VIDEO INEDIT. FORTUL 13 JILAVA. 4 ani zidiți sub pământ! Cu Marcel Petrișor în Cazimca Jilavei.

1 978

ASTA DA IZOLARE! Încercați să vă imaginați că ați fi izolat, împreună cu alte trei perosane, într-o încăpere de cîțiva metri pătrați, cu pereți plini de umezeală, luminată chior doar de un bec de pe culoar, fără aerisire, cu un hârdău, fără cărți, ziare, fără radio și fără a avea voie să vorbiți între voi, obligați zilnic de la 5 diminața până la 22 seara să stați pe marginea paturilor, fără să vă întindeți sau să vă sprijiniți, primind o mâncare proastă și insuficientă și neavând dreptul la asintență medicală.
Paisprezece oameni au fost astfel zidiți de vii, timp de patru ani, în patru celule amenajate în interiorul unui spațiu închis din cadrul închisorii subpământene Fortul 13 Jilava. În 1958, ei au fost închiși în aceste celule de cîțiva metri pătrați fiecare, pentru a fi exterminați lent, după ce unii dintre ei refuzaseră să accepte înscenarea judiciară a procesului prin care Securitatea încerca să arunce vina pentru odioasele crime din experimentul Pitești asupra victimelor. Cu mari riscuri, ei reușeau să vorbească pe ascuns și uneori comunicau prin alfabetul morse, bătând în pereți, cu celulele vecine.
La Fortul 13 Jilava, Iadul a avut o materializare pământească.
Marcel Petrișor este ultimul supraviețuitor al acelor ani de groază. El a împărțit celula cu viitorul preot Calciu Dumitreasa, cu Constantin Oprișan, șeful Frățiilor de Cruce pe țară, care a și murit de TBC, precum și cu Iosif V. Iosif.

1 Comment
  1. IO...gerules says

    La ordinul si dorintele cui s-au petrecut atrocitatile acelui timp infiorator ?La ordinul dat de jidanii care tineau,cu ura,haturile cailor de rasa din Romania.Aceste ordine au reaparut in tara romanilor dar imbracate in falsa imagine a democratiei.Romanii fiind,prin ereditarea regnului uman din ei,naivii Pamantului incearca sa se inalte spre soare in mod fires,adica dumnezeiesc,dar jidanii care au reaparut dupa ingroparea nationalismului din Romania,le dau la cap prin toate mijloacele posibile.Romanii sant coplesiti de tavalugul jidanesc,neuman,din Romania.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php