MOȘTENITORII SECURITĂȚII. Lansare de carte la Librăria Eminescu

7 757

Joi, 31 ianuarie 2019, ora 17.00, la Librăria „Mihai Eminescu” (Bulevardul Regina Elisabeta 16, București), va avea loc lansarea volumului „Moștenitorii Securității”, de Marius Oprea, apărut de curând la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită).

Prezintă, alături de autor: Ovidiu Șimonca. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să-i bată, să-i aresteze şi chiar să-i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să-i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într-o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.

„Eroii cărţii nu sînt doar securiştii pe care am avut nefericirea să-i cunosc direct, ci şi activiştii fostului partid comunist, ofiţerii fostului DSS şi informatorii lor, toţi cei care reprezintă atăzi nu numai «securitatea mea», ci «a noastră, a tuturor». Ei, moştenitorii sistemului comunist şi ai poliţiei politice, ei, zeii de lut ai unui trecut întunecat şi ai acestui prezent confuz, sînt personajele acestei cărţi.” (Marius Oprea)

Marius Oprea (n. 1964, Tîrgovişte) a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti şi este autorul unei teze de doctorat cu tema „Rolul şi evoluţia Securităţii (1948‑1964)”. A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, fiind implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securităţii, şi a făcut apoi parte din echipa de consilieri a preşedintelui Emil Constantinescu şi a prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, pe probleme de analiză politică, luptă împotriva corupţiei şi securitate naţională. A lucrat ca ziarist la revista „Cuvîntul” şi a fost corespondent al postului de radio Europa Liberă la Bucureşti. A creat, în decembrie 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus pînă în 2010 şi unde, în prezent, lucrează ca şef al Compartimentului de Investigaţii Speciale.

7 Comments
 1. IO...gerules says

  Dupa aceasta succinta prezentare a utorului,cu multa parere de rau,nu pot sa fiu incantat de loc de aparitia acestei lucrari despre Securitatea Romaniei scrisa de un server al unor personalitati,care pentru mine,reprezinta cele mai negre figuri aparute pe firmamentul Romaniei dupa lovitura de stat din ’89.Se stie ca vocea Europei Libere nu a fost decat latratul unor caini turbati la stana de aur,care se numeste Romania.Emil Const…a dat de pman si pe spaga teritorii din Romania,impreuna cu”fetiscana”Adrian(a)Nastase,Tariceanu ,pev langa multea alte faradelegi strigatoare la cer,a dat Fundatie Gojdu evreilor din Ungaria,pe dea moaca pentru tara si urmasii eminentului patriot,dar cu spaga grea luata pe sestache de acest prezentator de moda incult care nu si-a perfectionat decat dictia in marea sa bogatie culturala,ce se reflecta ca un par protapit intr-o gaura de curte veche,la toate aparitiile sale pe sticla TV-urilor.Imi pare rau,aceasta este doar parerea mea,deci cu toate scuzele de rigoare daca gresesc.

 2. IO...gerules says

  P.S.
  L-am vazut pe D-l Marius Oprea mai anul trecut intr-o poza pe marginea uinei gropi tinand o teasta( de mort fost legionar mi se pare) in maini,amintind (cu intentie probabil) de Hamlet cu teasata lui Georik in mana.Penibil si disgratios.Inca o data imi cer iertare dar asa ceva descalifica personaliotatea de istoric a unui om.

 3. ANTIPUTIN says

  IO GERULES de rusi ales
  Din cioc dau prost si des
  Si pentru securisti ma’ndes
  Scuip si gesticulez

  Sunt fiu de securist viclean
  Fatarnic si marlan
  Tata fu ucigas, eu sarlatan
  Ma’nraiesc an de an

  Iadul m’asteapta linistit
  Cu cruzii draci ticsit
  Scrasniri si focul nelipsit
  IO’S CEL MAI INGROZIT !

 4. IO...gerules says

  Cat fac doi ori doi=5 musiu Antimultule?

 5. ANTIPUTIN says

  O teasta securisto kgbista poti numara victimile regimului comunist ?

 6. IO...gerules says

  Domle asta nu-i loc de dispute intre doua forme ale materiei mai mult sau mai putin ganditoare.

 7. ANTIPUTIN says

  Criminalii comunisti, fara cap, au ucis, torturat si redus la tacere toti ganditorii crestini si romani.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php