Deputata Evdochia Aelenei: Toți românii din Ucraina merită să obțină cetățenia română

0 911

În contextul războiului din Ucraina, se înmulțesc vocile care cer protejarea comunității românești din această țară. Una dintre ele este a deputatului AUR, Evdochia Aelenei. Ea crede că românii din Ucraina trebuie să reprimească cetățenia română, atât pentru cei care au deținut-o înainte de 1944.

„Comunitatea românească din Ucraina beneficiază de sprijinul Autorităților, dacă mai sunt români rămași în Ucraina și dacă românii care au reușit să ajungă în țară beneficiază pe deplin de ajutor? În contextul situației create din cauza războiului din Ucraina, nu credeți că toți românii noștri din Ucraina merită să obțină cetățenie română? Chiar și toți ceilalți români aflați în toate colțurile lumii ar fi necesar să obțină cetățenie română cât mai urgent posibil. Convingerea noastră fermă este că, în situația creată, soluția corectă și justificată în cazul românilor din Ucraina, a doua comunitate națională neucraineană după cea rusă, este recunoașterea cetățeniei române pentru cei care au deținut-o legal și toți urmașii lor. Deținerea dublei cetățenii nu este o crimă nicăieri în Europa”, a declarat Aelenei.

O poziție asemănătoare a avut și deputatul Daniel Focșa, tot de la AUR. Acesta afirmă că statul român ar trebui să acorde o atenție sporită acestei comunități, atât în timpul, cât și la finalul conflictului.

„Aşa cum am fost şi suntem alături de refugiaţii din Ucraina, aşa trebuie să fim alături de românii noştri, care nu ne au decât pe noi în faţa unui stat care nu le-a fost aproape nici pe timp de pace. Suntem alături de Ucraina, condamnăm ferm invazia militară a Federaţiei Ruse, dar să nu uităm de românii din Bucovina de Nord, Herţa şi Bugeac care au nevoie de noi mai mult ca niciodată.
Sper că după ce acest conflict se va fi terminat, atât etnicii români din Ucraina, cât şi cei din Ungaria, Serbia, Bulgaria, precum şi fraţii de peste Prut, să nu mai fie sprijiniţi doar cu vorbe dulci, ci cu investiţii majore în toate activităţile şi domeniile care ne păstrează identitatea nealterată. Căci un popor suntem, indiferent de locul unde suntem”, a declarat deputatul Dumitru Viorel Focșa.

Românii din Ucraina constituie al treilea, ca și componență numerică, grup etnic din Ucraina, după ucraineni și ruși. Cei mai mulți etnici români locuiesc în regiunea Cernăuți (44,38%), în regiunea Odesa (30,22%), în Transcarpatia (7,85%), Nicolaev (3,21%) și Kirovograd (2,02%). După unele estimări, în Ucraina de azi trăiesc aproape o jumătate de milion de etnici români.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php