De ce sărăcește o țară întreagă? Pentru a se îmbogăți câteva zeci de persoane

0 1.189

Scumpirea gazului și a electricității a afectat întreaga Europă, dar nu toate statele au suferit același impact, România fiind printre țările în care povara prețurilor este resimțită tot mai mult, avertizează analistul Petrișor Peiu.

Astfel, românii plătesc în gospodăriile lor cel mai scump curent electric din Uniunea Europeană raportat la puterea de cumpărare, precizează, într-o analiză publicată pe Gândul.ro, Petrișor Peiu. La fel, pentru gaze naturale, românii plătesc în gospodăriile lor al cincilea cel mai scump gaz natural din Uniune, la paritatea puterii de cumpărare.

Însă, remarcă analistul, în tot acest timp, producătorii de energie și gaze anunță rezultate financiare fantastice pentru primul trimestru din acest an.

„Spre deosebire de majoritatea săracă a românilor, producătorii de energie îmbogățesc câteva zeci de persoane: administratori, directori, miniștri, secretari de stat, șefimea de la ANRE și de la alte autorități ale statului care se fac că nu văd ceea ce se întâmplă.

Hai să vedem ce s-a întâmplat cu producătorii de energie în primul trimestru al anului acesta, atunci când această națiune s-a văzut sărăcită de prețurile vieții de zi cu zi.

Pe scurt, în această perioadă (trimestrul I 2022), trei mari companii producătoare de energie electrică și gaze au produs exact aceeași cantitate ca în trimestrul I al anului trecut, dar au încasat pentru ea cu 145% mai mult –OMV, cu 165% mai mult- Nuclearelectrica și cu 196% -Romgaz. Motiv pentru profituri să crească cu 244%- OMV, cu 250% mai mult- Nuclearelectrica și cu 112%- Romgaz. Pentru că au rămas cu același nivel al cheltuielilor (mai puțin Romgaz, care a „investit” în cumpărarea participației la Marea Neagră).

În aceeași perioadă, mulți dintre boierii care sunt plătiți cu multe mii de euro să conducă această țară, ne batjocoresc cu cinismul și cu aroganța ciocoiască: Mugur Isărescu, omul care trăiește de 32 de ani pe banii milioanelor de amărâți din România, ne sfătuiește să bem ceai de tei pentru a ne calma. Nagy Bege Zoltan, boierul ANRE, ne cere să învățăm să trăim în frig și în foame. Și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, ne îndeamnă să nu ne mai plângem și să acceptăm sărăcia.

Păi, oare, atunci, ce rost mai au instituțiile pe care ei le conduc, dacă nu pot rezolva greutățile acestui popor?

Căci ei nu înțeleg un lucru esențial: ei sunt numiți în funcțiile pe care le au și conduc niște instituții care au fost înființate cu unicul scop de a crește calitatea vieții românilor. Boierii bugetari să priceapă că ANRE, Banca Națională, Consiliul Concurenței și Ministerul Energiei nu există pentru a ne spune că nu au ce să facă și nici pentru a proteja cinci firme care sărăcesc România.

Ei bine, toate profiturile suplimentare realizate de către producătorii de energie și gaze se vor distribui către stat, către firma austriacă OMV, către directorii și către administratorii acestor firme. Poporul și economia s-au ales cu prețurile mult mărite, cu inflația galopantă. Iar conducătorii statului se fac că nu pricep că ei nu sunt responsabili doar ai profiturilor celor cinci companii producătoare (celor trei de mai sus li se adaugă Hidroelectrica și CEO), ci sunt responsabili de  bunăstarea unei întregi societăți”, notează analistul Petrișor Peiu.

via RostOnline

grafic: Stiri alternative.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php