DIN IADUL TEMNIȚELOR COMUNISTE. Pentru ce era pedepsit un deținut politic.

0 819

Vă prezentăm alăturat 2 documente care reflectă motivele aberante pentru care un deținut politic era pedepsit în mod deosebit de aspru la începutul anilor 1960.
Regulamentul pe care un deținut politic trebuia să-l respecte pe timpul detenției era unul draconic, plin de restricții și privațiuni care făceau existența zilnică un calvar. Spre exemplu, de la 5 dimineața și până la 10 seara, deținutul politic nu avea voie să se așeze pe pat și nici să se sprijine de el, nu avea voie să cânte sau să discute cu colegii de celulă, nu avea acces la presă, cărți sau hîrtie de scris, iar atunci când era prins că scria cu un ac sau cui pe o bucată de săpun era aspru pedepsit. Izolatorul însemna un loc de regulă îngust, dar întotdeauna rece, umed, și unde hrana era extrem de rară și puțină. De regulă, la izolare, deținutul era introdus îmbrăcat cât mai sumar. Uneori, cu lanțuri grele la mâini și la picioare. Spre exemplu, cinci zile de izolare făceau ca deținutul să se întoarcă în celulă abia ținându-se pe picioare. Asta pentru a înțelege duritatea unei sancțiuni primite de un deținut politic pentru că s-a așezat pe pat sau pentru că a cântat, așa cum reiese din documentele prezentate alăturat.
În ceea ce îi privește pe gardieni, aceștia erau recrutați din cele mai precare straturi ale societății, oameni lipsiți de educație, grobieni, brutali, capabili de orice atrocitate, pentru că ei prezentau profilul ideal al omului dispus să pună în practică dispozițiile conform cărora trebuiau să se poarte inuman cu prizonierii politici. Din rapoartele scrise de mână de gardieni, se poate vedea că erau agramați și plini de zel în îndeplinirea diabolicelor sarcini.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1-366x600.png

Formațiunea 0622 Aiud
RAPORT
În ziua de 29.07.1960 ora 16,30
Deținutul Tătulea Ion din Secția II camera 36, condamnat 25 pentru activitate leg…
A comis următoarele: Aciest deținut lam găsit culcat în patul de sus în-nenmerate rânduri trăgând atenție și nu vrea să înțeleagă și este forte încăpățînat și răspunde și răspunde flecmatic la orice îi spui.
Propun a fi pedepsit cu: 5 zile Iizolare.
Supraveghetor, sergent major (ss indescifrabil)



RAPORT

În ziua de 17.02.1962 ora 20,45, deținutul TATULEA ION condamnat 15 ani pentru organizație
Din secția a III-a camera 201 a comis următoarele:
Au fost găsit cîntînd în camera de deținere. Raportez că cînta așa de tare că sauzea din stradă.
Dacă iam tras atenția meau răspuns obraznic spunînd că nușau dat seama că cîntă atît de tare.
Propun a fi pedepsit cu 5 zile izolare.
Supraveghetor s mj (ss indescifrabil)
Pedeapsa începe la 17 III 1962 ora 7
Pedeapsa expiră la 17 III 1962 ora 7
Primește hrană caldă în zilele _ .

(Sursa: CNSAS, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php