Viața și lupta partizanului din munți, Ion Gavrilă Ogoranu, în El Correo de España

0 2.025

Jurnalistul spaniol, Álvaro Peñas, a publicat, în publicația online El Correo de España, un material în care descrie viața și personalitatea marcantă a lui Ion Gavrilă Ogoranu (1923 – 2006), unul dintre cei mai importanți comandanți ai rezistenței anticomuniste.

În articolul intitulat „Partizanul care a luptat pentru ceea ce a iubit”, Álvaro Peñas relatează principalele momente ale luptei lui Ogoranu pentru libertate. După abdicarea regelui Mihai și instalarea totală a regimului pro-sovietic la București, Ion Gavrilă Ogoranu s-a refugiat în Munții Făgărașului și, în următorii șapte ani, a purtat zeci de lupte cu trupele Securității statului comunist. A fost condamnat la moarte în contumacie în 1951, însă a reușit să se ascundă până în 1976, când a fost capturat. A fost eliberat după intervenția directă a președintelui Statelor Unite, Richard Nixon.

După prăbușirea regimului Ceaușescu, a depus eforturi uriașe pentru ca autoritățile să recunoască formal sacrificiul luptătorilor din munți. Cu toată strădania și demersurile sale, nu a primit din partea statului român recunoașterea oficială meritată – cea de lider al rezistenței armate.

via RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php