FOTO. Zilele Rezistenței 2022. La Sâmbăta de Sus, au fost comemorați eroii luptei anticomuniste

1 2.060

Țara își comemorează eroii anticomuniști în fiecare an, în cadrul manifestării ,,Zilele Rezistenței“, organizată de Fundația ,,Ion Gavrilă Ogoranu“ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Pe parcursul a trei zile sunt evocați luptătorii și organizațiile anticomuniste din întreaga țară, activitatea și suferințele lor din închisorile și lagărele comuniste. Și anul acesta în sfârșitul de săptămână de după Sf Ilie, în aula Academiei Ortodoxe de la Sâmbăta de Sus s-au organizat simpozioane, prezentări de carte, proiecții de film, dezbateri pe teme stabilite, iar la Crucea monument din incinta Mănăstirii s-a oficiat, duminică 24 iulie, slujba de pomenire pentru luptătorii din Munții Făgărașului și sprijinitorii lor din satele făgărășene.

Zece ani de la plecarea la Cer a doi eroi anticomuniști

La ediția din acest an au fost evocați, în cadrul simpozionului, prof. dr. Iulian Constantin și ing. Gheorghe Jijie, luptători în Rezistența Anticomunistă și foști deținuți politici. Coriolan Baciu, președintele Fundației ,,Ion Gavrilă Ogoranu“ a vorbit publicului prezent despre personalitatea prof. dr. Iulian Constantin și despre activitatea sa în slujba Rezistenței Anticomuniste, ca preşedinte al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politic Luptători Anticomunişti, dar și despre activitatea sa de cercetare a adevărului despre crimele comunismului, de după 1990. A fost evocat și Gheorghe Jijie, fost deținut politic, secretar al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politic Luptători Anticomunişti și cercetător al arhivelor CNSAS.
Prof. dr. Constantin Iulian, închis de comuniști 13 ani
Constantin Iulian a fost deţinut politic timp de 13 ani, fiind întemniţat în 1948 ca şef al Frăţiilor de Cruce din Vaslui. A fost unul dintre puţinii intraţi în malaxorul “reeducării” de la Piteşti și, mai târziu la Aiud, care au rezistat până la capăt, verticali. Eliberat în 1954, a fost rearestat doi ani mai târziu şi condamnat în lotul lui Puiu Atanasiu, pentru tentativa de reorganizare a Mişcării Legionare. În timpul reeducării de la Aiud nu a făcut nici o concesie, drept pentru care a stat aproape numai în Zarka. Eliberat în 1964, cu decretul de amnistie generală, şi-a terminat facultatea, obținând rezultate științifice recunoscute chiar si de Academia Română, iar după 1990 şi un doctorat în hidrotehnică. După ’90 a fost profesor la catedra de hidrotehnică a Politehnicii bucureştene. Între anii 1995 şi 2005 a fost preşedintele Partidului Pentru Patrie, fondat de foşti deţinuţi politic legionari. A inițiat proiectul înființării, la București, a Muzeului Rezistenței Anticomuniste, continuat azi de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu. În fiecare an a participat la Comemorarea de la Crucea de la Mănăstirea Brâncoveanu, ultima prezență fiind în 2011, cu câteva luni înainte de a se stinge din viață.

Gheorghe Jijie s-a născut la 10 iunie 1919 în orașul Botoșani. A fost arestat împreună cu părinții săi în anul 1948, în lotul Ștefan Iacobescu, Septimiu Pop, Dumitru Cumpătă și Nicolae Luca. Inițial a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru ,,uneltiri contra statului” dar în final a executat 13 ani, prin mai toate pușcăriile ,,celebre”: Jilava, Aiud, Periprava, Gherla, Galați, etc.
Într-un interviu, povestea cum ,,m-au luat și m-au dus într-o cameră de anchetă, unde erau vreo 10-12 gardieni care stăteau cu ochii pe mine. Unul punea întrebările, iar eu trebuia să răspund imediat. Dacă nu răspundeam, îmi dădea una cu un ciomag. Trebuia să răspunzi imediat, să n-ai timp să te gândești. Spre sfârșit, am căzut extenuat după patru ore de bătaie. Și iarăși cu ciomagul pe mine, ca să mă ridic”. După căderea dictaturii comuniste a îndeplinit funcția de secretar al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti. A scris volumele monografice dedicate personalităților George Manu și Vică Negulescu. S-a stins din viață la 12 iunie 2012.

Învățătorul Octavian Popaiov, omagiat prin dezvelirea unei plăci memoriale

În comuna Sâmbăta de Sus, vineri 22 iulie, a avut loc un eveniment de referință, în organizarea Asociației Culturale Aurel A. Mureșianu din Brașov, condusă dde Adrian Toth. La ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale montate pe casa învățătorului Octavian Popaiov, susținător activ al grupului de rezistență armată din munți și deținut politic timp de 12 ani, a participat și o delegație a Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, condusă de președintele Coriolan Baciu și secretarul Florin Dobrescu, aceștia susținând și câte po alocuțiune. Au mai luat cuvântul și istoricul Marius Oprea, primarul comunei Sâmbăta de Sus, dl Nicolae Morariu, preotul parohiei ortodoxe locale Ioan Drăghici. Un sobor de preoți în frunte cu PS Episcop Vicar Ilarion Făgărășeanul a oficiat slujba de sfințire, iar fiicele învățătorului Octavian Popaiov, îmbrpcate în frumoasele lor costume naționale, au dezvelit placa memorială. A fost prezentă și nepoata învățătorului Popaiov, și ea îmbrăcată într-un frumos costum de Sâmbăta de Sus, împreună cu soțul său. Pentru familia învățătorului Popaiov, persecutată și alungată din propria casă în timpul detenției eroului, acest eveniment a constituit o mângâiere deosebită și o reparație morală.

Pe urmele Părintelui Arsenie Boca

Tot vineri, un grup de participanți la manifestări au făcut o drumeție pe Valea Sâmbetei, până la chilia Părintelui Arsenie Boca, o grotă amenajată în

Muzeul Rezistenței Anticomuniste, la București

Florin Dobrescu, secretarul Fundației ,,Ion Gavrilă Ogoranu“, a prezentat activitatea organizației și proiectele de viitor, referindu-se la lucrările de la Muzeul Rezistenței care se amenajează în clădirea de pe str. Veseliei din București, despre acțiunile de susținere logistică necesare conservării Fortului 13 Jilava și campania de popularizare, prin vizite organizate, a celei mai cumplite închisori din Europa de Est, despre susținerea comemorărilor tradiționale de peste an, reeditarea operelor memorialistice și a cărților interzise în perioada 1945-1989, plata integrală a impozitului monumentului de la Majadahonda și multe alte proiecte ale Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.

Invitații de la simpozion

La simpozionul desfășurat sâmbătă, 23 iulie, în aula Academiei, au fost invitați și au vorbit audienței: istoricul Marius Oprea, senatorul Sorin Lavric, senatorul de Țara Făgărașului Marius Toanchină, deputatul de Țara Făgărașului Dumitru Flucuș, prof. univ. Corvin Lupu și prof. univ. Tiberiu Costăchescu, ambii de la Sibiu, dr. Galina Răduleanu, fost deținut politic, jurnalista Lucia Baki de la Monitorul de Făgăraș, dr Corneliu Zeană, fiul luptătorului Dumitru Zeană, exterminat la închisoarea Aiud, Sorin Olaru, care a prezentat volumele de carte editate ,,O istorie a exilului Mișcării Legionare“. Au susținut interesante teme despre rezistența anticomunistă cercetători tineri precum Tiberius Domozină și Toma Tătaru. În holul Academiei, prin grija Luciei Baki, a fost organizată o expoziție cu fotografiile luptătorilor din Munții Făgărașului, sprijinitorii din satele făgărășene și documente din arhivele CNSAS.

Momente artistice au oferit talentata interpretă de pricesne si doine Rodica Popa Comaniciu, precum si camarazii Ioana Dobrescu si Adrian Pantazi, din cadrul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.
A fost prezentat un film document Iulian Constantin. Istoricul Marius Oprea a prezentat lucrările arheologice derulate la Tg Ocna și Periprava pentru deshumarea și identificarea osemintelor din gropile comune, susținând o inedită conferință in timpul proiectării imaginilor de la diversele campanii de săpături.

Comemorarea de la Cruce

Duminică, 24 iulie a.c., la Crucea monumentală din incinta Mănăstirii Brâncoveanu au sosit sute de oameni din toată țara, dar și din satele făgărășene, care au ținut să participle la parastasul luptătorilor din rezistența făgărășeană. Un sobor de preoți în frunte cu PS Ilarion Urs, vicar al Mitropoliei Ardealului, căruia i s-a alăturat și preotul paroh de la Sâmbăta de Sus, Ioan Drăghici,.a oficiat slujba de pomenire. A urmat un moment de depunere de coroane la Crucea monument, remarcându-se pentru prima oară prezența unuu număr mare de reprezentanți ai autorităților publice locale. Au adus un pios omagiu eroilor anticomuniști și au depus coroane:
Asociația Foștilor Deținuți Politici Brașov-Făgăraș prin vicepreședintele Alexandru Chistol și Rolf Teutsch, Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Anticomuniști prin secretarul de stat Irina Leulescu, Consiliul Județean Brașov prin vicepreședintele Șerban Todorică și Sorin Constantin Mânduc,
senatorul Marius Toanchină și senatorul Sorin Lavric, comuna Beclean prin primarul Claudiu Motrescu, comuna Mândra printr-o delegație condusă de primarul Șerban Ioan Taflan, comuna Recea prin primarul Gheorghe Lazea și Petrișor Ioan, ambii nepoți ai lui Ion Gavrilă Ogoranu, comuna Sâmbăta de Sus prin primarul Nicolae Morariu, Ziarul Monitorul de Făgăraș prin directorul Iosif Baki,
Orașul Victoria prin viceprimarul Cristian Iosipescu
gruparea ,,Uniți sub tricolor“ prin Bogdan Nițu.
S-au ținut alocuțiuni de către Coriolan Baciu, președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Alexandru Costache, reprezentantul filialei Brașov a FIGO, Irina Leulescu, secretar de stat în cadrul SSRMLA.

Biroul de presă al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Responsabil: Florin Dobrescu

1 Comment
  1. IO...gerules says

    Foarte frumoase,necesare si utile intru completarea istoriei nestiute,ascunse,poporului roman,falsificate de catre cei ce si-au facut o vagauna in Israel.Romania a fost si este bantuita si astazi de un vant sfichiutor nevazut cu ochiul liber,si nici cu mintea adormita a romanilor.Acesta este un val netrebnic ascuns ce patrunde pana la oasele trunchiului nostru national.In ultimii ani Romania a fost victima,la vedere,pe fata a evreilor aschenazi,adica a cazarilor jidaniti,care au excrocat cat au putut si cat au vrut poporul romun.O buna parte din ei au plecat si se ascund in vagauna numita Israel,sau prin alte gauri de sobolani ale lumi(Berceanu alias Bercovici,”doctorul”excroc Oprescu..etc etc..),iar altii,mai perfizi si mai cu tupeu,au ramas in Romania fara teama,fara rusine,mintind in continuare pe toate undele pe unde apuca(petre roman neulander,ilici iliescu….etc,si toti presedintii Romaniaei de dupa patriotul roman NICOLAE CEAUSESCU)Eroii neamului romanesc care si-au dat viata pentru dragostea lor de tara si de neam cred ca privesc cu amaraciune situatia actuala a Romaniei,deacolo din Pantheonul eternitatii.Dar as vrea sa adaog la rugile si lacrimile varsate acestor eroi si de restul poporului roman,eroi vii fara arme ramasi in ghiarele fiarelor care au savarsit sanctificarea tinerelor vlastare care s-au opus cu arma in mana,prin munti,ca niste uriasi ancestrali,furtunii comunisto jidovesti,care vroia si inca mai vor si astazi cucerirea intregii lumi.Populatia ramasa in lagarul criminal socialist in Romania a cunoscut doua etape a asa zisului Comunism:1944-1964 si 1965-1989.Prima perioada a fost o etapa crancena suportata de intreaga tara,avandu-i ca eroi pe cei ce-i iubeau bunicii,parintii,copii si Tara lor,luati din casele lor pentru un trecut invenmtat si falsificat .Asta a fost vina lor pentru,care au fost aruncati in temnitele gulacului romanesc de catre cazarii jidaniti ce pusesera mana pe puterea politica in Romania venind pe tancurile rusilor,transformate in tancuri sovietice.Miscare Legionara care reprezenta cea mai inalta conceptie despre viata a omenirii,a fost si este si azi rastalmacita si ascunsa adevarului,a fost motivul arestarilor cu miile dintre romanii de calitate a natiei noastre:profesori,juristi,ingineri,studenti,tarani si muncitori din fabrici,militari…Acestia au fost condamnati ca facand parte din multimea de simpatizanti ai legionarilor.Condamnarile au fost cu zeci de ani de temnita grea si umilitoare.A doua poarte a asa zisului Comunism din Romania a fost perioada cand la conducerea stataului au ajuns patriotii Ghe.Ghe.Dej si Nicolae Ceausescu.Acestia au reusit sa se strecoare pur si simplu printre sobolanii cazaro-iudaici si sa salveze cat de cat Romania si putem spune ca si Europa(amintesc doar atitudinea Romaniei condusa de”dictatorul”Nicolae Ceausescu in august 1968 cand trupele Pactului dela Varsovia,zis comuniste,au atacat Cehoslovacia.Romania a refuzat sa se alature invadatorilor).Grupul jidanesc din capul statului a fost arestat;Ana Pauker,Teoharii Georgescu si Vasile Luca,Trupele de ocupatie sovietice au parasit Romania,dupa care ai inceput reconstructia Romaniei.Ceausescu a transformat Romania dintr-o tara eminamente agricola intr-o tara industrializata.Acest fapt este marele adevar care acum se ascunde si se deformeaza.Petre Roman cazarul jidanit care cloceste printre romani inca si acum, a avut ca sarcina sa distruga aceasta industrie si agricultura irigata 80%,si a facut-o nemernicul.Asta a trimis toate fabricile romanesti la fier vechi,fabrici care erau performante european si mondial chiar.Ce ar trebui sa-i faca poporul roman acestui intrus printre romani cu neamul lui cu tot?Pacat visul unui popor pasnic si iubitor de oameni a inceput sa se tulbure,se pierde in vailtoarea minciunilor care deja a cuprins intreaga planeta minciuni scoase dintre falcile cazaro iudaice.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php