Războiul lui Putin cu mințile noastre. Demontarea marilor teme ale propagandei rusești despre invazia din Ucraina

9 2.697

Sursa: Dragoș URSU, Facebook

Dragoș Ursu este doctor în Istorie, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, cu importante contribuții în studiul istoriei recente, în special perioada comunistă, represiunea și fenomenul mărturisitorilor din închisorile comuniste. Analizele sale pe tema războiului din Ucraina și dimensiunii informaționale a acestui conflict se impun prin acuratețea analizei și temeinicia argumentului deseori sprijinindu-se pe o riguroasă cunoaștere istorică. În acest material, el supune analizei principalele narațiuni lansate de propaganda pro-rusă, care inundă mediul online și rețelele de socializare, diseminând teorii false și concluzii fundamentate pe o logică viciată. (F.D)

1. „Extinderea NATO în Estul Europei a provocat Rusia, care s-a văzut nevoită să se apere atacând (sic!) Ucraina…”

Atrăgătoare pentru cei rămași în paradigma celor două lagăre (socialist și capitalist), argumentul este fundamental FALS! NU NATO a ‘cucerit’ estul Europei, ci fostele state comuniste, traumatizate de experiența „protectoare” a Moscovei, au făcut toate eforturile posibile să intre în NATO, tocmai pentru a se proteja de Rusia.

Iar acest drept îl are și națiunea ucraineană, liberă să-și aleagă alianțele din care vrea să facă parte. Nu înțeleg logica pentru care o națiune de peste 40 de milioane de cetățeni trebuie să rămână captivă lui Putin, doar pentru a-și satisface Rusia orgoliile de mare putere!

2. „Ucraina este responsabilă de declanșarea războiului, pentru că a refuzat să înțeleagă nevoile Rusiei de securitate”.

Iar aici, partitura cuprinde mai multe variațiuni:

a) „Războiul a început pentru că Ucraina n-a respectat acordurile de la Minsk”.

Semnate în 2014 și 2015, când Kievul era cu spatele la zid (după anexarea Crimeei și războiul din Donbass), acordurile prevedeau, în cele din urmă, federalizarea Ucrainei, prin acordarea unui statut privilegiat celor două republici auto-proclamate din Donbass (astfel, Putin ar fi controlat, cu resurse minime, întreaga Ucraină). Nerespectate de niciuna dintre părți, acordurile de la Minsk sunt doar un pretext al propagandei rusești, cu ramificații și prin mediile noastre „academice”, pentru a arunca vina războiului asupra Kievului.

De altfel, chiar Putin în declarația de la începutul războiului și apoi, în discuțiile cu Macron, a spus explicit că urmărește:

– recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei;

– demilitarizarea și denazificarea statului ucrainean;

– asigurarea statutului neutru al Ucrainei”.

Pe scurt, nici vorbă de acordurile de la Minsk. Putin vrea pur și simplu decapitarea conducerii de la Kiev, curmarea drumului european al națiunii ucrainene și (re)întoarcerea Ucrainei în sfera sa de influență.

b) „Ucraina, sprijinită de SUA, pregătea arme biologice și bombe nucleare pentru a ataca Rusia”.

Confecționate rudimentar, aceste „dezvăluiri”, care s-au propagat în prima (bombele nucleare) și a doua săptămână (armele biologice) a războiului, tind să fie abandonate acum de propaganda rusă, fiind ținute în viață doar pentru „publicul intern”.

3. „Zelenski nu reprezintă poporul ucrainean, fiind doar marioneta Occidentului, care-l folosește ca un interpus în războiul împotriva lui Putin”.

Din păcate pentru el, chiar și Putin a căzut în capcana propriei propagande, crezând că armata rusă va fi primită cu flori în Ucraina, iar Zelenski și „junta lui fascistă” vor fugi deîndată în Apus. Rezultatul ultimelor alegeri prezidențiale, câștigate cu 73% de Zelenski, și rezistența eroică a ucrainenilor împotriva invaziei rusești ne arată limpede unitatea și determinarea națiunii ucrainene de a merge pe drumul integrării euro-atlantice.

Merită subliniată o „realitate dură” – Un dictator kaghebist ca Putin nu poate concepe că oamenii pot lupta sincer pentru libertate și democrație. Iar atunci când o fac, consideră că nu sunt decât niște instrumente ale unor „forțe oculte” (Occidentul în cazul de față). O astfel de viziune, specifică și securității ceaușiste, încă mai bântuie pe meleagurile noastre.

4. „Zelenski e de vină pentru distrugeri și moartea civililor, deoarece refuză să se predea”.

Monstruoasă, tocmai prin cinismul său amoral, această teză stupefiantă pleacă de la ideea că TOT victima e vinovată, iar dacă n-ar fi ripostat atunci când era tâlhărită și violată, poate agresorul n-ar fi omorât-o! Să ne ferească Dumnezeu de asemenea orbire morală…

5. „Ucraina e un stat artificial, care se va prăbuși rapid în urma „operațiunii speciale” rusești, iar România are o șansa să-și recupereze teritoriilor „pierdute” – Bucovina de Nord și ținutul Herța”.

Vehiculată la începutul războiului, când Putin credea că Ucraina se va prăbuși în 2-3 zile, „oferta” a fost „exploatată” intens pe canalele propagandei rusești, cu speranța (deșartă) că românii vor susține (fie și implicit) agresiunea rusă în Ucraina.

Dincolo de argumentele istorice și morale (nu putem face Ucrainei – aflate în război – ce ne-au făcut nouă Ungaria Horthystă și Bulgaria în 1940, când ne-au luat Ardealul de Nord și Cadrilaterul), un astfel de demers ar fi o catastrofă geo-politică – România ar deveni un stat agresor, împărtășind izolarea politico-diplomatică și presiunea economică la care e supusă Rusia.

Recapitulând, interesul major al României e supraviețuirea Ucrainei (principala stavilă în fața agresiunii rusești) și integrarea ei în Occident. Doar așa, într-o Ucraină europeană vor fi protejate drepturile românilor din Bucovina!

6. „Românii fac totul pentru refugiații ucraineni, iar de săracii lor nu-i interesează”!

Surprinsă de solidaritatea entuziasmantă a societății românești față de drama ucrainenilor, propaganda rusă (…) încearcă, cu cinismul moral specific, să submineze și descurajeze tocmai acest elan umanitar al românilor, apreciat în întreaga lume.

7. „România să aleagă neutralitatea, refuzând să se lase târâtă, de americani, într-un război care nu-i aparține”.

Dincolo de faptul că ipoteza intrării României în război e falsă (NATO a spus explicit că NU intervine militar în Ucraina), soluția neutralității, ce implică „trădarea Occidentului”, înseamnă predarea României în mâinile lui Putin. Fără protecția NATO, România ar avea destinul Republicii Moldova, stat a cărui NEUTRALITATE e înscrisă în Constituție, dar pe teritoriul căruia (Transnistria) se află trupe rusești.

Tradiția noastră, în ceea ce privește „respectarea alianțelor”, are un trecut problematic, care nu ne face neapărat cinste. Tocmai de aceea, în fața acestei crize majore, când o putere revizionistă, condusă de dictator criminal, agresează un stat independent, TREBUIE să fim solidari cu Occidentul căruia îi aparținem, în efortul comun de a sprijin națiunea ucraineană!

(Va urma)

9 Comments
 1. Decebalus per Scorilo says

  Urssule, propaganda e numai a lui putin? Americanii ce practica? Nu tot propaganda, in numele „binelui” si a „democratie”? Despre ce „minune” de tara e vorba ? Care face propaganda sodomei si gomorei? Vorbim de noaptea mintii o tara care permite unui barbat care se crede femeie, să concureze in sportul feminin? O tara cu ofiteri transgender? Să zicem că facem abstractie de ororile astea desi e greu. Să luam conflictele deschise de americani care s-au simtit datori să intervina prin toata lumea nu langa granitele lor că nu ar fi avut de ce desi și Texasul parca a fost luat prin razboi cu Mexicul. Să le luam pe cele mai recente: Vietnam, Iraq, Afghanistan, Siria, Serbia (bombardata chiar și de Pastele Ortodox…) etc. Care au fost reactiile atunci la noi? S-a demontat cumva și atunci propaganda Americana? Sau doar a lui putin e rea? Acolo nu au suferit mii de oameni civili, femei, copii? Dublul standard și ipocrizia asta sunt din ce în ce mai penibile…

 2. IO...gerules says

  Populatia Romaniei sa nu dea nici un sfant Ucrainei din mai multe motive:1)Banii stransi nu se vor da ucrainenilor ci unor grupuri nesatule care fac propaganda perfida si mincinoasa a celor din conlict.Romanii daca pun botul la asa ceva dovedesc,prostie,slugarnicie la cheremul cazarilor jidani.2)Este ascunsa activitatea criminalilor ucraineni din istoria trecuta si chiar si din cea actuala3)Intrarea”refugiatilor”ucraineni in Romania reprezinta ocuparea Romaniei.Dintre ucraineni 80% sant jidani din Ucaina,care odata intrati pe teritoriul tarii noastre se apuca sa faca ce stiu ei cel mai bine sa faca,sa nu munceasca fizic,sa fure cu zimbetul pe buze clientilor de prin magazine,banci si case de camatari.4)Ucraina nu iubeste Romania si nici pe romani.Daca Putin nu intra in Ucraina cca.500 000 de romani din tara capcana a progresului si crimei Ucraina erau asimilati cu forta .Intre Ucraina si Rusia se ciognesc nu numai cele doua tari beligerante ci Globalizarea lumii si protestul normal al umanitatii impotriva acesteia.Rusii nu se vor oprii cu toate ajutoarele date de bolnavii mintali si banditii lumii date Ucrainei,care e o tara fara granite oficial trasate si create din bucatile tarilor Eropei ca dealtfel si Ungaria douo tari artificiale create prin furt.Rusia nu a intrat Ucraina din capricii inventate de propaganda murdara impotriva lor,ci din spirit de aparare impotriva reminiscentelor primitive si criminale ale lumii nu numai a ucrainenilorDupa incheierea confictului adica a razboiului din Ucraina lumea va capata o alta dimeniune spirituala si sant sigur o alta dimensiune a civilizatiei omenesti.Modelul gandirii legionare ar putea fi pe frontispiciul lumii inaltate prin munca,disciplina,ajutorare indiferent de rasa si sex,demnitate si onoare.Numai facandu-se scoala Legionara lumea se va inalta in mod categoric.Reminiscentele miliardarilor care au furat dealungul istoriei le va lua locul o omenire fara ascunzisuri,o omenire care sa stie ca divintatea suprema Dumnezeu o va conduce spre fericire,familiala,citadina si provinciala,trei ipostaze ale sborului in neat a sufletelor curate ale omenirii.

 3. Andrei says

  O mizerie de articol, de un analfabetism istoric scandalos și tributar formulelor marxiste-LGBT-iste de proveniență CNN, Soros & co. E trist că o publicație respectabilă precum Buciumul, având în spate tradiția eroilor anticomuniști ai neamului românesc publică așa ceva. Să nu uităm cine ne-a vândut în 1944! Să nu uităm de unde vine ciuma ateistă! Marile puteri au fost ostile mereu României independente.

 4. Injectia finala says

  Io…Ugerales, esti de neinteles
  Ai tot urla urale des
  Gura ti’e plina de sange si”orez
  Hai, recita al tarului Crez!

 5. Injectia finala says

  Excelenta analiza, frate Dragos!

 6. IO...gerules says

  E imperios necesar a se face diferenta intre guvernul Sovietic al jidanilor 1917-1991 si guverul rusesc.Confuzia care se face,mai mereu,reprezinta o tactica de manipulare pe care jidanii o practica cotropind cu bestialitate ale natiuni.Guvernul rusesc scos din mainile jidanilor de catre Putin nu e usa de biserica dar nu se poate compara cu soviticii jidani,care au subjugat,umilit,jignit si ucis poporul rus cca 100 de ani.Rusii,cu Putin in fruntea lor incearca dezrobirea lumii nu numai a rusilor,eliberarea acesteia din lantul cazarilor care-si zic evrei pe romaneste si jidani pe toate limbile pamantului inclusiv pe limba neaose a poporului roman.In aceste clipe,as zice astrale ale Europei si al lumii,se plamadesc eroii de eliberare nationala.Toate furtunile care rascolesc istoria au in adancurile lor cuibul de nastere al patriotilor natiunilor calcate de bocancii murdari ai cazarilor jidani.Dumnezeu in marinimia Sa lasa istoria sa se desfasoare in mod dialectic.Doamne ajuta-ne/

 7. INJECTIA FINALA says

  Tarul ucigas,
  Era odata un tar lucid
  Cu creierul zobit
  Mottou’i favorit :
  UCID, UCID, UCID !

  El puterea a luat
  Ca Biden, a furat,
  Si cu un atentat
  Razboi a programat

  Astfel a debutat
  Un tar demonizat

  Un mare, bun crestin
  La inima, hain
  Ce nu a ezitat
  Grozni a spulberat

  Mortii l’au blestemat

  Strateg viteaz de’o schioapa
  Facu din Alep groapa
  A ras din temelii
  Orasul, pe copii
  Parinti si pe batrani
  I’a ingropat de vii

  Vlad Tepes, cand revii ?

  Pe Putin, sa’l inviti
  Si voi, o sa priviti
  Cand tarul ucigas
  La tarusul gingas

  Va plange ca un las !

 8. Injectia finala says

  Tarul psihopat, condamnat

  Tarul psihopat, de toti blestemat
  E intins pe pat, de Kiril confesat
  Cancer agravat, asasin marcat
  De tare cumplite, cu acord din Vest
  A pus ghiara pe Est
  Pe’un munte de aur, Everest!

  Creier de maimuta, mereu in caruta
  La sumituri mari, de mari potlogari
  Facea ce dorea, i se permitea
  Ca’n elita rea, era mandra stea

  Impins ca Sadam, la gestul fatal
  Tratat de fostii amici ca un CRIMINAL
  Ne ameninta clar cu razboi nuclear
  Animalul Bolnav, tarul barbar !

 9. Alexandru Balcu says

  Problema care ne doare pe noi in acest conflict (dincolo de propaganda si interesul cinic al Occidentului, raman la parerea ca uneori unele lucruri sunt chiar asa cum par – Rusia a invadat Ucraina, sunt baliverne in stil taristo-bolsevic chestiile astea cu operatiuni speciale si alte bazaconii, Rusia cea mare s-a dat mereu lovita si amenintata de cineva, asa incat ocupă preventiv(!) teritorii care nu-i apartin), este revenirea teritoriilor furate prin pactul Molotov-Ribbentrop in granitele firesti ale tarii noastre. Nu numai Bucovina de Nord si Tinutul Herta, dar si Basarabia. Or, Rusia incinta prin mesaje adresate românilor, maghiarilor si polonezilor la recuperarea teritoriilor din Ucraina, pentru ca in acest moment ii convine asta (de ce nu transmitea astfel de mesaje si acum 10 ani ?) dar nu sufla o vorba de exemplu despre reunirea fireasca a Basarabiei cu România. Pare un consens aici intre Occident si Rusia privind interzicerea unirii României cu Basarabia. Ce garantii avem ca daca Rusia iese invingatoare va accepta in liniste si pace ca Basarabia si România sa se reuneasca? Armata a 14-a rusească de ce o mai arde prin Transnistria si la ora actuala? Domnul istoric greseste, sau e si dansul in consens cu vocile progresiste, mai mult decat respectarea drepturilor românilor din Ucraina ne intereseaza revenirea lor si a teritoriului aferent in sânul patriei mama! Ca românii nu sunt o minoritate gen minoritatea maghiara sau musulmana din Dobrogea de la noi, urmasi ai invaziilor maghiare, turcesti si tatare, ci sunt români care traiau in România iar teritoriul pe care isi desfasoara viata este românesc! Ma indoiesc de faptul ca Ucraina, odata intrata in UE, va respecta drepturile românilor bucovineni. Respectarea drepturilor ACUM trebuie sa se ceara, nu cand o intra, daca o intra, Ucraina in UE. Ca un pas firesc in a cere apoi anularea tuturor prevederilor odiosului pact Molotov-Ribbentrop si recuperarea teritoriilor furate. Noi nu am avut niciodata vecini prieteni (cine vorbeste de prietenia româno-sârbă sau româno-bulgara sa se mai informeze despre persecutia românilor din Valea Timocului, atat in Serbia cat si in Bulgaria), daca am intelege asta odata poate am reusi sa fim uniti si sa ne urmarim strict interesul nostru de neam românesc crestin-ortodox. Bine, cu ce tradatori avem acum in fruntea tarii, sa ne rugam in primul rand sa nu dispaream ca neam si ca tara. Doamne-ajuta!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php