Autoritățile separatiste au închis singurul liceu românesc din Transnistria. MAE, nicio reacție. Doar AUR a protestat

0 1.082

Regimul separatist din stânga Nistrului a suspendat pentru trei luni activitatea Liceului „Lucian Blaga“, singura instituţie de învăţământ cu predare în limba româna din oraşul Tiraspol. Totodată, a fost refuzată înregistrarea liceului, astfel încât reluarea procesului de studii la 1 septembrie rămâne incertă

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu susţine că elevilor din Tiraspol le este îngrădit dreptul la educaţie şi cere autorităţilor de la Chişinău să ia măsuri de urgenţă. Am încercat să discutăm cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon.Nu au fost de găsit nici actualii membri ai Biroului pentru Reintegrare. Am solicitat o reacţie de la noul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, dar el ne-a spus că va reveni ulterior cu un comentariu.

La sfârşitul lunii iunie, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis după 30 de ani de activitate printr-un ordin al fostului ministru al Educaţiei, Lilia Pogolşa. Motivul invocat este că Iovcev a atins vârsta de pensionare. În opinia lui Ion Iovcev, refuzul regimului separatist de la Tiraspol de a înregistra instituţia de învăţământ este o consecinţă a demiterii sale, potrivit Publika.

Până acum, Ministerul Afacerilor Externe nu a luat nicio poziție oficială în acest sens, deși Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său de la Chișinău. Singurii care au luat atitudine au fost liderii AUR, George Simion și Claudiu Târziu.

„Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au suspendat activitatea singurului liceu cu predare în limba română, „Lucian Blaga”, din oraș pentru trei luni și au refuzat să înregistreze instituția de învățământ. Despre aceasta a anunțat Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu. Ombudsmanul atenționează că în aceste circumstanțe copiii care frecventează această instituție de învățământ nu vor putea să învețe în noul an școlar 2021-2022, fapt care îngrădește realizarea efectivă a drepturilor copiilor la educație. La începutul acestei veri, liceul cu predare în limba română de la Tiraspol a rămas și fără director, după ce Ion Iovcev, care a condus instituția de învățământ timp de câteva decenii, a fost demis de către ministrul interimar al Educației, pe motiv că ar fi atins vârsta de pensionare. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a solicitat autorităților de la Chișinău să întreprindă măsuri pentru a soluționa această problemă.În această poză din 2010 din liceu mă regăsesc și eu (centru-foto). Cer MAE să intervină de urgență în apărarea instituțiilor de învățământ de limba română!”, a reacționat Simion.

via R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php