24 iulie 1949: Sunt inaugurate primele Gospodării Agricole de Stat după model sovietic. Zeci de mii de țărani au fost aruncați în închisori pentru că nu au vrut colectivizare

2 3.692

24 iulie 1949 este ziua în care au apărut primele cinci gospodării agricole colective, din cele 60 pregătite pentru a inaugura noua politică agricolă a României comuniste. Modelul după care au fost puse pe picioare gospodăriile agricole colective este colhozul sovietic.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, comuniștii au folosit ca strategie electorală, împroprietărirea a mai mult de 800 mii de familii, cu aproximativ un milion de hectare de teren arabil. Însă minunea nu a ținut mult: comuniștii au început să confiște toate pământurile arabile, pășunile și pădurile. Abia împroprietăriți, țăranii s-au lăsat greu convinși să cedeze terenurile, pentru munca în comun.

Autoritățile comuniste impuneau sistemul colectivist printr-o propagandă acerbă, prin care țăranii harnici și bogați erau numiți peiorativ „chiaburi”. Alte metode de descurajare a gospodăriilor individuale erau concurența neloială, penalitățile și regimul de cote cedate statului sau amenzile. Măsurile luate împotriva celor care se opuneau colectivizării au culminat și cu suspendarea unor drepturi cetățenești. De exemplu, copii chiaburilor nu aveau voie să urmeze școli superioare sau să vândă recolta la piață.

Sancțiunile au mers până la arestarea țăranilor care opuneau rezistență sau internarea lor în spitale de psihiatrie. La mijlocul anului 1951, în închisorile din România, dar și la Canalul Dunăre-Marea Neagră erau deținuți 80 de mii de țărani.

Mai mult, răscoalele au fost înăbușite în sânge. Sute de țărani au plătit cu viața insistența de a rămâne proprietari pe pământul lor, fie moștenit, fie obținut în urma reformelor agrare. Activiștii Partidului Comunist, însărcinați cu colectivizarea le spuneau că „de moarte și colhoz oricum nu scapă nimeni”.

În județul Vrancea, reprimarea răscoalei din Vadu-Roșca a fost condusă personal de Nicolae Ceaușescu, pe atunci șef al Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate, având grad de general-locotenent, care a ordonat foc de mitralieră asupra țăranilor, ucigând 9 și rănind peste 50.

Colectivizarea s-a încheiat pe 23 aprilie 1962. „Rezultatul pe termen lung al acestui proces a fost smulgerea țăranului din cadrele ancestrale ale existenței sale, întemeiate pe ritmurile cosmice și ciclurile naturii, anihilarea atașamentului pentru pământ și oricărui spirit de inițiativă și competiție, exterminarea elitelor satului sau, în cel mai blând caz, marginalizarea înjositoare a acestora”, scrie Muzeulrezistentei.ro.

Intre 1 septembrie 1948 și 7 noiembrie 1949, Securitatea reținuse 23.597 de persoane, 10.152 de țărani (4.518 de mijlocași, 2.979 de săraci, 2.655 de chiaburi), iar între 1951 și 1952, Ministerul Afacerilor Interne efectuase în rândurile țăranilor un număr de 34.738 de arestări.

Dintre aceștia, 22.088 erau chiaburi, 7.226 aveau gospodărie mijlocie, iar 5.504, gospodărie mică.

Istoricul Dennis Deletant aproximează la 80.000 numărul țăranilor trimiși în pușcării , dintre care 30.000 ar fi fost judecați public.

Cele mai cunoscute astfel de reacții violente din partea țăranilor au fost cele din județele Bihor, Arad, Suceava (1949), Giurgiu (1950), Vrancea și Argeș (1960), Olt (1961), Dâmbovița (1962).

Colectivizarea țăranilor din România a învins, orașele au fost sufocate de oameni veniți în căutarea unei vieți mai bune, iar satul românesc a început să moară…

2 Comments
  1. IO...gerules says

    Domnule,privind inapoi in proaspatul trecut al istoriei noastre si realizand existenta de mizerie actuala,de supusi total strainilor de tara,de Romania,iti pui intrebarea,cum de nesimtirea unor intrusi pe meleagurile noastre sa-si impuna dorintele criminale pe pielea noastra?Vrerile lor,noi romanii,trebue sa le acceptam.Ei nu i-au vrut si nu-i vor pe legionari;parintii,bunicii,unchii,fratii si scumperle noastre mame si surori,acestia au fost legionarii fratilor;ei nu i-au vrut nici pe Domnitorii romani,mestenire a regilor traco-geti,ei nu i-au vrut nici pe alesii geniali au neamului nostru,i-au exterminat prin puscariile instituite de chiar pe teritoriul patrie noastre.Ei au vrut sa ne fure proprietatile,si aproape ni le-au furat,ei au vrut sa le muncim aproape pe gratis sau sa luam calea lumii,spre alte meleaguri sa fim fericiti,sa ne reduca la nefiinta si la uitare,si aproape au reusit.Patriotii neamului nostru foarte greu au putut sa se strecoare printre ei si sa le smulga bucata noastra de existenta din ghiarele lor si s-o faca romaneasca,din pacate nu pentru multa vreme.Ei,alogenii tarii noastre au adunat toate viperele pamantului si s-au napustit in dec.’81 peste incropirea romanismului omenesc,dumnezeiesc,pe teritoriul patriei noastre.Pentru ce se savarsesc toate acestea in vatra noastra,in cuibul nostru,in culcusul nostru drag si scump?Dece?Cum de fibrele adancului din firea noastra cea blanda si harnica si hotarata a putut si poate suporta apasarea unui calcai criminal si mai ales STRAIN de tara, pe grumajii nostrii?Mintea mea se opreste in pragul unui colaps de neam?

  2. IO...gerules says

    Rectificare:in dec.’89 nu indec.’81.Scuze/

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php