13 iunie 1952. Este exterminat, la închisoarea Gherla, Ionel (Iani) Cotan, luptător în organizația de rezistență armată Haiducii Dobrogei“

0 1.152

În codrii Babadagului l-am simțit pe Dumnezeu mai aproape ca în Biserică. El ne-a întărit în credință și ne-a adunat inimile.” (Ion Cotan)

Nãscut la 15 Februarie 1928, Ionel Cotan era un tânăr armân din satul Cailderea, județul Tulcea. Avea 22 de ani și visa să ajungă pilot. Când România a fost ocupată de sovietici, iar comuniștii au fost aduși la putere, Ion Cotan nu a putut rămâne indiferent, alăturându-se organizației de rezistență armată Haiducii Dobrogei. Avea să fie capturat odată cu Dumitru Fudulea și Stere Grasu, după o luptă lungă și îndârjită în care se apăraseră de asediul trupelor de Securitate, la 9 martie 1950, în Grota Haiducilor din codrii Babadagului. Prin sentinţa Nr. 186/2 iunie 1950 va fi condamnat, conform Legii 16/1949, la muncă silnică pe viaţă pentru crima de uneltire contra ordinii sociale. Închis în infernul de la Gherla, tânărul sfârşeşte în celulă, cu mintea rătăcită şi plămânii zdrobiţi de coastele rupte în urma torturilor din timpul anchetei, în ziua de 13 iunie 1952, strigând avertismentul istoriei: „Lupii, măi!”

Vă oferim spre vizionare unul dintre cele mai recente episoade ale MEMORIALULUI DURERII, realizate de doamna Lucia Hossu Longin, dedicat luptătorului Ionel (Iani) Cotan, mulțumindu-i pe această cale pentru bunăvoința de a ne fi pus la dispoziție acest film.Vă dorim tuturor vizionare plăcută!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php