Chinezii obligaţi să-şi scaneze faţa dacă vor un telefon nou sau acces la internet
Guvernul chinez a anunţat în septembrie că cetăţenii care solicită un telefon mobil nou sau acces la internet vor fi obligaţi să aibă faţa scanată de operatorii de telecomunicaţii.
Noile reguli au intrat în vigoare la 1 decembrie, ca parte a pachetului de reguli privind „securitatea cibernetică”, o lege votată în 2016.
Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei (MIIT) din China, instituţia de stat responsabilă cu reglementarea internetului şi tehnologiei, a scris că decizia a făcut parte din demersurile de a „proteja drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor în spaţiul cibernetic” şi de a preveni frauda, potrivit unul comunicat.
China menţine cel mai mare aparat de control al internetului, construit de regimul comunist chinez cu scopul de a restricţiona accesul populaţiei la informaţii şi de a menţine un aparat cu care să poată controla îndeaproape mişcările chinezilor.
Rapoarte recente indică faptul că în China există aproximativ 854 de milioane de utilizatori de internet.
Noua legislaţie va interzice, de asemenea, rezidenţilor să-şi transfere numărul de telefon mobil altor persoane. Potrivit publicaţiei Quartz, China este prima ţară care solicită identitatea facială pentru înscrierile la serviciile mobile şi internet.
Luna trecută, mass-media chineză de stat a anunţat dezvoltarea unei noi „super-camere” de 500 megapixeli, bazată pe inteligenţă artificială, capabilă să identifice feţele individuale în mulţimi de zeci de mii de oameni, în detaliu.
Presa de stat a raportat că dispozitivul, care este de cinci ori mai puternic decât ochiul uman, ar putea avea „aplicaţii militare, de apărare naţională” şi „securitate publică” – termenul folosit de propaganda de Partid pentru Ministerului Securităţii, organismul care implementează controlul prin teroare, cu care partidul comunist se menţine la putere.
Anul trecut, China a mai declarat că a dezvoltat o nouă cameră de supraveghere care să poată identifica utilizatorii în funcţie de stilul şi silueta lor de mers. Tehnologia de „recunoaştere a mersului” a fost deja implementată în mai multe oraşe din China, inclusiv Beijing şi Shanghai.
În 2014, guvernul Xi a anunţat construirea unui „sistemul de credit social”, un sistem vast şi obligatoriu de clasare a tuturor celor 1,4 miliarde de cetăţeni cu ajutorul unui scor acordat pe baza respectării unor reguli impuse de Partid. Potrivit Chinei, sistemul încearcă să consolideze ideea că „păstrarea încrederii este glorioasă şi pierderea încrederii este ruşinoasă”.
Planul a fost deja implementat în unele oraşe şi va fi pus în aplicare pe întregul teritoriu al Chinei până în 2020.
Blocarea trotuarului, traversarea străzii prin zone interzise, evaziunea fiscală, apelarea telefonică a unui prieten care are un scor de credit scăzut, prietenie online cu o persoană care are un scor de credit scăzut, publicarea online a unor ştiri considerate de Ministerul Propagandei (la propriu, China are un asemenea minister) „fake news”, criticarea guvernului, vizitarea site-urilor „neautorizate”, plimbarea câinilor fără lesă şi altele, pot toate reduce scorul de credit social.
Pedepsele pentru menţinerea unui scor de credit social scăzut includ interzicerea achiziţionării biletelor de avion, reducerea vitezei de pe internet şi expunerea pe panouri publice.