O voce inteligentă a Ortodoxiei de astăzi – Părintele Jean Boboc (1943-2019)

0 546

Formarea multidisciplinară a Părintelui Jean Boboc l-a condus la o abordare profundă a problemelor antropologice și bioetice. Vocea sa inteligentă va continua să ne îndrume în apărarea valorilor credinței creștine.

Doctor în medicină și în teologie, Părintele Jean Boboc s-a născut în localitatea Neuilly-sur-Seine, la 21 ianuarie 1943. Francez, născut din mamă de origine franceză și din tată român, Părintele Jean și-a urmat studiile la Sainte-Croix de Neuilly, înainte de a se îndrepta către studii de medicină, urmând astfel profesia tatălui său.

Pierzându-și tatăl la o vârstă fragedă, Părintele Jean Boboc s-a îndreptat către limba și cultura română, pe care le-a iubit toată viața. El a fost în același timp un sprijin pentru familia sa, fiind primul născut dintre cei trei copii.

Sub influența lui Mircea Eliade, Părintele Jean Boboc a urmat, în paralel cu studiile sale medicale, cursurile de istorie și teologie a religiilor de la „Institutul de Știință și Teologie a Religiilor” (ISTR) din cadrul Institutului Catolic din Paris (ICP).

Îl întâlnește apoi pe Preacucernicul Părinte Vasile Boldeanu și se implică în activitățile de la Biserica „Sfinților Arhangheli” din Paris. Părintele Vasile Boldeanu este cel care, mai târziu, la 19 iulie 1971, l-a cununat cu viitoarea lui soție, Carmen, de origine română, și le-a botezat pe cele două fiice ale sale, Alexandra și Veronica, precum și pe alți membri ai familiei lui.

Doctor în medicină al Facultății de medicină din Paris, specialist în mai multe domenii ale medicinei interne, și în special în cel al Farmacologiei și Toxicologiei clinice, Părintele Jean Boboc și-a împărțit viața profesională între practica medicală și cercetarea aplicată, mai ales în calitate de director de cercetare atât în Franța, cât și în Statele Unite ale Americii.

Deținător al unui MBA în administrația afacerilor, el a condus diferite companii farmaceutice mai ales în SUA, în Canada și în America de Sud, ceea ce l-a familiarizat cu problemele etice ale cercetării medicale, cu chestiunile de bioetică și cu problemele societății zilelor noastre.

În același timp, Părintele Jean Boboc a dus o viață activă în Exilul românesc din Franța și din America de Nord. Președinte fondator al „Asociației Francezilor de Origine Română” (AFDOR) și al „Bibliotecii Române din Paris” (BRP), asociații extrem de utile în timpul Războiului Rece, Părintele Jean Boboc a dat numeroase conferințe pe ambele maluri ale Atlanticului despre situația istorică a românilor și în special despre problema teritoriilor Basarabiei și Bucovinei, anexate de Uniunea Sovietică și încă ocupate sau anexate.

De asemenea, el a scris pe această temă numeroase articole și a contribuit la lucrări colective care tratau aceste chestiuni.

Întors din Statele Unite, el s-a înscris la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge”, unde a absolvit o licență și un master în teologie ortodoxă, și unde a susținut o teză de doctorat despre aspectele eshatologice ale antropologiei ortodoxe.

A fost hirotonit diacon în 2007, și preot la 10 mai 2009, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, în Catedrala Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Teolog și bioetician, preot iconom stavrofor, Părintele Jean Boboc a fost și primul decan al Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris, unde a fost profesor de antropologie și de bioetică. A fost de asemenea director al revistei ortodoxe Analecta Dumitriana.

Părintele Jean Boboc s-a preocupat cu precădere de aspectele pnevmatologice și eshatologice ale antropologiei ortodoxe și de impactul lor asupra științelor vieții, așadar de problemele arzătoare ale bioeticii actuale.

Voce sonoră a bioeticii, de o mare justețe teologică, luând poziție pentru apărarea valorilor ortodoxe, Părintele Jean Boboc a reprezentat Patriarhia Română pe lângă Conferința Bisericilor Europene (CEC) în chestiunile bioetice.

Foarte atașat de gândirea teologică a părintelui Dumitru Stăniloae, Părintele Jean Boboc este și unul dintre principalii traducători în limba franceză a operei monumentale a marelui teolog ortodox al secolului al XX-lea, din care a tradus Spiritualitatea ortodoxă. Ascetica şi mistica (La Théologie ascétique et mystique de l’Église Orthodoxe, Cerf, 2011), precum și lucrarea Spiritualitate și comuniune în liturghia ortodoxă (Spiritualité et communion dans la liturgie orthodoxe, Artège/Lethielleux, 2017).

Traducător al unor scrieri politice ale lui Eminescu, conferențiar și autor de numeroase articole și studii asupra unor probleme de mare actualitate, Părintele Jean Boboc a publicat și importante lucrări personale de antropologie ortodoxă, precum: La grande métamorphose/Marea metamorfoză (Ed. Cerf-Alpha, 2014; Ed. Cerf-Patrimoines, 2016), și mai recent Le Transhumanisme décrypté/Transumanismul decriptat (Ed. Apopsix, 2017).

Formarea multidisciplinară a Părintelui Jean Boboc l-a condus la o abordare profundă a problemelor antropologice și bioetice. Vocea sa inteligentă va continua să ne îndrume în apărarea valorilor credinței creștine.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul împreună cu drepții, în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi! 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

sursa: Doxologia 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php