Buciumul – Publicaţie de informaţie şi atitudine naţionalistă

INTERZIȘI LA BOOKFEST! Cărțile Rezistenței cenzurate la salonul de carte.

Comunicat de presă

În numele Editurii Sânziana, anunțăm publicul iubitor de carte că participarea noastră la Bookfest 2018, în perioada 30 mai – 3 iunie, nu mai este posibilă. Cărțile Rezistenței anticomuniste nu vor fi prezente la acest eveniment cultural. Ogoranu, Haiducii Dobrogei, Constantin Iulian, martirii temnițelor comuniste nu sunt doriți de organizatorii salonului de carte.

În mod inexplicabil – deși ulterior ni s-au oferit explicații puerile – ni s-a comunicat (si asta doar telefonic) că participarea Editurii Sânziana nu mai este dorită, deși anterior ni se comunicase oficial inclusiv amplasamentul stabilit pentru standul editurii.

Solicitarea organizatorilor, cu două săptămâni înaintea deschiderii, de a prezenta lista integrală  a titlurilor expuse la acest salon s-a suprapus cu schimbarea atitudinii față de noi. Au urmat tergiversări și o proastă comunicare, pentru ca în final să ni se ofere – doar telefonic – o serie de scuze jenante, în opinia noastră, dat fiind nivelul pe care îl presupune un atât de prestigios eveniment.

Ni s-ar fi părut mai cinstit să ni se comunice adevăratul motiv al schimbării atitudinii față de noi. Faptul că Bookfest se află „sub înaltul patronaj” al Președinției României și beneficiază de suportul Ministerului Culturii să reprezinte oare premisa unor intruziuni de ordin politic sau ideologic în selectarea expozanților? Ori prezența Ambasadei SUA în primul rând al partenerilor BOOKFEST constituie un prilej pentru excesul de corectitudine politică al unor structuri ale sistemului, fără legătură cu cultura, dar omniprezente în toate domeniile vieții românești?

Noi credem că la o ediție BOOKFEST al cărei “invitat de onoare” sunt Statele Unite ale Americii, ar fi fost binevenită prezența unei cărți precum Mesagerii Libertății, dedicate eroilor parașutați de aviația militară americană între 1951-1953 în România comunistă. La fel, biografia lui Ion Gavrilă Ogoranu, salvat de la moarte de însuși președintele American Nixon. Cine vrea uitate aceste capitole ale Istoriei recente?

Nu este prima oară când activitatea noastră editorială întâmpină obstrucții și discriminări. Editura Sânziana se află de mult timp pe lista neagră a unor grupări și instituții care nu doresc o Românie în care circulația ideilor să fie liberă și Istoria să fie învățată în lumina Adevărului. Spre exemplu, sunt mai bine de nouă ani de când sălile tuturor instituțiilor publice ale Capitalei sunt închise lansărilor de carte ale editurii noastre.

Și totuși, nu ne vom descuraja. Chiar dacă ne încearcă o amărăciune văzând că se pun iarăși gratii și lanțuri libertății de expresie, pentru care s-a murit în Decembrie 1989.

Cu doi ani înaintea morții, academicianul Dinu C. Giurescu ne-a comunicat aprecierea sa pentru eforturile editurii noastre de a publica titluri interzise timp de jumătate de secol. Încurajările domniei sale au constituit confirmarea că ne aflăm pe drumul cel bun. Și suntem deciși să continuăm.

Cei care se fac vinovați de acest nou act de cenzură, la 28 de ani de la căderea regimului comunist, să știe însă că o societate liberă și democratică nu se construiește pe fundamentul unei memorii amputate, falsificate pe criterii ideologice.

Nu pe noi ne-ați alungat de la Bookfest, domnilor de la Asociația Editorilor din România, împreună cu înalții voștri parteneri și sponsori, ci pe Ogoranu, pe Haiducii Dobrogei și pe toți eroii rezistenței anticomuniste. Ei vă vor judeca!

Florin Dobrescu

Managerul Editurii Sânziana

Președintele Asociației pentru Memorie Identitară CARPAȚII

 

URL Scurt: https://www.buciumul.ro/?p=35020

Postat de pe 29 mai 2018. Catalogat ca Cultură, Social, Ultimele ştiri. Puteţi urmări răspunsurile la acest articol via RSS 2.0. Puteţi lăsa un răspuns sau un trackback la acest articol.

9 comentarii for “INTERZIȘI LA BOOKFEST! Cărțile Rezistenței cenzurate la salonul de carte.”

 1. Vlad Mircea

  Aceasta decizie, pe cat de stupida, pe atat de revoltatoare, a fost luata de cineva, de un lingau, de un ticalos, de o lichea. Care este numele acelei vietati si interesele cui, crede el cu mintea putina pe care o are, le apara ?

 2. Cristian

  Asta au si vrut.. sa nu stie lumea de Ogoranu, Haiducii Dobrogei sau de eroii rezistenței anticomuniste! Suntem condusi din umbra de oameni care sunt impotriva fiintei neamului!

 3. old secondhand

  ar fi bine să mergeți, totuși! cu măsuțe improvizate, cu pancarde cu mesaj, acolo în față, afară, la intrare

  nu se poate distribui!

 4. Mihai

  Ma intreb daca comunicarea nu a fost intenționat făcută doar prjjn telefon pentru a se evita un mesaj pe emai, in înscris?
  Si eu va încurajeze să mergeți la Bookfest. Curaj !
  Problema de fond este persistenta acelei legi așa zise antilegionare care intimidează și e usor de folosit ca santaj
  Care partid are curajul să propună clarificarea legii ?

 5. calin Eugene

  Pacat,mare pacat!Sa ne autocenzuram,sa neglijam Sfintii nostri…Ce raspuns vom da bunului Dumnezeu?

 6. ANTIPUTIN

  Eroii nostri s’au luptat cu arma in mana pt libertate si dreptate.
  Noi sa ne batem pasnic, non-violent, sa fim prezenti cu afise si banderole, in fata intrarii. Vizibilitate maxima.
  Ce’or sa faca ? Sa turbeze !
  Rezistam cu totul pasnic, in spirit absolut crestin !

 7. […] cărților despre rezistența anti-comunistă din munți și memorialistica istoriei recente, a fost anunțată cu puțin timp înainte de începerea Bookfest că nu mai poate participa la […]

 8. […] Ca reacție la aceast embargo intelectual, Editura Sânziana, prin managerul ei Florin Dobrescu, a dat următorul comunicat scris: […]

Lasă un răspuns

Legături utile

  Caută în arhivă

  Caută după dată
  Caută după categorie
  Caută cu Google

  Acţiuni

  | © Copyright 2012 Buciumul | css.php