VIDEO INEDIT. 13 ANI FĂRĂ OGORANU… Pe 1 mai 2006 se stingea eroul Rezistenţei anticomuniste.

0 377

VIDEO INEDIT. Ion Gavrilă Ogoranu relatează episodului petrecut la 14 septembrie 1951, în Valea Zârnei (Munţii Făgăraşului), când un grup de ofiţeri de Securitate, legendaţi în partizani, au încercat o diversiune în vederea capturării luptătorilor din gruparea condusă de Ion Gavrilă. Datorită lui Vasile Motrescu, fost partizan bucovinean, care a dezvăluit trădarea, partizanii făgărăşeni au reuşit să neutralizeze pe cei trei securişti. Episodul a fost relatat şi în volumul II al cărţii „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”. SURSA: Arhiva Coriolan Baciu

,,Va fi altfel în viitor? Într-un viitor apropiat nici într-un caz. Am povestit despre lupta şi jertfa unor tineri de acum 50 de ani, dintr-un colţ de ţarã: Ţara Fãgãraşului. Vor fi înţeleşi de cei din ziua de azi? Asemenea iluzii nu-mi fac. Pentru majoritatea contemporanilor, acestea sunt probleme care nu intereseazã. O ştiam de mult. O ştiau şi cei care au murit luptînd. Acei ce au murit cu cei ce mai trãim îngenunchem în faţa veşnicei Românii, rugîndu-ne: Mamã ţarã, iartã-ne cã am cutezat sã luptãm şi sã murim pentru tine. Puţini, foarte puţini ne vor înţelege, ne vor iubi şi vor relua lupta noastrã pierdutã, ca sã meargã spre biruinţã.

„Şi mai ales, am simţit în ceasurile negre, mâna lui Dumnezeu, atunci când slabele noastre puteri omeneşti ne-ar fi dus la moarte şi deznădejde. Aici pe crestele munţilor, am simţit cuvintele Domnului, care ne-a spus că fără El, nu putem face nimic. Şi noi, prin suferinţa noastră, am învăţat să-L iubim. Căci până nu vei suferi tu însuţi, măcar o palmă sau o înjurătură pe nedrept, până atunci nu vei putea înţelege, drama de pe Golgota.”

Ion Gavrilă Ogoranu

Ion Gavrilă Ogoranu vorbește despre operațiunile serviciilor secrete americane și franceze, de parașutare în România comunistă a unor luptători instruiți în scopuri informative și de rezistență, care au fost prinși în decurs de 2 ani, fiind executați în 1953 la Fortul 13 Jilava. Este relatat și cazul altui grupului Săplăcan, alți insurgenți trimiși prin parașutare. Între ei s-a aflat și căpitanul Sabin Mare, ofițer care ajutase gruparea lor de partizani după 1949. De asemenea, relatează inițiativa grupului său de rezistență de a contacta, printr-un emisar, Comitetul Național Român din Occident, în vederea transmiterii către americani a unei solicitări de ajutor pentru Rezistența din munții Făgărașului. Este descrisă tentativa unui avion american sosit la data stabilită în mesaj, de a lansa ajutoare partizanilor, lucru dejucat sde efective imense ale Securității, care fusese informată, via NKVD, de rețeaua de cârtițe infiltrată de sovietici în CIA și condusă de vestitul Kim Philby.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php