Anastasia Popescu, pedagogul care a readus religia în școli, după comunism: Cetăți sunt fără ziduri, dar popoare fără credință nu există!

0 864

Luni, 14 iunie 2021, se împlinesc 110 de la nașterea Anastasiei Popescu, pedagogul care a reușit să reintroducă religia în școli, după anii grei de comunism.

Anastasia Popescu, figură emblematică pentru cultura românească și exemplu de verticalitate morală, s-a născut la 14 iunie 1911. Unele surse vorbesc despre locul nașterii ca fiind Roșiorii de Vede, în timp ce alte surse precizează că Anastasia Popescu s-a născut la  Coștești, în Argeș.

„S-a născut în 1911 în orăşelul Roşiorii de Vede. Mama ei era fiică de preot, aşa că de mică a fost crescută în frica sfântă de Dumnezeu, chiar de bunica ei, preoteasa. Se ducea regulat la biserică, asculta cu atenţie şi cu dragoste slujbele şi predicile şi a devenit o înţeleaptă încă din anii copilăriei.

Văzându-o deşteaptă şi iubitoare de carte, învăţătorul i-a sfătuit pe părinţi s-o dea la o şcoală cât mai bună. După absolvirea liceului a studiat Teologia la Bucureşti. Toată puterea ei de muncă şi toată dragostea de învăţătură şi-a concentrat-o asupra marilor adevăruri mântuitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos.

Dar bunele şi folositoarele cunoştinţe dobândite nu le-a putut preda decât timp de 14 ani, ca profesoară de liceu şi asistentă la Facultatea de Teologie din Bucureşti, căci în 1948 regimul comunist a scos Religia din Şcoli. Îndepărtată de la catedră, Mama Sica s-a dedicat activităţilor sociale ca soră de caritate, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice şi neajutorate. După 1989 (la 78 de ani! – n.n.) s-a luptat ca nimeni altul pentru reintroducerea predării Religiei în Şcoli.

Profesoara Anastasia Popescu a plecat la Domnul, plânsă şi regretată de toţi câţi au cunoscut-o. Pentru toate meritele ei a primit de la Patriarhul Teoctist „Crucea şi gramata patriarhală”. Este înmormântată în Cimitirul Reînvierea (Colentina), nu departe de alţi mari martiri ai generaţiei ei”, relata doamna Laetitia Leonte, în urmă cu ceva vreme, potrivit site-ului Mărturisitorii.

Anastasia Popescu: Când ziceai român, zicei creștin!

Într-un interviu exceptional, realizat în Centrul Eparhial în 1992, Anastasia Popescu vorbește despre ce însemna școala în perioada interbelică, dar și despre credința poporului român, despre care spunea că este singurul popor născut creștin.

„În primul an de facultate eram 600 de băieți și 7 fete. Am terminat, în 1934, doar 118. Așa se făcea carte pe vremea noastră, cu o sită foarte deasă”, își amintea Anastasia Popescu în 1992.

La Revoluția din 1989, Anastasia Popescu avea venerabila vârstă de 78 de ani, dar s-a implicat cu tot sufletul pentru reintroducerea religiei în școli.

„Copiii sunt extraordinar de îndrăgostiți de ora de religie! Ei sunt foarte receptivi (…).

Timp de 45 de ani s-a dorit scoatere lui Hristos, dar nu au reușit să-l scoată. Dovada, orice om întrebat pe stradă îl mărturisește pe Dumnezeu.

Din tot cât știu și am învățat, știu că cetăți sunt fără ziduri, dar popoare fără credință nu există, indiferent de credința pe care o au”, a spus Anastasia Popescu, în cadrul interviului mai sus menționat.

„În ceea ce privește credinței poporului nostru, fac declarația fermă că suntem singurul popor născut creștin, având credința de la însuși Mântuitorul, care a transmis-o Apostolilor. La noi, Sfântul Andrei a fost cel care ne-a adus cuvântul lui Dumnezeu. (…)

Când Apusul vine să-mi spună că să intrăm în Europa, uită că noi am fost cei care i-a apărat pe ei, noi eram cei care se luptau cu turcii (…).

Când ziceai român, ziceai creștin!”, mărturisea Anastasia Popescu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php