Făuritorii Unirii Chișinăului, pomeniți la București

0 457

Luni 7octombrie în cadrul Mănastirii Cernica s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru făuritorii Unirii din 1918 a Basarabiei cu Patria-Mamă Romania.Slujba a fost oficiată în Biserica,, Sfântul Ierarh Nicolaie,, a Mănastirii Cernica, de lângă București.

La rânduiala parastasului, săvârșit de PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, împreună cu PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au participat Victor Alexeev, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Parlamentului României, oficialități din cele două state.
La această slujbă au fost pomeniți făuritorii unirii Basarabiei cu Regatul României din 1918, mai ales cei doi mitro­poliți ai Basarabiei, Gurie Grosu și Efrem Enăcescu, înmor­mântați în cimitirul Mănăstirii Cernica. Locul oficierii parastasului nu este unul întâmplător, la Cernica aflându-se mormintele mai multor militanți și făuritori ai Unirii Basarabiei, perso­nalități marcante ale redeșteptării naționale de acum un secol din jumătatea de est a Moldovei: Pantelimon Halippa, președintele Sfatului Țării de la Chișinău din 1918, și delegații în acest parlament, Ion Pelivan, Dimitrie Bogos, Vlad Bogos, Daniel Ciugureanu, Anatolie Moraru, Elefterie Sinicliu, Nicolae Suruceanu ș.a. În cuvântul rostit la finalul slujbei de pomenire, episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a evocat contribuția clericilor Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea unității naționale: „Un loc aparte în memoria istorică a acestui moment îl au ierarhii noștri basarabeni, și cu­noaș­tem rolul pe care l-au avut Mitropolitul Gurie Grosu și sfântul ierarh Dionisie Erhan care, împreună cu alți clerici din Basarabia, au contribuit la redeșteptarea națio­nală, la crearea evenimentului din 1918”, a amintit ierarhul Mitropoliei Basarabiei, subordonate canonic Bisericii Ortodoxe Române.
La rândul său, PS Timotei Prahoveanul a subliniat că Biserica se roagă în mod constant pentru făuritorii Marii Uniri, artizanii unirii Basarabiei cu Patria-Mamă fiind pomeniți în mod special la 27 Martie, data înfăptuirii primeia dintre cele 3 uniri românești succesive de la 1918.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php