6 august 1954. Cad în luptă cu Securitatea, la Obreja, Gheorghe Şovăială şi Gelu Novac.

2 407

La 6 august 1954, cad în luptă cu forţele securităţii la Obreja, jud. Alba, Gheorghe Şovăială şi Gelu Novac, membri ai Grupului Carpatin Făgărăşean condus de Ion Gavrilă Ogoranu. Ei au fost trădaţi de un individ căruia îi ceruseră sprijinul şi au rezistat aproximativ două zile în luptă cu “Serviciul Bande” condus de colonelul Pavel Aranici, unul dintre cele mai criminale departamente ale Securităţii, alcătuit din criminali lipsiţi de scrupule, unii dintre ei foşti combatanţi în forţele comuniste din Spania şi Franţa. Şovăială şi Novac au căzut după o noapte întreagă de luptă cu un numeros dispozitiv al Securităţii şi Miliţiei. În veci pomenirea lor…
SURSA FOTO: Arhivele Securităţii, CNSAS.

Din arhivele Securităţii

“M.A.I. Alba Nr. Cabinet 19703 // 08. 1954

Catre M.A.I. Bucuresti // Tov. Drăghici –personal-

(dosar 22, fila 92)

În zilele de 1 august 1954, ora 23, nişte indivizi necunoscuţi şi-au făcut apariţia în jurul satului Cistei. În noaptea de 4 spre 5 august, Ciungu Vasile din Obreja  (aceaşi persoană cu Răzăila), văcarul gospodăriei, a sesizat postul de militie din Mihalţ că un individ necunoscut i-a cerut alimente şi ţigări în ziua de 4 la orele 21.  Ciungu V. i-a promis că a doua zi îi va aduce. Semnalul era fluierături şi strigătul: Gheorghe. Şeful de post Homana Traian, l-a instruit să ducă alimentele cerute, iar el a raportat la raionul de militie. În ziua de 5 august spre seară, şeful de post Serg. maj Tudor Ştefan, împreună cu 7 miliţieni şi secretarul sfatului popular, Pop Sigismund, au incercuit zona. A sosit de faţă şi Lt. maj. Staicu Ion. S-a perfecţionat cercul în jurul bandiţilor şi strângerea cercului în colţul Târnava, la vărsarea Secaşului. Este instruit Ciungu Vasile, să ţină legătura cu Lt. maj. Bann Emeric. Ciungu Vasile face semnele convenţionale, apare un singur bandit, fiind obligat a trece prin faţa Lt. maj. Bann Emeric şi Lt. Staicu. A fost somat la 15 m. Banditul a încercat să-şi ia grenada de la brâu. În acest moment Lt. Bann Emeric a deschis foc, împuşcându-l în frunte şi omorându-l pe loc. Al doilea bandit, a deschis foc asupra organelor noastre cu pistol automat. Echipele de încercuire au strâns cercul în jurul banditului, care a încercat să treacă râul Secaş, dar a fost silit să se întoarcă în desiş. Menţionăm că secretarul sfatului popular Pop Sigismund, se găsea deghizat în femeie şi observa mişcările banditului. În urmărirea acestuia era caporalul Bălan, care este ochit în inimă, fiind rănit mortal. Lt. maj. Ban Emeric, a dat ordin să înceteze urmărirea şi să-l forţeze pe bandit să se retragă. Slt. Oprişan, cere ajutor de la regiune la orele 19:30. S-au deplasat două maşini mici la faţa locului. La orele 23 au sosit întăriri: 2 plutoane de la Orăştie. Menţionez că în timpul nopţii, banditul folosindu-se de întuneric a încercat în câteva rânduri să iasă din cerc. O încercare mai clară prin care banditul a vrut să iasă a fost la orele 23-24, prin apa Târnavei. Cpt. Starcz şi Lt. Staicu au descis foc însă fără rezultat. În timpul nopţii nu a mai avut loc nici o încercare de ieşire din cerc.

Încă înainte de ziuă, s-a deschis foc în cerc, de ambele părţi. S-a repetat focul între bandiţi şi ostaşi, în câteva rânduri, banditul trăgând la orice mişcare, când nu era sigur, în serii mai lungi, iar când observa ostaşii trăgea foc cu foc.

În această situaţie, s-a dat ordin ca un grup de ostaşi voluntari să se strecoare în imediata apropiere a banditului, pentru a-l prinde viu. Astfel Serg. Buna Ştefan, cu un grup de utecişti, a ajuns în apropierea banditului. Banditul observându-l, încearcă să deschidă foc, însă nu i-a luat foc pistolul. Serg. Buna a tras, ochindu-l drept în frunte. Astfel se termină în 23 de ore întreaga operaţie.

Menţionez că în luptă, a tras foc cu foc şi asupra noastră, deoarece ne aflam în apropiere şi banditul ne observa.

 Medicul a constatat că fusese rănit la picior, încă din seara zilei de 5 August, aceste răni, l-au împiedecat pe bandit de a se strecura din cerc. Materialele au fost predate Lt. col. Crăciun Gheorghe. Din afirmaţiile Lt. col. Crăciun Gheorghe, rezultă că aceşti bandiţi făceau parte din grupul de rezistenţă Făgăraş. S-a găsit asupra lor: un pistol automat Deimler-Puch, una armă Z.B. cu 69 cartuşe, una grenadă, una busolă Bezard, un rozar cu perle negre, şi o cruciuliţă fără valoare, o pelerină de ploaie, două perechi bocanci, două raniţe cu cojoace, un sac făină mălai, şi până la 2,5 kg. caş, o oală de făcut mămăligă, diferite schiţe cu frontiera Iugoslaviei, o Biblie, o rugăciune scrisă cu creionul, diferite carnete, şi 2 fotografii de femei (recunoscându-se a fi mama banditului). Cadavrele au fost fotografiate şi conservate provizoriu. A fost înmormântat serg. Bălan Teodor. Majoritatea tov. au avut o comportare bună. Doi însoţitori de câini, au dat dovadă de teamă, manifestând frică şi spirit neputincios. Când li s-a dat dispoziţii să acţioneze cu câini, aceştia au motivat că nu vor putea acţiona cu câini, fiindcă îi vor împuşca bandiţii. Mai mult, au primit ordin să plece imediat în partea unde se semnala prezenţa bandiţilor, iar ei nu au ajuns la timp, cu toate că au avut timp suficient. În acest caz, am hotărât îndepărtarea lor din cadrele miliţiei. 

Lt. Col. Gheorghe Crăciun”

“DARE DE SEAMĂ Asupra acţiunii de la Obreja, pentru capturarea bandiţilor Novac Gelu şi Şovăială Gheorghe (Dosar penal nr. 16, vol.5, fila 196-197)

În ziua de 6 August 1954 ora 02, două plutoane sub comanda Lt. maj. Sandu Teodor, îmbarcate în trei autocamioane au plecat din cazarma Orăştie spre Mihalţ, Obreja, la confluenţa râului Secaş cu Tîrnava Mare. S-au debarcat la 04:15. La faţa locului se afla comandantul M.A.I. Alba Iulia, cu trei călăuze. La 5:00, obiectivul a fost complet realizat. Am pornit prin albia pârâului Secaş, la 150 m. Am găsit cadavrul caporalului de miliţie împuşcat de bandiţi în noaptea de 5 spre 6 august, de asemenea 1 raniţă a bandiţilor cu diferite obiecte. La 120 m de confluenţă am găsit un foc vechi, 1 cană de 1 Kg. cu ouă, lemne de foc, 1 cojoc de oaie, o altă raniţă cu materiale de îmbrăcăminte, 1 Biblie şi o carte de rugăciuni. La 6:15 s-a auzit o rafală de automat trasă asupra militarilor. Un bandit se adăpostea în  mărăcini. M-am deplasat cu trupa de atac într-acolo. Banditul s-a retras 35 m. Într-o altă adâncitură de teren. Fiind somat să se predea nu a răspuns. Am ordonat Lt. Vatcu şi sergentului Bunea să tragă rafale asupra banditului. Banditul a fost rănit la umărul drept. Serg. Bunea s-a ridicat în genunchi vrând să tragă asupra lui. Serg. Bunea a deschis foc, asupre lui cu puşca lovindu-l în cap deasupra ochiului drept. Am ordonat soldaţilor Olteanu Ioan, Gerea Nicolae şi caporalului Cioată Valerian să facă un salt asupra banditului. Banditul era în agonie, cu mîna pe trăgaciul automatului gata să deschidă foc. Militarii i-au luat automatul din mână. Am găsit asupra lui următoarele: 1 automat Demler-Puch, cu încărcător în care mai avea 9 cartuşe, 2 încărcătoare cu 26 şi 30 cartuşe, un carnet cu însemnări, o hartă cu regiunea Făgăraş Oraşul Stalin. Toate obiectele găsite precum şi cadavrul au fost predate organelor operative M.A.I. Deva.

Comandantul Unităţii militare 0199 Lt. Maj. Sandu Teodor // Pentru conformitate Cpt. Burghelea Vasile”

NOTA NOASTRĂ – ION GAVRILĂ OGORANU:

Luptătorul Gheorghe Şovăială a fost ucis în seara zilei de 5 august de către miliţie, prin vânzarea lui Răzăilă. În cartea „Brazii se frâng,” am descris după spusele oamenilor din Obreja, destul de exact, felul cum s-a dat lupta. Am inversat însă din greşeală soarta luptătorilor. Cel ucis seara a fost Gheorghe Şovăială, iar cel ce a dus lupta în noaptea de 5 spre 6 a fost Gelu Novac. Din sat, care era destul de aproape, sătenii din Obreja au urmărit desfăşurarea acţiunii. Cadavrele au fost târâte cu tractorul până în marginea satului.

SHARE

2 Comments
  1. Adrian says

    Veșnică amintire luptătorilor împotriva Satanei roșii. Bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace și să le ierte păcatele.

  2. IO...gereules says

    Jidanii,ei au facut toate astea pe intreg teritoriul Romaniei devenit camp de lupta a patriotilor romani,care au continuat lupta impotriva iudaismului ce intuneca Europa,intunecare pornita de marii criminali jidovi STALIN si HITLER.Dupa 1989 intunericul a patruns din nou in Romania,in mijlocul acestei emanatii ale diavolului aflandu-se aceiasi jidani ai cominternului anilor !945-1964,cu urmasii lor cu tot,naparci distrugatoare de vieti omenesti,care folosesc cele mai perfide metode in realizarea acestui scop.LUPTATORII DE ATUNCI DIN MUNTII ROMANIEI AU FOST SINGURII CARE SI-AU DAT SEAMA DE ACTUL LOR CRIMINAL,dar,din pacate,suflul patriotismuli romanesc a ramas in continuare tot singur.Putini romani sant in stare,si astazi,sa realizeze acest fapt cumplit care actioneaza impotriva lor ca fiinte umane si-n acelasi timp ca neam.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php