Mii de români au ieșit în stradă împotriva Codului Administrativ care discriminează limba română și încalcă Constituția. Suciu a spus că Executivul nu va schimba nimic

1 457
Miting de protest azi în Piața Victoriei, între orele 17:00 – 20:00. Românii din Harghita, Covasna și Mures vin la București să apere demnitatea pierdută a statului român.

Prin protestul de azi, ei solicită revizuirea unei Ordonanțe de Urgență controversate, date peste litera Legii supreme a țării, Constituția României. Prin mesajele lor, protestatarii avertizează: Codul Administrativ impus prin OUG, conform trocului PSD-ALDE-UDMR, transformă toate limbile minorităților în limbi obligatorii în toate administrațiile locale și centrale. Practic, limba română piere ca limbă oficială a statului român. Un haos care pulverizează, la nivel administrativ deocamdată, statul național unitar român. De altfel Legea Codului Administrativ a fost respinsă în această formulă de Curtea Constituțională a României. În acest sens OUG-ul Vioricăi Dancila este anti-constituțional, după cum arată și avertizorul civic Dan Tănasă. 
Peste o mie de români din judeţele Harghita şi Covasna şi mai multe organizaţii civice au organizat duminică un miting de protest în faţa Guvernului faţă de schimbarea codului administrativ. Românii acuză că ordonanţa de urgenţă enclavizează centrul ţării şi alte zone unde UDMR face parte din consiliile locale.

Începând  cu ora 17.00 în Piaţa Victoriei a avut loc un miting de protest faţă de încălcarea gravă a prevederilor legii supreme, Constituţia României, prin aprobarea de către premierul României, Viorica Dăncilă, a Codului Administrativ. Aprobarea s-a făcut prin ordonanţă de urgenţă şi el cuprinde articole introduse în urma negocierilor politice dintre PSD şi UDMR şi care nu au egal în ultimii 30 de ani: limba maghiară devine în mod oficial a doua limbă de stat.

Alături de românii din centrul ţării a venit o mulţime impresionantă cu steaguri tricolore, costume populare şi mesaje împotriva prevederilor codului administrativ.

Vicepremierul Daniel Suciu a invitat la discuţii o delegaţie a protestatarilor pentru a le explica motivele din spatele ordonanţei de urgenta neconstituţionale.

Organizatorul protestului, Mihai Tirnoveanu, presedinte al Asociatiei „Calea Neamului” si vicepresedinte al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, a afirmat ca OUG pe Codul Administrativ a fost emisa de Guvern la presiunile UDMR si ale statului ungar si este „un act de tradare nationala”.

Protestatarii au reclamat că autorităților nu le pasă de situația românilor din Covasna, Harghita sau Mureș.

Aceștia au protestat pașnic, îmbrăcați în costume tradiționale românești și au cântat imnul României și cântece patriotice.

,,La noi, în Covasna, și în Consiliu Local și în Consiliu Județean nu prea sunt angajați români, noi să zicem că ne-am obișnuit cu anormalitatea. Dacă e o durere pentru noi, durerea este că autorităților Guvernului, Președinției și Parlamentului nu le pasă de soarta românilor din Covasna, Harghita și partial din Mureș. Încetul cu încetul, mijlocul României o să fie ținut secuiesc. În momentul în care absolvenții de liceu nu cunosc limba română, copiii nu pot comunica unii cu alții. Un primar de municipiu (Sfântul Gheorghe – n.r.) a afirmat, într-o conferință de presă, după o activitate organizată de 1 iunie, de ziua copilului, când o colegă l-a întrebat de ce s-a vorbit doar în maghiară, că ar fi corect ca ai ei copii să știe maghiara”, a precizat Maria Crețu.

Protestatarii au mai spus că autoritățile centrale nu vor să le cunoască problemele, deoarece în Covasna, Harghita și Mureș românii sunt prea puțini ca să conteze la vot și, din acest considerent, îi tratează cu indiferență și ignoră toate adresele pe care le formulează.

O delegație condusă de organizatorul protestului, Mihai Târnoveanu, a fost primită de vicepremierul Dan Suciu, căruia i-a fost înmânat protestul.

Suciu a afirmat în exclusivitate pentru ActiveNews că Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ nu va fi abrogată, așa cum cer cei din Piață, pentru că Guvernul îl consideră un act bun pentru România.

Constituția României și limba română pot fi încălcate fără consecințe legale?

 

 

sursa: NapocaNews

1 Comment
  1. dorel says

    lamentabila discutia cu acest individ de la Guvern! Groaznic! Le-a ras in nas. cum sa spui : „am inteles!” in loc sa-l intrebi de incalcarea flagranta a cosnstitutiei, de tradarea statului roman. Cand a zis individul „nu se poate!” trebuia sa-i zica : „Asculta, orice se poate mai ales cand e vorba de tradare de patrie, sluga vanduta pe doi lei gauriti!” Asta, dupa nume este din Ardeal.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php