Patriarhia Română solicită să se permită credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei

0 697

Patriarhia Română a solicitat, joi, prin intermediul unui comunicat transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române, ca autoritățile să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, informează un comunicat de presă

Mesajul Patriarhiei vine pe fondul tensiunilor iscate de faptul că instanța a respins procesul prin care Arhiepiscopia Tomisului contesta decizia CNSU de a permite doar cetățenilor din localitatea unde are loc pelerinajul să participe la eveniment.

Ulterior, poliția a întrerupt o slujbă de Sf. Ecaterina oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, iar ÎPS Teodosie a răspuns cu un comunicat critic la adresa Guvernului, în care arăta că indiferent de circumstanțe, se va duce la peștera Sf. Andrei.

Redăm integral comunicatul de presă:

O excepţie necesară pentru un caz excepțional

„Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă.

În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi Preşedintele României în luna octombrie din acest an.

În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001.

De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)”, se precizează în comunicatul transmis de Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php