Jertfa lor – temelia libertăţii noastre. Cinstirea eroilor Revoluţiei române din decembrie 1989

1 862

Împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului constituie un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul libertății poporului român, a cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist, precum şi memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decembrie 1989.

Comemorarea sau pomenirea lor în stare de rugăciune şi comuniune spirituală este o datorie morală a noastră, a românilor de pretutindeni. Este un act de recunoștință şi prețuire a jertfelniciei lor, precum şi expresia cea mai reală şi profundă a cultivării legăturii noastre de iubire fraternă cu ei, iubire mai tare decât moartea trupului şi opacitatea mormântului. Iar dacă nu-i pomenim pe eroi, îi îngropăm în uitarea noastră. Însă pomenirea lor în nădejdea Învierii şi a vieții veșnice este recunoașterea demnității lor şi speranța împlinirii dreptății pentru ei.

Cei care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decembrie 1989 au fost în majoritate tineri.

Acești tineri au arătat nu numai curaj, ci şi foarte multă credință, moștenită de la părinții şi bunicii lor. Mulți dintre ei au îngenuncheat şi au rostit rugăciunea Tatăl nostru, deși în școli nu s-a mai permis predarea religiei după instalarea regimului comunist ateu în România.

În decembrie 1989, tinerii au simțit prezența lui Dumnezeu şi s-au jertfit pentru eliberarea poporului dinabsurditatea doctrinei politice atee, impusă ca ideologie oficială a comunismului ateu şi opresiv. De aceea, în mod spontan, tinerii au strigat în multe locuri din țară: „Dumnezeu este cu noi!” sau „Vom muri şi vom fi liberi!”.

Acești tineri eroi care s-au jertfit pentru credința, libertatea şi demnitatea poporului român sunt pomeniți în rugăciunile Bisericii noastre, în fiecare zi, la Sfânta Liturghie. Ei ne cheamă azi să nu despărțim darul libertății de darul credinței, al sfințeniei vieții şi al demnității naţionale.

Comemorarea eroilor români din decembrie 1989 ne îndeamnă să-i preţuim mai mult pe toţi cei care luptă şi lucrează pentru libertatea şi demnitatea poporului român, în orice vreme, dar mai ales când acesta se află în pericol de-a pierde identitatea şi unitatea sa.

Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos  pentru ca jertfa celor care au sacrificat viața lor pentru libertatea şi demnitatea poporului român, în decembrie 1989, să fie roditoare de credință mai puternică, de fapte bune mai multe şi de ­comuniune frățească mai intensă.

Să ne ajute Dumnezeu să unim permanent ­libertatea cu responsabilitatea, democrația cu unitatea românească, demnitatea naţională cu solidaritatea internaţională!

Veșnică pomenire eroilor români din ­decembrie 1989!

 Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj rostit la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989.

sursa: Ziarul Lumina

1 Comment
  1. IO...gerules says

    Domnilor,ce fel de libertate s-a castigat?Pai nu se vad decat carduri de inconstienti care merg in tacere la decapitare,fara nici o vorba,fara proteste,fara frica…Libertate au castigat-o cativa monstri umani care muncesc doar dand din gura,perorand minciuni sfruntate pe post de adevar.Pacat de maretia acelui dec.’89 care pentru o clipa a ridicat in slavile cerului speranta de mai bine si mai bine a unui popor inghesuit in mrejele unei dictaturi comuniste,neintelese,ametitoare.Ceausescu a incercat sa dea fata romaneasca acelei dictaturi impuse de asa zisul Lagar Socialist cu sediul la Varsovia ingenunchiata si ea.Varsovia poloneza era in lanturi,Romania era in chingile Tratatului dela Varsovia.Zarurile care se tot arunca pe tabla planetei Pamant sant masluite de fiecare data dand sase-sase spre norocul globalistilor si nenorocul popoarelor lumii.Pana cand aceste zaruri vor hotarii soarta lumii?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php