Pomenirea românilor uciși de americani și de ruși în 1944. Dan Grăjdeanu: Vom cere Primăriei Capitalei să ridice un monument pentru civilii omorâți nevinovați. E aberant ca aviatorii care i-au omorât să aibă două monumente și victimele, nimic

3 408

Joi, 4 aprilie, de la ora 18:00, în Piața Presei Libere, a avut loc o slujbă de pomenire în cinstea românilor uciși acum 75 de ani de ani de bombardamentele americane asupra Capitalei. Atunci, doar în prima zi au pierit aproape 3.000 de persoane, iar în zilele următoare numărul victimelor a ajuns la 5.000, cu alte mii de răniți.

De asemenea, în cadrul slujbei au fost pomenite victimele masacrului de la Fântâna Albă, dar și soldaților români uciși de sovietici în lagărul de la Bălți, în 1944. Acum 75 de ani, în lagărul de la Bălți, câteva mii de prizonieri de război români au fost executați de armatele sovietice invadatoare.

La acțiunea organizată de Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” au participat câteva zeci de persoane, dar niciun reprezentant al autorităților locale.

„Ne-am propus să atragem atenția autorităților asupra acestor câteva mii de români uciși în urma bombardamentelor executate în 1944 aviației anglo-americane. Astăzi, 4 aprilie, este o zi de doliu, pentru că 5.000 de cetățeni ai Bucureștiului au fost uciși, apoi îngropați la comun și după venirea comunismului la putere au fost lăsați în uitare, cimitirul a fost lăsat fără cruce, fără nimic. Și mi se pare aberant că o parte dintre piloții care au căzut, în timp ce ne bombardau pe noi, au două monumente în capitală.

Și cei 5.000 de români nu au nici măcar o cruce! Știm cu toții că războaiele se duc cu armatele, se bombardează obiectivele strategice, în niciun caz localitățile.
Am mai comemorat astăzi și victimele Masacrului de la Fântâna Albă, de pe 1 aprilie 1941. Tot astăzi ne aducem aminte cei de 40.000 de soldați români, deținuți la Bălți, luați prizonieri în momentul în care s-a petrecut întoarcerea armelor, marea trădare de la 23 august 1944. Rușii n-au respectat acest tratat și i-au luat prizonieri, după care i-au ucis, fiind îngropați în gropi comune. Ar merita manifestări naționale.
Avem de gând să mergem la Primărie, să cerem un loc central, să se facă un monument pentru acești 5.000 de civili nevinovați, de către aviației inamice”, a spus Dan Grăjdeanu, liderul Frăției Ortodoxe…
…La finalul manifestării, cei prezenți au purtat un banner pe stătea scris: „Politicienii vânduți plâng morții altora, românii sunt uitați. Uitare oarbă pentru Masacrul de la Fântâna Albă”.
3 Comments
  1. IO...gerules says

    Dece nu mai publicati articolulu de ieri despre bombardamentele din 4 aprilie ’44,unde au fost prezentate fotografii document ale crimelor savarsite de guverenul necrestin al SUA?Deasemenea si comentariile aferente?Cine va opreste?

  2. Pui de dac says

    E publicat deja. Iar o dai in paranoia?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php