Societatea Avram Iancu: Protest împotriva dezafectării statuii lui Mihai Viteazul din Oradea

1 439

Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România protestează împotriva lipsei de responsabilitate civică, patriotică şi culturală a primarului Ioan Bolojan şi a Consiliului Local al municipiului Oradea demonstrate prin dezafectarea statuii-simbol a marelui Voievod Mihai Viteazul din Oradea pentru a pune în locul ei un simbol “mai superior” (pleonasm care li se potriveşte celor care au “reuşit” să gândească această schimbare) relatează NapocaNews

Protestăm pentru faptul că făptuitorii acestei profanări a unui simbol de căpătâi al istoriei noastre – pentru că la urma urmelor faptul este o profanare – nu s-au gândit că prin acest gest nu realizează o “dreptate istorică”, o reparație morală – de a repune în locul de odinioară statuia regelui Ferdinand – deoarece nu se poate face dreptate printr-o altă nedreptate şi printr-o impietate faţă de un alt simbol al măreţiei istoriei româneşti. Şi aşa, statuia regelui Ferdinand este alta, nu cea interbelică, deci restaurarea situaţiei de atunci, din 1924, este din păcate un artificiu care va purta pecetea hotărârii arbitrare a administraţiei prezente, nu se poate întoarce istoria pentru a pleca de la momentul iniţial. O ţară întreagă a văzut cu strângere de inimă – este epoca imaginii – cum este retras simbolul Mihai Viteazul, pus pe trailer, pentru a face loc unui alt simbol “mai superior”, conform concepţiei celor sus-amintiţi, care nu s-au gândit l-a ofensa adusă românilor prin această faptă. Însuşi regele Ferdinand nu ar fi aprobat acest fapt, deoarece l-a slăvit pe Mihai Viteazul şi imediat după Marea Unire a vizitat Câmpia Turzii, mergând să se închine la locul unde marele voievod unificator şi-a găsit sfârşitul.

Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România protestează şi împotriva lipsei de responsabilitate civică, patriotică şi culturală a celor de la Ministerul Culturii care au dat avizele necesare Primăriei Oradea pentru această faptă care nu ţine de demnitatea Culturii, de profesionalismul instituţiei guvernamentale româneşti. De cei de la Inspectoratul de Cultură al judeţului Bihor ce să mai vorbim.

Dat fiind faptul că se creează un precedent periculos, când se iau hotărâri arbitrare de către o majoritate politică ajunsă la conducerea administraţiei unui municipiu sau a unei localităţi, prin acest precedent o altă majoritate politică sau etnică ajunsă la putere poate opera tot în sens arbitrar cu alte sau cu aceleaşi simboluri pe care le-au schimbat ceilalţi şi întrucât la Ministerul Culturii pot fi – după cum se vede – persoane care nu au habar de problemă sau de consecinţele actului aprobării lor, România se va afla în permenanţă sub semnul nesiguranţei şi provizoratului până şi în domeniul care semnifică şi onorează o naţiune, cel al Culturii.

Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România face apel la întreaga societate românească să nu admită astfel de derapaje ale vieţii administrative şi politice a ţării, pentru instaurarea unui climat de stabilitate şi normalitate instituţională şi democratică”, se arată într-un comunicat semnat de conducerea societăţii: Tiberiu Groza, Ioan Tuhuţiu şi Vasile Lechinţan.

1 Comment
  1. IO...gerules says

    „Sa nu pchiara neamu nost”.Oradenilor,bihorenilor ati uitat acest salut al parintilor,bunicilor si strabunicilor vostri la un pahar de palinca.Mihai Viteazul,nastrusnicul voevod al romanilor n-a facut parte din neamul vost?Acest mare luptator al romanitatii a unit cele trei Provincii ale Romaniei:Tara Romaneasca,Moldova si Ardealul la hotarele lor din acea vreme,care erau mai largi decat cele actuale.El de fapt a facut o reunire a neamurilor trace despartite de viforul istoriei de peste veacuri.Denumirea tarilor s-a schimbat,uneori stapnii s-au scchimbat dar traditia si limba geto-tracica a ramas in sufletele si familile acestora peste milenii.Mihai Viteazul nu a facut alteva decat sa le reaminteasca romanilor cine sant ei.Voi ce faceti astazi.Lasati hoardele stepelor asiei,ingrosate de iudele dintre voi,sa va umileasca,sa va izgoneasca din vatra strabuna?Amintitile conducatorilor vostrii ca ei sant doar vremelnici,temporari in fruntea bucatelor si a tarii.Soldatii patriei pot fi si fara uniforma.Soldati romani cu si fara cascheta uniti-va.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php