Situația de la IICCMER nu mai poate continua

1 2.163

Situaţia de la Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este atît de gravă încît orice tergiversare a lucrurilor poate împinge instituţia în colaps.

În fruntea acestei for cu rol crucial (cercetarea crimelor săvârşite de comunişti) a fost pusă în 2019 o fiinţă ştearsă, a cărei principală trăsătură este mediocritatea agresivă. Firesc ar fi fost ca o figură emblematică să ocupe această funcţie, nu o persoană a cărei reputaţie nu există. Doamna Alexandra Toader, o apropiată fidelă a consilierului prezidenţial Andrei Muraru, a fost numită în funcţie de premierul Ludovic Orban.

Sarcina doamnei Alexandra Toader este să blocheze institutul prin înlăturarea cercetătorilor care ani la rînd au dat blazon instituției. Cu stăruinţă, înfumurare şi suficienţă, ea şi-a îndeplinit menirea, căci, de la numirea doamnei Toader, patru nume cu reputație consacrată au părăsit instituția: Clara Mareș, Alin Mureșan, Marius Oprea şi Gheorghe Petrov. În felul acesta, institutul a pierdut patru protagonişti de certă valoare. Următoarea cercetătoare căreia Alexandra Toader i-a pus gînd rău este Liliana Corobca. Penalizările absurde pe care Alexandra Toader i le-a aplicat au silit-o pe Liliana Corobca să dea în judecată IICCMER. Intenția draconică a preşedintei este să curețe instituția de istorici dornici de a cerceta cu neutralitate oroarea crimelor comuniste.

Protestele pe care societatea civilă le-a îndreptat către preș. Johannis au rămas fără ecou. Nici Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), prin președintele Octav Bjoza, nici Asociația Ziariștilor din România (AZIR), prin președinta Oana Enăchescu, nu au primit de la instituția prezidențială vreun răspuns. Eu însumi am scris despre dovada flagrantă de incompetență pe care Alexandra Toader a arătat-o în intervalul de cînd se află la conducerea institutului. Dar ar fi fost o impertinență să sper că voi avea parte de un alt tratament decît tăcerea cu care au fost întîmpinate AFDPR și AZIR.

Acum scriu din nou, dar de data aceasta din postura de senator în Parlamentul României. Iată de ce afirmațiile mele nu mai pot fi interpretate drept simple răbufniri ivite din condeiul unui gazetar belicos, ci drept declarații cu încărcătură politică care așteaptă un răspuns din partea factorilor îndrituiți de lege. Cum președintele IICCMER este numit de către primul-ministru, cer Secretariatului General al Guvernului să ia act de poziția prin care îmi exprim nemulțumirea față de impostura pe care o întruchipează zi de zi Alexandra Toader. Odată cu începerea sesiunii Senatului în luna februarie, voi face o interpelare în cursul căreia îi voi solicita reprezentantului Secretariatului General al Guvernului să vină în plenul Senatului pentru a ne explica motivele pentru care criteriile de competență sînt încălcate în cazul conducerii IICCMER. Cît despre tăcerea preș. Johannis, îl încredințez că voi stărui în reformarea unei instituţii care, în clipa de faţă, şi-a trădat menirea în numele căreia Marius Oprea a înfiinţat-o cu 15 ani în urmă.

Sorin Lavric,senator AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor)

via R3Media

1 Comment
  1. Adrian says

    Statul român ? Care stat român ? Există un stat român ?
    Mă tem că e vorba de fosta, prezenta și viitoarea atotputernică Securitate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php