România devine dependentă de importurile de alimente. Fost ministru al Agriculturii: Este TERIBIL de GRAV!

0 810

România devine dependentă de importurile de alimente, ajungând să acopere din producţia internă cerinţele de consum ale cetăţenilor doar în cazul cărnii de oaie şi capră şi al cerealelor. Dacă acum şapte ani, producţia de carne de porc acoperea peste 70% din necesarul de consum, în prezent România a ajuns să producă doar 55,3% din acel necesar

Conform statisticilor, nici la legume situaţia nu este mai bună, în condiţiile în care producătorii locali asigură 82% din necesar. Singura legumă la care producţia este mai mare decât consumul este varza.

În cazul fructelor, deficitul e şi mai mare. Mai exact, producţia este asigurată pe plan local în proporţie de doar 68,5%.

Totodată, România este deficitară şi la producţia de zahăr.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, în 2020 importurile au fost de 8,9 miliarde de euro, în timp ce exporturile au atins valoarea de 6,9 miliarde de euro.

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a declarat pentru un post de televiziune că situaţia actuală este „teribil de gravă” pentru că, în primul rând, dependenţa de importuri de hrană este un element de risc major pentru oricare ţară, orice comunitate şi pentru orice familie care „nu are propriile surse ca să-şi poată asigura în ritmul normal alimentaţia”.

„Nu volumul de bani este foarte important, ci ceea ce poţi cumpăra cu masa monetară. Aici e o problemă pe care nu o corelăm niciodată. Pe problemele din agricultură, din păcate, şi aţi dat exemplul cărnii de porc – să nu uităm că România a fost o mare exportatoare de carne de porc, România a deţinut pieţe întregi, cum a fost piaţa rusească care a fost partener inclusiv pentru anumite organisme internaţionale pe domeniu. Pe domeniul fructelor-legumelor am fost exportatori.

De această dată riscăm ca această dependenţă să se adâncească din nou şi suntem câteva persoane care atenţionăm de ani de zile asupra acestui lucru şi nu se face nimic. Dependenţa de importurile de carne de porc se va accentua, pentru că ieri discutam cu un mare crescător şi unul excepţional de bun, inclusiv integrat în producţie, că vrea să renunţe total la activitatea creşterii porcului”, a continuat fostul ministru.

via Epoch Times

foto Economica.net

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php