Filiera anticorupție – ambasada SUA
Fostul procuror general adjunct al regimului Saakașvili devine peste noapte șeful adjunct al poliției anticorupție din Ucraina, iar asistenta sa începe să livreze ambasadei SUA la Kiev lista cu dosarele la care NABU lucra. În acest timp, șeful lui Gizo Uglava, adica șeful politiei anticoruptie (NABU), colaborează ilegal cu echipa de campanie a lui Hillary Clinton și oferă democraților americani informații compromițătoare despre șeful echipei de campanie a lui Trump, Paul Manafort. Ba chiar se și laudă prietenilor că face acest lucru, după cum am arătat într-un articol anterior. Tot în acest timp, afacerile fiului lui Joe Biden în Ucraina prospera, iar Joe Biden primește 900.000 de euro de la compania ucraineană Burisma și face presiuni pentru încetarea urmăririi penale a patronului ucrainean al companiei care îi finanța familia, condiționând cu acordarea unor garanții de un miliard de dolari din partea statului american pentru Ucraina.
Acum, fostul vicepreședinte Biden, candidat la alegerile primare din Partidul Democrat, spune: „Pentru protejarea Constituţiei noastre, a democraţiei noastre, a principiilor noastre fundamentale, trebuie să fie vizat de o procedură de destituire”. Vom vedea mai departe cine și cum protejează Constituția.
Situația iscată de convorbirea telefonică dintre Donald Trump și președintele de la Kiev și de afacerile familiei Biden în Ucraina se îngroașă. Iar dacă avocatul lui Trump, Rudoph Giuliani a spus recent ”să vedeți când vom ajunge la România”, numindu-l ”escroc” pe Hunter Biden, ne putem imagina cât de sensibilă devine situația pentru binom. Iar asta pentru că instituțiile anticoruptie omoloage din Ucraina sunt foarte implicate în scandalul menționat.
Vicepreședintele SUA, plătit cu 900.000 de dolari pentru lobby în justiția din Ucraina
Parlamentarul ucrainean Andrii Derkaș aruncă o bombă în cazul Bide-Ucraina. Fostul vicepreședinte democrat al SUA ar fi primit circa un milion de dolari din partea companiei ucrainene Burisma, acolo unde fiul său, Hunter Biden, făcea parte din consiliul de administrație.
Ce spune Andrii Derkaș. ”Acesta a fost un transfer din fondurile Burisma pentru activități de lobby, după cum cred investigatorii. Transferul a fost pentru Joe Biden personal, printr-o companie de lobby. Fondurile ajung la 900.000 de dolari, transferate către compania americana Rosemont Seneca Partners, care, potrivit surselor deschise, în special The New York Times, este apropiată de Biden. Plata a fost pentru servicii de consultanță”, a spus Derkas pentru Interfax Ucraina, citând documente ale investigatorilor pe care le-a obținut. Vom vedea mai jos cine este Rosemont Seneca Partners.
Derkaș a prezentat și sumele oferite lui Hunter Biden, lui Devon Archer, un apropiat al familei Kerry, și lui Aleksander Kwashniewski, fostul președinte al Ucrainei, și el aflat în consiliul de administrație al Burisma și implicat în colectarea de fonduri pentru reconstrucția Ucrainei după încetarea conflictului din Donbas.
”Potrivit documentelor, Burisma le-a plătit nu mai puțin de 16,5 milioane de dolari lui Kwashniewski, care a devenit director indepedent al Burisma în 2014, lui Alan Apter (președintele boardului Burisma), lui Devon Archer și Hunter Biden”, a spus Derkas. ”Folosind pârghii economice, influențând autoritățile ucrainene și manipulând chestiunea ajutorului financiar pentru Ucraina, Joe Biden a fost implicat activ în încetarea urmăririi penale în cazul fostului ministru ucrainean al Ecologiei, Mikola Zlocevski, care este fondatorul și proprietarul Burisma Group”, a spus Derkas.
”A cincea vizită la Kiev a lui Biden, în decembrie 2015, a fos dedicată deciziei de demitere a procurorului general Viktor Șokin, din cauza cazului Zlocevski și Burisma. Pârghia de presiune a fost acordarea unei garanții pentru creditare de un miliard de euro pentru Ucraina. Însuși Biden a recunoscut, în discursul său din ianuarie 2018 la Council on Foreign Relations, că a făcut presiuni, spunând despre procurorul general Șokin «nenorocitul a fost demis»”, a spus Derkaș.
În iunie 2016, la câteva luni după ce președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat decretul de demitere a procurorului general incomod pentru Biden, SUA au acordat garanțiile de credit de un miliard de dolari. ”În acest caz sunt fapte care trebuie investigate. Există o instituție care are atribuția de a le investiga, Departamentul Justiției din SUA. Dacă procurorul general al Ucrainei semnează documentele și le trimite Departamentului Justiției din SUA fără vreo solicitare anume, atunci procurorul general și-a îndeplinit misiunea”, a spus Derkaș.
Echipa de șoc anticorupție sifonează la ambasada SUA
Înainte de a face aceste declarații despre sumele uriașe primite de vicepreședintele SUA și fiul său de la o companie ucraineana, Derkaș a publicat corespondența dintre Biroul Național Anticorupție din Ucraina (creat la insistențele FMI și ale lui Biden) cu ofițerii de la Ambasada SUA la Kiev. Potrivit acestei corespondențe, începând de pe 14 iulie 2017, ambasada SUA a primit listele cu cazurile investigate de NABU. Filiera era următoarea: listele erau trimise la ambasada SUA de pe e-mailul Polinei Chyzh (asistenta directorului adjunct al NABU, Gizo Uglava) pe adresa Hannei Iemilianova, specialist care lucra în programul anticorupție al Departamentului Justiției din SUA la ambasada de la Kiev.
Derkaș a declarat că va publica toată această corespondența și că va cere crearea unei comisii parlamentare de ancheta. El a cerut deja deschiderea unui dosar penal pe numele oficialior ucraineni care sunt suspectați de implicare în alegerile din SUA”, acționând împotriva campaniei lui Donald Trump, în 2016.
Este interesenat de notat cine este directorul adjunct al poliției anticorupție din Ucraina, câtă vreme asistenta sa trimitea ambasadei SUA informații despre dosarele de corupție. Ei bine, Gizo Uglava face parte dintr-o adevărată ”echipă de șoc” georgiană, fidelă fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, echipă care a fost transferată în Ucraina în 2015, primind pașapoarte ucrainene și acționând la vârful puterii. Gizo Uglava fusese chiar procuror general adjunct in Georgia, in timpul președinției lui Saakașvili. În 2015, el a ajuns în Ucraina și pus șef adjunct la poliția anticorupție la crearea căreia a avut un rol important Joe Biden. Tot atunci, un alt georgian, Alexander Kvitasvili, a fost numit ministru al Sănătății in Ucraina. Tot atunci, lituanianul Aivaras Abromavicius a devenit ministru al Economiei și Comerțului, iar americanca Natalie Jaresko a devenit ministru de Finanțe. Fostul ministru adjunct de Interne al Georgiei în regimul Saakasvili a devenit ministru adjunct de Interne al Ucrainei. Iar Mihail Saakașvili, șeful acestei ”echipe de șoc”, o adevărată internațională neoliberală, a devenit guvernator al regiunii ucrainene Odessa. Ulterior, a căzut în dizgrație, i s-a retras cetățenia ucraineană și a fost expulzat, într-un scandal în care instituțiile anticorupție și serviciile secrete au acționat în mod cât se poate de divergent, în funcție de loialități.
Poroșenko a vrut să evite scenariul protestelor din România
Șeful lui Gizo Uglava, directorul NABU Artem Sytnyc, se ocupa tot de ”relația cu SUA”, oferind echipei de campanie a lui Hillary Clinton documente compromițătoare despre Paul Manafort. După ce s-a aflat despre legătura dintre poliția antiocorupție din Ucraina și campania lui Clinton, Sytnyc a fost condamnat pentru această ilegalitate, în decembrie 2018, alături de deputatul Serghei Leșcenko, și el implicat până peste cap în această afacere. Deloc de mirare, Leșcenko are acces la tribuna The Washington Post și a Open Democracy, de unde susținea, înainte de alegerile din 2019 din Ucraina, cauza NABU și a sefului NABU Artem Sytnyk. Leșcenko, deputatul pro-Clinton de la Kiev, scria că NABU este supus presiunilor și decredibilizării de către, pe atunci, regimul Porosenko pentru că anchetează afaceri ilegale de sute de milioane de dolari pe care le făcea fostul președinte Poroșenko în industria militară. Iata ce scria Lescenko pentru Open Democracy, în noiembrie 2018: ”Poroșenko pregătește un plan pentru situația în care pierde alegerile (ceea ce avea să se întâmple, n.red.). Înainte de toate, el vrea să discrediteze NABU și să îi scindeze pe susținătorii luptei anticorupție din Ucraina, pentru a se asigura că scenariul protestelor anticorupție din România nu se va repeta în Ucraina. Pentru a face asta, trebuie să fie sigur că nimeni nu se va ridica în apărarea NABU”.
Ascunde ceva vizita lui Biden la București din 2014?
Dacă la aceasta folosește anticorupția din Ucraina, ne putem doar întreba ce se ascunde în spatele vorbelor lui Rudy Giuliani: ”Să vedeți când vom ajunge la România”. Presa de peste Ocean a relatat deja despre contractul semnat de omul de afaceri Puiu Popoviciu cu o firmă de consultanță a lui Hunter Biden. Pe un teren deținut de Popoviciu s-a construit noua ambasadă a SUA în România. Câtă vreme aceste lucruri sunt cunoscute, ne putem aștepta la mai mult în cazul unor dezvăluiri ale lui Giuliani sau ale oamenilor lui Donald Trump. Oare ce a discutat Joe Biden la vizita din România din mai 2014, când se plimba mâncând înghețată cu două mâini prin centrul vechi al Bucureștilor și când a doua doamnă a SUA era plimbată prin Muzeul Satului cu ie înflorată?
Atunci, în mai 2014, vicepreședintele SUA a avertizat că o altă formă de tiranie o reprezintă corupţia şi că atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, iar presa face propagandă, acolo există o societate care poate fi manipulată din exterior. ”DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis o mie de cazuri în faţa justiţiei, anul trecut, ANI a trimis peste șase mii de cazuri de incompatibilitate, persoane care dețineau posturi exclusive şi aveau proprietăți nejustificate.Desigur, sunt lucruri care mai trebuie făcute pentru finalizarea acestor cazuri”, a afirmat Biden. Peste câteva luni avea să cadă regimul Ianukovici din Ucraina și să înceapă activitatea unui DNA ucrainean. Am văzut mai sus ce presupunea, printre altele, această activitate.
Familia Biden și alte beizadele la lucru în China
Majoritatea informațiilor esențiale de mai sus provin de la deputatul Andrii Derkaș, un politician care poate fi lesne atacat de tabăra Clinton și a poliției anticorupție din Ucraina. Asta pentru că Derkaș este un politician pro-rus din fostul Partid al Regiunilor din Ucraina și un susținător al rămânerii Bisericii Ortodoxe Ucrainei sub ascultarea Patriarhiei de la Moscova.
Însă asta nu ar trebui să spele imaginea familiei Biden și a familiei lui John Kerry, fostul secretar de Stat al SUA, al cărui fiu vitreg, Christopher Heinz, este și el implicat în afacerea Burisma.
Biden și Kerry sunt politicieni cu imagini foarte diferite în SUA. Biden a pozat mereu în politicianul ridicat de jos, dintr-o famile deloc bogată, în timp ce Kerry nu și-a ascuns niciodată averea, în special după căsătoria cu a doua soție, văduva senatorului John Heinz, moștenitorul imperiului ketchupului Heinz. În 2018, The New York Post scria că fiii celor doi, Hunter Biden și Chris Heinz, alături de amicul lor Devon Archer, au pus bazele unui fond de investțtii de capital – Rosemont Seneca Partners, legat ombilical de fondul de investțtii Rosemont Capital, al familiei Heinz. Fondul de investiții al beizadelelor de mai sus avea, în 2009, 2,4 miliarde de dolari. ”În următorii șapte ani, în timp ce Joe Biden și John Kerry au negociat acorduri sensibile cu mai multe guverne străine, Rosemont și-a asigura o serie de acorduri exclusive cu exact aceleași guverne străine”, scria The New York Post.
Una dintre aceste afaceri a fost făcută cu Banca Chinei, deținută de guvernul comunist de la Beijing. Cum? În 2013, Hunter Biden a mers în China chiar cu Airforce Two, avionul vicepreședintelui Joe Biden. Hunter își însoțea tatăl într-o vizită oficială în China. În timp ce Joe Biden se întâlnea cu președintele Xi Jinping, mica și puțin cunoscuta companie a lui Biden Junior punea bazele unui joint venture de peste un miliard de dolari cu cea mai mare bancă chineză deținută de guvern. Și afacerea Beizadelelor nu era una oarecare, ci una cu implicații asupra securității naționale americane. Acest joint venture sino-american a pus umărul la achiziționarea de către Corporația Aviatică din China a unor piese americane cu folosință atât civilă, cât și militara, la avioanele de luptă chineze. Pentru a nu mai spune că Corporația Aviatică din China avea un istoric bogat al furturilor de tehnologie occidentala pentru industria militară chineză. Iar cireașa de pe tort este că în acest joint venture s-a implicat și un fond de investiții deținut de un alt personaj – James Bulger, nepotul lui Whitey Bulger, capul mafiei din Boston, capturat în 2011, după ce a fugit de FBI 16 ani și decedat in închisoare, în 2018, la 89 de ani. Niște penali, ar putea spune … Iohannis, doar că a fost deja amendat de CNCD pentru această expresie.
de Călin Marchievici Cotidianul