.

De asemenea, în text se precizează faptul că prin decizia 148/2003 „Curtea Constituțională a statuat că supremația Constituției se va menține și după aderarea României la Uniunea Europeană”, o decizie care a fost aprobată de popor prin „referendumul pentru aprobarea legii de revizuire a Constituției (care a avut loc la 18-19 octombrie 2003)”.

În continuare, se amintește că poporul român „ nu și-a exprimat niciodată voința, prin referendum, să renunțe la supremația Constituției României”.

Această petiție vine în contextul în care Avocatul Poporului a contestat la CCR noile legi ale justiției. Cea mai importanta critică adusă de Weber privește eliminarea din lege a sancțiunilor pentru magistrații care nu respecta deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație si Justiție pronunțate în soluționarea recursurilor în interesul legii.Petiția „Cetățenii României solicită CCR să își respecte rolul de garant al supremației Constituției României.” poate fi consultată aici.

via R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php